Як подолати анемію
На початку весни багатьом пацієнтам лікарі ставлять діагноз "анемія". Це коли у крові зменшується кількість еритроцитів та гемоглобіну. Кров, так би мовити, "голодує", через що людина почувається стомленою, у неї паморочиться у голові, навіть може знепритомніти. Часто недокрів’я проявляється навесні у дітей, воно зумовлене нестачею заліза в організмі, а причина – неправильне харчування. Лікарі призначають препарати заліза, і це значно покращує стан хворого. Однак можна цій недузі зарадити й без медпрепаратів.
Насамперед обов’язково треба ввести до раціону продукти, багаті на біологічно активні речовини, вітаміни А, С, групи В, Е, залізо, мідь і кобальт. Зокрема недокрів’я виникає внаслідок нестачі в організмі вітаміну В12. Він міститься в яловичій та курячій печінці, пташиному м’ясі, яєчному жовтку та натуральних молочних продуктах. Але не в сосисках та сардельках! Запас фолієвої кислоти можна поповнити пророслою пшеницею, печінкою, соєю, висівками.
У щоденному меню мають бути салати з моркви (натще 100 грамів тертої моркви, политої сметаною чи олією), капусти, топінамбура, сирих буряків з додаванням яблук, цибулі, часнику, горіхів. А з городніх культур найефективніше поліпшують склад крові шпинат (його недарма називають кров’яною плазмою), крес-салат, салат, зелена цибуля, часник. n
Корисний рецепт
Дітям, які потерпають від анемії, треба давати відвар вівса з медом. Візьміть склянку зерна або крупи, залийте літром води і варіть, доки не вивариться до густоти рідкого киселю. Процідіть, додайте 2 склянки молока, доведіть до кипіння і додати 4 чайні ложки меду. Треба випити теплим упродовж дня.
Насамперед обов’язково треба ввести до раціону продукти, багаті на біологічно активні речовини, вітаміни А, С, групи В, Е, залізо, мідь і кобальт. Зокрема недокрів’я виникає внаслідок нестачі в організмі вітаміну В12. Він міститься в яловичій та курячій печінці, пташиному м’ясі, яєчному жовтку та натуральних молочних продуктах. Але не в сосисках та сардельках! Запас фолієвої кислоти можна поповнити пророслою пшеницею, печінкою, соєю, висівками.
У щоденному меню мають бути салати з моркви (натще 100 грамів тертої моркви, политої сметаною чи олією), капусти, топінамбура, сирих буряків з додаванням яблук, цибулі, часнику, горіхів. А з городніх культур найефективніше поліпшують склад крові шпинат (його недарма називають кров’яною плазмою), крес-салат, салат, зелена цибуля, часник. n
Корисний рецепт
Дітям, які потерпають від анемії, треба давати відвар вівса з медом. Візьміть склянку зерна або крупи, залийте літром води і варіть, доки не вивариться до густоти рідкого киселю. Процідіть, додайте 2 склянки молока, доведіть до кипіння і додати 4 чайні ложки меду. Треба випити теплим упродовж дня.
Повернутися назад