DataLife Engine > --- > Справжній соус не купиш у магазині

Справжній соус не купиш у магазині

Слово "соус" – латинського походження. У перекладі воно означає "солонуватий", "підсолений". Видатними знавцями соусів вважаються французи. Чимале значення мають соуси і в інших національних європейських кухнях: австрійській, німецькій, голландській тощо. А ось у нас, в Україні, їх значення недооцінюють. Щоправда, останнім часом на зміну звичним майонезу та кетчупу прийшло багато різноманітних готових соусів. Але справжні гурмани та знавці кулінарії цієї "хімії" не визнають. За великим рахунком, це ті ж самі майонез і кетчуп, хоч і з новими та більш різноманітними смаковими добавками.
Спробуйте приготувати котрийсь із класичних соусів власноруч, і ви переконаєтеся, що таке диво не придбаєш у супермаркеті.


Майонез
1 склянка олії, 2 жовтки, 1 ч. л. гірчиці, 1 ч. л. цукру, 2 ст. л. тривідсоткового оцту, 0,5 ч. л. солі.
Жовтки дерев’яною лопаткою розтерти з цукром, сіллю та гірчицею. Збиваючи отриману суміш, поступово, невеликими порціями, додавати олію. Соус треба збивати, доки він не стане цілком однорідним і гладеньким. Наприкінці додати оцет.


Бешамель
100 г вершкового масла, 1 ст. л борошна, 2 ст. л. м’ясного або курячого бульйону, 1 склянка вершків, дрібка розтертого мускатного горіха, сіль.
Масло розтопити, додати борошно і, швидко помішуючи, підсмажити його до кремового кольору. Не припиняючи помішування, долити підігрітий бульйон, а потім вершки кімнатної температури. Перемішати до однорідності і охолодити. Коли соус охолоне, додати мускатний горіх, посолити.
Мускатний горіх, якщо він вам не подобається чи не підходить до певної страви, можна замінити майораном, часником, духмяним перцем, червоним або чорним меленим перцем, лавровим листком.
Якщо такий соус видається вам занадто калорійним, замініть вершки молоком.


Томатний соус
2 ст. л. томатної пасти, 1 склянка води або бульйону, 3 ч. л. борошна, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 1 ст. л. вершкового масла, цукор, сіль, чорний мелений перець.
На сковорідці розтопити половину масла, спасерувати на ньому дрібно нарізану цибулю та товчений часник, додати розведену в бульйоні чи воді томатну пасту, сіль, перець і цукор за смаком. Усе потушкувати протягом 10 хвилин. Борошно розтерти з рештою масла, додати до соусу, ретельно перемішати і потушкувати ще 2-3 хвилини.


Муджей
1 голівка часнику, 0,5 склянки води або бульйону, сіль, оцет.
Часник почистити, подрібнити, розтерти з водою або бульйоном, додати за смаком сіль та оцет.


Социбелі
250 г ядер грецьких горіхів, 0,5 склянки бульйону, 0,5 склянки гранатового або лимонного соку, 1 голівка часнику, 0,5 склянки дрібно нарізаної зелені кінзи або петрушки, 1 ст. л. нарізаної зелені кропу, 1 ч. л. меленого червоного перцю, сіль.
Горіхи просушити у духовці і потовкти в ступці разом із часником, сіллю, зеленню та перцем. Перекласти суміш в іншу посудину і додати гарячий бульйон. Відтак додати сік і все ретельно перемішати.


Фруктовий соус
2 апельсини, 1 лимон, 1 склянка вершків, 1 яйце, 1 ч. л. кукурудзяного крохмалю, 1,5 ст. л. цукру.
З апельсинів та лимона зняти цедру, натерши на тертці. Потім вичавити з них сік. Яйце збити з цукром до утворення білої маси, з’єднати з натертою цедрою, додати змішані з крохмалем вершки і варити на маленькому вогні, постійно помішуючи. Коли соус загусне і майже досягне точки кипіння, зняти його з вогню і, збиваючи, додати сік апельсинів та лимона.




Повернутися назад