Печемо пироги
Для затишного сімейного чаювання у вихідний день немає нічого кращого за домашню випічку. А пиріг – це ще й прадавній символ сонця та алегорія багатства. Деякі пироги стали візитівками національних кухонь, як кулеб’яка – російської, а хачапурі – грузинської. Яблучний і лимонний пироги – також класика, та ще й міжнародна.
Запропоновані нами рецепти – нескладні, не вимагають дорогих чи екзотичних інгредієнтів. Тож потіште свою родину символом сонця напередодні весни.
Кулеб’яка
400 г борошна, 25-30 г дріжджів, 1,5 склянки молока, 100 г вершкового масла, 2 яйця, сіль, цукор.
Для начинки з риби: 600 г філе щуки (можна замінити іншою рибою), 1 ст. л. олії, 2 яйця, 2 ст. л. товчених сухарів, 1 ст. л. сметани, півсклянки молока, 1 цибулина, сіль, перець.
Приготувати дріжджове тісто опарним методом.
400 г філе щуки двічі прокрутити через м’ясорубку разом із цибулею, додати дрібно посічені варені яйця та інші компоненти начинки, добре перемішати. Решту філе порізати невеликими шматочками.
Коли тісто підросте, його треба розкатати в овальну паляничку товщиною як палець. По центру продовгуватою гіркою викласти половину фаршу. На нього – шматочки філе, і знову фарш. Краї палянички загорнути і щільно защипнути над фаршем. Поверхню прикрасити декоративними деталями з тіста. Підготовлену до випічки кулеб’яку треба поставити на 15-20 хвилин у тепле місце. Відтак змастити жовтком і зробити кілька проколів виделкою. Це необхідно для того, щоби під час випікання виходила пара. Пекти треба в духовці, розігрітій до високої температури – 210-220°. Готовність визначають за допомогою дерев’яної палички або сірника. Проколоти тісто, і якщо нічого не прилипає – кулеб’яка готова.
Хачапурі
150 г масла або маргарину, 250 г домашнього сиру, 1 яйце, трохи соди, борошно.
Для начинки: 200 г гострого твердого сиру, 1 яйце, 1 ст. л. сметани, 2 зубці часнику. Кмин для посипання, жовток для змащування
Масло або маргарин розтопити, додати сир, яйце, соду, добре перемішати. Всипати стільки борошна, щоби тісто було щільним, але не надто тугим. Поставити його в холодильник на 15-20 хвилин. За цей час зробити начинку. Натерти сир, змішати з яйцем і сметаною, додати подрібнений часник.
Із тіста зробити шість паляничок. На три з них розкласти начинку, накрити рештою паляничок і защепити краї. Змастити жовтком, посипати кмином і пекти в духовці за температури 180-200°.
Ніжний яблучний пиріг
200 г борошна, 1 ч. л. розрихлювача для тіста, 1 яйце, дрібка солі, 80 г меду, 150 г охолодженого вершкового масла.
Для начинки: 5 яблук, трохи ванілі, 2 яйця, 125 мл вершків, 2 ст. л. меду.
Змішати борошно з розрихлювачем, додати яйце, сіль, мед, пластівці масла. Швидко вимісити тісто і поставити в холодильник приблизно на годину. Розкатати, викласти у форму, зробивши бортики. Яблука почистити, розрізати кожне на 8 частин, видалити серцевину і викласти на тісто. Збити яйця з вершками, медом, ваніллю і залити цією сумішшю яблука. Нагріти духовку до 200°, пекти 30-40 хвилин.
Лимонний пиріг
500 г борошна, 300 г цукру, 250 г масла чи маргарину, 0,5 склянки молока, 4 яйця, 18 г розрихлювача для тіста, 30 г лимонної цедри, 50 г родзинок, цукрова пудра для посипання.
