DataLife Engine > --- > Шпинат – весняні ліки

Шпинат – весняні ліки

Цю рослину в давнину дуже шанували на її батьківщині в Малій та Середній Азії і називали "королем овочів". Славнозвісний Авіценна (в ХІ столітті) застосовував її у своїй лікарській практиці. Коли в Середні віки шпинат потрапив до Європи, його широко використовували для приготування перших і других страв, навіть десертів (приміром, соком забарвлювали креми, морозиво). Шпинат допоможе покращити стан здоров’я навесні після тривалого вітамінного голодування організмові, адже це одна з ранніх і скоростиглих культур відкритого грунту. Дієтологи рекомендують вживати шпинат для зміцнення імунітету, покращення загального самопочуття, зміцнення нервової системи, посилення працездатності (особливо для людей, праця яких пов’язана із сидячим способом життя та тривалим перебуванням у закритих приміщеннях). Шпинат цінується і за харчові якості як високопоживний продукт, бо містить 3,2% вуглеводів і 2,8% білка (серед овочевих культур його більше лише в горосі та квасолі). У зеленому листі міститься у значній кількості залізо, яке легко засвоюється організмом (до 60%) . Це особливо важливо для запобігання та лікування анемії, туберкульозу, у разі схильності організму до утворення пухлин.
Шпинат – незамінна їжа для дітей, навіть немовлят, адже він постачає дитячий організм якісними "будівельними матеріалами": вітамінами, мінеральними солями, потрібними для росту кісток, зубів, розвитку всіх систем, посилення опірності збудникам інфекційних хвороб. Уже з п’ятимісячного віку можна починати давати дитині сік шпинату (у поєднанні з морквяним) у невеликій кількості. У подальшому дитині дають і пюре. Але зважайте на те, що страви зі шпинату дуже швидко псуються, в них утворюються шкідливі сполуки, тому зберігати їх, навіть у холодильнику, для дитячого харчування не потрібно.
Французи називають шпинат "віником для шлунка". Його можуть вживати хворі на цукровий діабет, атеросклероз, гіпертонію. Загалом шпинат посідає перше місце серед зелених листкових овочів за здатністю запобігати онкологічним хворобам. А лікуватися ним дуже легко – просто споживати шпинат зі стравами та робити з нього сік.



Повернутися назад