DataLife Engine > --- > Розкошуємо перед постом

Розкошуємо перед постом

За два дні розпочнеться сорокаденний піст. Тим, хто має серйозний намір відмовитися від будь-яких непісних страв, пропонуємо декілька страв для ситного обіду. Отже, запросіть на вихідні друзів і пригостіть смачненьким перед початком посту.
Солянка збірна
150 г телятини, 100 г телячих ребер, 100 г шинки, 100 г нежирної вареної ковбаси, 10 грибів, цибулина, солений огірок, столова ложка каперсів, 8 маслин без кісточок, склянка сметани, 2 столові ложки вершкового масла, столова ложка томатної пасти-пюре, лимон, зелень, сіль за смаком.


Обсмажте на олії цибулю, відмочіть сухі гриби, додайте до цибулі, обсмажте і залийте готовим бульйоном. Протушкуйте все разом.
Зваріть з ребер бульйон, а телятину обсмажте шматочками на вершковому маслі. Усе покладіть у горщик, додайте нарізану кубиками шинку, ковбасу і готову вже цибулю з грибами. Дрібно наріжте огірок і додайте до бульйону томатну пасту. Нехай закипить.
У тарілку додайте нарізані або цілі маслини, каперси, ложку сметани, зелень і скибку лимона.


"Бабка" з м’ясом
8 яєць, 800 г дрібної вермішелі, склянка молока, 2 столові ложки цукру, 200 г вершкового масла, терті сухарі, мелений перець, сіль за смаком. 3 цибулини, 2 моркви, яловичі ребра з м’ясом.


Зваріть вермішель. Яйця збийте міксером до однорідної маси і змішайте з вермішеллю. Додайте трохи молока, вершкового масла, цукор і чорний перець. Все ретельно перемішайте і трохи посоліть.
Форму для запікання змастіть вершковим маслом і насипте сухарів. Викладіть готову масу і запікайте у гарячій духовці.
Яловичі ребра трохи обсмажте, а потім доваріть до готовності з нарізаними цибулею і морквою. Посоліть і поперчіть.
Викладіть готову "бабку" посередині глибокої тарілки, розріжте на шматки і залийте соусом з м’ясом.
Фруктовий десерт
100 г кураги, 100 г сушених персиків, 100 г груш або яблук, 100 г сушених слив, 100 г фініків, 100 г цукру, 4 ст. л. кукурудзяного крохмалю, склянка теплої води, 500 мл молока, збиті вершки.


Замочіть сухофрукти на добу, виберіть кісточки. Фрукти залийте водою, додайте трохи цукру і варіть на слабкому вогні протягом 30 хвилин. Процідіть, у сироп додайте крохмаль, щоби він став густим. Підігрійте молоко, додайте за смаком цукор, 2 столові ложки крохмалю, поваріть трохи на слабкому вогні.
У салатницю викладайте шарами фрукти, збиті вершки, сироп, доки її не наповните. Поставте у холодильник. Коли суміш застигне, переверніть десерт на глибоку прозору тарілку, залийте фруктовим сиропом.


коронна страваКурочка по-грузинськи
Курка середнього розміру, 700 г ріпчастої цибулі,
2 склянки очищених грецьких горіхів, пучок кинзи, головка часнику, кориця, гвоздика, шафран, перець, винний оцет, сіль за смаком, стиглий гранат.


Ретельно помийте курку, покладіть у холодну воду варити. Коли вода закипить, витягніть курку, посоліть і запечіть до готовності у добре розігрітій духовці.
Наріжте цибулю кубиками, протушкуйте її на жирі з курячого бульйону. Пропустіть через м’ясорубку грецькі горіхи, часник, зелень кинзи. Додайте цю суміш, а також перець, шафран, сіль до невеликої кількості бульйону і варіть 15-20 хвилин. Перед тим, як зняти з вогню, додайте винний оцет, мелену корицю, гвоздику, насіння кинзи. Гарячу курку наріжте шматками, залийте гарячим соусом і вистудіть. Перед подачею на стіл прикрасьте гранатовими зернами.




Повернутися назад