DataLife Engine > --- > Посіявши моркву, не забудьте про простір

Посіявши моркву, не забудьте про простір

Дрібнонасіннєві культури – морква, буряк, редька – потребують простору для розвитку. Натомість сходять вони дуже густо, тому без проріджування не обійтися. Якщо цього не зробити, брак світла, особливо у перші дні росту, призводить до того, що коренеплоди не формуються.
У більшості сортів буряка із кожного "клубочка" розвивається декілька проростків. При первинному проріджуванні залишайте між рослинами у ряду 2-3 сантиметри. Коли сформуються коренеплоди діаметром приблизно 1,5 сантиметра, прорідіть буряки на відстані 5-8 сантиметрів одне від одного. Видалені при першому проріджуванні рослини можна висадити по боках грядок, на яких посаджені цибуля чи кріп. Доки розсада приживеться і почне рости, цибуля вже буде готова до збирання.
Рослини з довгим коренеплодом, зокрема морква, розсаджувати не можна. Моркву проріджують, залишаючи спочатку відстань у ряду 1-2 сантиметри, а пізніше – 4-5 сантиметрів. Ті коренеплоди, які залишилися у грунті, одразу присипають землею, тому що під час проріджування морква виділяє ефірні олії, які приваблюють морквяну муху.
Петрушку, яку вирощують на коренеплід, проріджують, залишаючи відстань 7-8 сантиметрів. Якщо ж потрібна лише зелень петрушки, то проріджування можна робити протягом усього літа.
Пастернак проріджують тільки увечері, бо на сонці рослина виділяє речовини, які призводять до опіків шкіри. Не зайвим буде одягнути рукавички. Листя у пастернака велике, тому між рослинами потрібно залишати відстань 10-12 сантиметрів.
Загалом проріджування краще робити у вечірні години. У цей час рослини менше травмуються. Під час проріджування коріння рослин оголюється, тому їх потрібно присипати грунтом, обережно розрівняти і полити з лійки. Проріджування досить складна робота, але результат виправдає це гарними і великими плодами.



Повернутися назад