DataLife Engine > --- > Пророщуємо зерно

Пророщуємо зерно

Нині, коли організм страждає від нестачі сонця, тепла й вітамінів, варто згадати про "живе зерно" – пророщене. Воно додасть сили, допоможе позбутися зимової депресії, активно протистояти застудним та інфекційним хворобам.
Під час пророщування зерна пшениці вміст вітамінів С і В6 у ньому зростає у понад п’ять разів, В2 – у 13,5 раза, фолієвої кислоти – у 4 рази. Втричі на кожні 100 грамів зерна зростає кількість антиоксиданту, захисника серця і шкіри – вітаміну Е.
Яке зерно вибрати?
Для пророщування годиться не все зерно. Слід брати здорове на вигляд (не побите, не зморщене, не пріле), однакове за кольором (тобто одночасно достигле), не забруднене (землею, камінчиками), не запліснявіле (бо в такому живуть патогенні гриби). Треба знати, скільки часу зберігалося зерно: 2-,3-річне проростає погано. Якості зерна потрібно надавати великого значення, бо те, що не відповідає зазначеним критеріям, не буде проростати, а, загнивши, перетвориться на розсадник бактерій.
Як пророщувати?
Спочатку промийте зерно у великій кількості води. Хлоровану воду з крана краще відстояти, прокип’ятити або профільтрувати. Замочіть на 5-8 годин у глиняному, скляному чи емальованому посуді, а потім поставте в не дуже світле, але тепле місце. Температура повітря повинна бути +17 – +20°С. За нижчої температури пророщення запізнюється, за вищої – пришвидшується, за +33 –+35°С – припиняється. Посуд накрийте марлею чи тканиною, щоби забезпечити безперервний доступ кисню.
Зерно набухатиме і віддаватиме шкідливі речовини, отрутохімікати, тому цю воду вилийте. Сполосніть зерно і знову залийте теплою водою. Злитою через кілька годин водою можна полити квіти, оскільки вона містить поживні речовини. Зерна висипте на тацю чи тарілку, накрийте марлею, зволожіть її і стежте, щоби зерно не пересихало. Протягом 1,5-2 діб з’являться маленькі білі кільця – зерно можна дегустувати. Його додають до салатів, супів, фаршів, подають як гарнір.



Повернутися назад