Масло чи маргарин розтерти з цукром і яйцями. Додати борошно, розрихлювач і молоко. Відтак додати цедру та родзинки, попередньо розмочені у воді чи молоці. Добре вимісити. Пекти у формі для пирога за температури 200°, приблизно 70 хвилин.
Запропоновані нами рецепти – нескладні, не вимагають дорогих чи екзотичних інгредієнтів. Тож потіште свою родину символом сонця напередодні весни.
Кулеб’яка
400 г борошна, 25-30 г дріжджів, 1,5 склянки молока, 100 г вершкового масла, 2 яйця, сіль, цукор.
Для начинки з риби: 600 г філе щуки (можна замінити іншою рибою), 1 ст. л. олії, 2 яйця, 2 ст. л. товчених сухарів, 1 ст. л. сметани, півсклянки молока, 1 цибулина, сіль, перець.
Приготувати дріжджове тісто опарним методом.
400 г філе щуки двічі прокрутити через м’ясорубку разом із цибулею, додати дрібно посічені варені яйця та інші компоненти начинки, добре перемішати. Решту філе порізати невеликими шматочками.
Коли тісто підросте, його треба розкатати в овальну паляничку товщиною як палець. По центру продовгуватою гіркою викласти половину фаршу. На нього – шматочки філе, і знову фарш. Краї палянички загорнути і щільно защипнути над фаршем. Поверхню прикрасити декоративними деталями з тіста. Підготовлену до випічки кулеб’яку треба поставити на 15-20 хвилин у тепле місце. Відтак змастити жовтком і зробити кілька проколів виделкою. Це необхідно для того, щоби під час випікання виходила пара. Пекти треба в духовці, розігрітій до високої температури – 210-220°. Готовність визначають за допомогою дерев’яної палички або сірника. Проколоти тісто, і якщо нічого не прилипає – кулеб’яка готова.
Хачапурі
150 г масла або маргарину, 250 г домашнього сиру, 1 яйце, трохи соди, борошно.
Для начинки: 200 г гострого твердого сиру, 1 яйце, 1 ст. л. сметани, 2 зубці часнику. Кмин для посипання, жовток для змащування
Масло або маргарин розтопити, додати сир, яйце, соду, добре перемішати. Всипати стільки борошна, щоби тісто було щільним, але не надто тугим. Поставити його в холодильник на 15-20 хвилин. За цей час зробити начинку. Натерти сир, змішати з яйцем і сметаною, додати подрібнений часник.
Із тіста зробити шість паляничок. На три з них розкласти начинку, накрити рештою паляничок і защепити краї. Змастити жовтком, посипати кмином і пекти в духовці за температури 180-200°.
Ніжний яблучний пиріг
200 г борошна, 1 ч. л. розрихлювача для тіста, 1 яйце, дрібка солі, 80 г меду, 150 г охолодженого вершкового масла.
Для начинки: 5 яблук, трохи ванілі, 2 яйця, 125 мл вершків, 2 ст. л. меду.
Змішати борошно з розрихлювачем, додати яйце, сіль, мед, пластівці масла. Швидко вимісити тісто і поставити в холодильник приблизно на годину. Розкатати, викласти у форму, зробивши бортики. Яблука почистити, розрізати кожне на 8 частин, видалити серцевину і викласти на тісто. Збити яйця з вершками, медом, ваніллю і залити цією сумішшю яблука. Нагріти духовку до 200°, пекти 30-40 хвилин.
Лимонний пиріг
500 г борошна, 300 г цукру, 250 г масла чи маргарину, 0,5 склянки молока, 4 яйця, 18 г розрихлювача для тіста, 30 г лимонної цедри, 50 г родзинок, цукрова пудра для посипання.
Масло чи маргарин розтерти з цукром і яйцями. Додати борошно, розрихлювач і молоко. Відтак додати цедру та родзинки, попередньо розмочені у воді чи молоці. Добре вимісити. Пекти у формі для пирога за температури 200°, приблизно 70 хвилин.
Повернутися назад