Топінамбур відновить сили і вилікує не одну хворобу
Вчені, які взялися дослідити склад і харчову цінність топінамбура, були вражені різноманітністю вітамінів і мікроелементів, які містяться у його бульбах. Встановлено, що у них вітамінів С і В1 удвічі більше, ніж у картоплі. Крім того, топінамбур містить білки, цукор, органічні кислоти і, що найбільш цінне, – рослинний аналог інсуліну. Саме тому цей продукт дуже корисний людям, які потерпають від цукрового діабету. Доведено, що тривале вживання топінамбура знижує рівень цукру в крові. Також при систематичному вживанні земляної груші покращується зір.
А ще добре її вживати при атеросклерозі і гіпертонії, ішемічній хворобі серця і тахікардії, циститі, панкреатиті – і це ще не повний перелік хвороб. Багата земляна груша на солі калію, які легко виводять з організму зайву рідину. Тож для тих, хто потерпає від набряків, цей продукт у раціоні обов’язковий.
Якщо регулярно їсти топінамбур, можна вивести токсичні речовини з організму, відновити сили після перенавантаження, зміцнити імунну систему.
Топінамбур не лише корисний, а й смачний. Його можна їсти сирим, варити, смажити, запікати. Найсмачніший він на початку весни, але не завадять вітамінні страви з нього і взимку.
Спробуйте приготувати
Салат із топінамбура, моркви і солоного огірка
Топінамбур – 2 шт., морква – 2 шт., солоний огірок – 1 шт., олія – 2 ст. л., зелень.
Топінамбур і моркву натерти на терці. Огірок і цибулю дрібно нарізати. Все змішати і заправити олією.
Топінамбур відварений
Топінамбур, для заправки – оцет (20 г) і вода (1 л.).
Почищену бульбу залити підсоленою гарячою водою, додати оцет (20 г на 1 л води), щоби зберігся білий колір, і варити до готовності. Воду злити і подати з вершковим маслом та сметаною.
Салат із топінамбура з кукурудзою та яйцем
Топінамбур – 500 г, консервована кукурудза – 100 г, яйце – 4 шт., майонез за смаком.
Топінамбур почистити, залити окропом і відварити протягом 5 хвилин. Перемішати нарізаний кубиками топінамбур, добре зварені яйця і консервовану кукурудзу (без соку), заправити майонезом.
Топінамбур у клярі
Топінамбур – 500 г, яйце – 1 шт., сметана – 2 ст. л., борошно – 2 ст. л., сіль і чорний мелений перець за смаком.
Топінамбур помити, почистити, залити підсоленим окропом і відварити до готовності. Потім занурювати в кляр і смажити у великій кількості олії, витягнути шумівкою. Подавати з подрібненою зеленню і сметаною. Кляр готують, змішавши і збивши міксером яйця, сметану, борошно, додавши сіль і мелений перець.
Запечений топінамбур
Помитий топінамбур зі шкіркою покласти на деко. Пекти у духовці 40-50 хвилин на малому вогні. Подавати з вершковим маслом чи олією, шкірку можна і не чистити. Солити і перчити за смаком.
Повернутися назад