У нас не млинці, у нас вареники
Від Різдва до Великого посту (за винятком останнього тижня перед постом) тривають так звані зимові м’ясниці – час, коли церква дозволяє своїм вірним щодня вживати м’ясні страви. Навіть у середу та п’ятницю, які решту часу в році є пісними днями. М’ясниці – найвеселіший час у році, коли можна влаштовувати гучні забави, вечорниці й весілля. Закінчуються м’ясниці м’ясопусною неділею, за два тижні до початку Великого посту. Саме цього дня відзначають масляну – свято з язичницьким корінням, яке у наших предків було днем зустрічі весни.
Однак на Буковині немає власних традицій святкування масляної. Зате є деякі звичаї, пов’язані із сиропусною неділею – останньою перед початком Великого посту. На відміну від млинців, які у масляний тиждень споживають у Росії та деяких регіонах України, в нас традиційною їжею сиропусного тижня є вареники. Звичайно ж, це вареники з сиром, тому що капустяної чи картопляної начинки можна буде наїстися під час посту. Відомий буковинський народознавець Авксентій Яківчук описав цікавий звичай сиропусної неділі: двоє людей за столом цокаються вареними яйцями, які, до речі, під час посту також будуть під забороною. У кого шкаралупа буде цілішою – той довше проживе.
Першого дня посту бажано нічого не їсти
Наступного дня після сиропусної неділі настає Великий піст. Він суворіший, порівняно з Різдвяним, і триває сім тижнів. Перший та останній тиждень вважають особливо важливими. Православна церква навіть рекомендує утримуватися від їжі першого понеділка посту. У п’ятницю першого тижня їдять лише особливу пшеничну кашу з медом. Решту часу – понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти), вівторок, четвер – гаряча їжа без олії, субота, неділя – їжа з олією. У всі дні посту заборонено вживати алкоголь, палити. Потрібно також утримуватися від сексуальних стосунків.
Мало хто із сучасних християн може дотримуватися усіх заборон під час посту. Тим паче, що не всі конфесії вимагають цього від людей. Наприклад, піст у Греко-Католицькій церкві значно ліберальніший. Дозволяється, наприклад, їсти рибу.
Однак прихильники радикального посту переконані, що саме таке утримання дуже корисне для здоров’я. Той, хто склав календар харчування для Великого посту, був хорошим дієтологом, і саме така схема допомагає позбутися накопичених за зиму в організмі шлаків, зайвих кілограмів. Тим часом фізична стриманість сприяє духовній. Людина вчиться терпіти, чекати, а це вкрай важливі навички для справжнього християнина. Адже Великий піст є своєрідною алегорією очікування царства Божого. Якщо християнин навчиться спокійно й терпляче чекати настання Великодня, вдовольняючись непретензійною їжею та скромним життям, то він зможе дочекатися й свого вічного щастя у Божому царстві.
Календар Великого посту на 2006 рік
26 лютого – м’ясопусна неділя
5 березня – сиропусна неділя
6 березня – початок Великого посту
9 березня – знайдення голови Івана Хрестителя
22 березня – 40-ка мучеників
7 квітня – Благовіщення Пресвятої Богородиці
17 квітня – початок Страсного тижня
19 квітня – Юдина зрада
20 квітня – спомин тайної вечері, чистий четвер
21 квітня – страсна п’ятниця, Плащаниця
23 квітня – Великдень.
Повернутися назад