DataLife Engine > --- > Рибофлавін – вітамін зору

Рибофлавін – вітамін зору

Якщо ви помітили у себе погіршення зору, очі часто сльозяться, бояться світла, швидко втомлюються, у куточках повік з’являються тріщинки, лущиться шкіра, це може вказувати на дефіцит рибофлавіну (вітаміну В2).


Що потрібно знати про рибофлавін
- Рибофлавін майже не накопичується в організмі. Тому багаті на нього продукти повинні бути на вашому столі щодня.
- Не варіть продукти занадто довго, а готові страви з’їдайте одразу. У заново підігрітих продуктах вітамін В2 не зберігається.
- Рибофлавін не витримує сонячного проміння. Наприклад, молоко, залишене на столі в добре освітленій кухні, щогодини втрачатиме від 5 до 10 відсотків вітаміну.
- Не варто кип’ятити пастеризоване молоко з пакета, бо так воно втрачає до 15 відсотків вітаміну В2. Краще підігріти до 75 градусів (до появи пінки).
- Молочні супи та каші будуть значно кориснішими, якщо ви зварите крупу на воді, а потім додасте підігріте молоко.
- Вживайте багато білкової їжі – м’яса, риби, грибів, сиру, бобових. Вона необхідна для повнішого засвоєння рибофлавіну.
- Рибофлавін цілковито руйнується від контакту із харчовою содою. Про це слід пам’ятати, використовуючи соду для випічки чи проти печії.


Де його знайти?
Головними натуральними джерелами рибофлавіну є:
- молоко та кисломолочні продукти,
- м’ясо та м’ясні продукти (курятина, яловичина, телятина, нежирна свинина, шинка),
- риба (тріска, скумбрія, тунець, оселедець),
- овочі (горох, шпинат, цвітна капуста, зелена цибуля),
- банани,
- печінка,
- яйця,
- зародки пшениці.




Повернутися назад