DataLife Engine > новини > Що корисніше для здоров'я кісток - чай чи кава: учені дали чітку відповідь

Що корисніше для здоров'я кісток - чай чи кава: учені дали чітку відповідь

Що корисніше для здоров'я кісток - чай чи кава: учені дали чітку відповідь


Чай і кава мають різні переваги для здоров'я, але, як підтвердили нещодавно вчені, чай усе ж дещо корисніший для кісток, пише The Washington Post.



Науковці з Університету Фліндерса в Австралії провели дослідження остеопоротичних переломів, у якому взяли участь майже 10 000 жінок віком від 65 років. Учені фіксували кількість чаю та кави, яку споживали учасниці, а також визначали при цьому мінеральну щільність шийки стегнової кістки, яка часто зазнає переломів. Результати дослідження були опубліковані в журналі Nutrients.

Дослідники помітили, що через 10 років у тих, хто вживав чай, щільність шийки стегнової кістки була дещо вища, ніж у тих, хто пив каву.

"Ми точно не знаємо, чому чай видається більш корисним, ніж кава, однак, виходячи з наявних досліджень клітин, це потенційно може бути пов’язано з тим, що чай містить такі сполуки, як катехіни, що можуть стимулювати клітини, які утворюють кісткову тканину, і, отже, призводити до збільшення мінеральної щільності кісток", - пояснив співавтор дослідження Райан Лю.

Але, як зазначається, вища мінеральна щільність кісток у тих, хто пив чай, не була надто разюча.

"Це правда, що чай має невелику користь, пов’язану з мінеральною щільністю кісток, але ця різниця настільки мала, що клінічно вона може не мати великого значення", – сказав професор ендокринології, діабету, харчування та контролю ваги в Медичній школі Чобаняна та Аведісяна Бостонського університету Майкл Холік, який не брав участі в дослідженні.

За словами медичної директорки Центру метаболічних захворювань кісток та остеопорозу Кендалл Моузлі, низька мінеральна щільність кісток збільшує ризик розвитку остеопорозу та прогресуючого витончення кісток з віком, що робить людину більш схильною до переломів.

Щодо кави, то дослідники спостерігали пороговий ефект: помірне споживання цього напою - близько двох-трьох чашок на день - не мало негативного впливу на мінеральну щільність кісток, але вживання п'яти й більше чашок спричиняло нижчий рівень цього показника. У тих, хто пив каву та алкоголь, також спостерігалася нижча мінеральна щільність шийки стегнової кістки.

Важливо сказати, що про поживання чаю чи кави учасники дослідження повідомляли самостійно.

"Дослідники запитували про кількість чашок, але не про тип, спосіб заварювання, розмір чашки чи міцність напою", - зауважила доцентка Єльської школи медицини Аніка Анам, яка не брала участі в дослідженні.

Також дослідники врахували використання перорального естрогену (гормональної терапії, що може зміцнювати кістки), але не врахували трансдермальний естроген у вигляді пластирів. Тому були враховані не всі чинники, які впливають на кісткову міцність, зазначається у статті.

Чи варто переходити з кави на чай. Це не обов’язково, кажуть експерти.

"Існує багато досліджень про вплив кофеїну на щільність кісток, і їхні результати часто суперечливі", - наголосила Анам.

Наприклад, деякі наукові роботи свідчать про позитивний вплив кави, зокрема дослідження 2016 року серед корейських жінок у постменопаузі, що вийшло в Plos One, дослідження 2018 року, опубліковане на шпальтах BMC Public Health. Вони пов’язували вживання кави зі зниженим ризиком остеопорозу. А метааналіз, опублікований раніше цього року, показав, що і чай, і кава асоціюються зі зменшенням ризику розвитку цього захворювання.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад