DataLife Engine > новини / Їжа > Який хліб є найкориснішим для бутербродів: відповідь дієтологів

Який хліб є найкориснішим для бутербродів: відповідь дієтологів

хліб


Асортимент хліба в магазинах став ширшим, ніж будь-коли. Тому людині складно визначитися, який хліб вибрати, особливо для бутербродів, пише Real Simple.



У публікації зазначається, що не всі види хліба для бутербродів однакові з точки зору користі для здоров'я. Одні можуть складатися з інгредієнтів, що мають багато поживних речовин, тоді як інші можуть містити добавки, консерванти, доданий цукор та високий вміст натрію.

"Інгредієнти та способи приготування мають велике значення при виборі хліба", - зазначила дієтологиня Бріттані Браун.

Щоб обрати більш корисний вид хліба, інша дієтологиня Кейтлін Хіпплі радить вивчати склад.

"Коли йдеться про те, чи можна вважати хліб здоровим, калорії не дають повної картини. Щоб вибрати більш здоровий хліб, я обов'язково звертаю увагу на вміст клітковини та низький рівень доданого цукру", - порадила вона.

Хіпплі особисто обирає хліб, який містить щонайменше три грами клітковини, щоб приборкати апетит і підвищити рівень ситості.

За даними Science Direct, цей складний вуглевод має вбудовану функцію регулювання рівня цукру в крові і корисний для здоров'я травної системи.

"Менше доданого цукру означає менше енергетичних спадів, менше тяги до їжі та менший ризик запалення", - поділилася Хіпплі.

Тим часом Браун віддає перевагу хлібу для бутербродів з мінімальним складом інгредієнтів.

"Пам'ятайте, що для випікання хліба потрібні лише зерно, вода, сіль, а іноді й дріжджі; все інше може бути зайвим", - зазначила дієтолог.

В статті Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics підкреслюється, що більшість таємничих інгредієнтів, таких як добавки, консерванти та барвники, також не мають достатніх доказів, щоб зрозуміти їх довгострокову користь для здоров'я.

"Найздоровіший хліб — це хліб, який допомагає вам досягти ваших загальних цілей у сфері здоров'я", - додає дієтолог Алексіс Лоу.

Лоу зазначила, що деяким людям може знадобитися менша кількість калорій, а інші можуть прагнути максимізувати споживання клітковини або мінімізувати споживання солі за допомогою вибору хліба.

Натрій, тобто, кухонна сіль, як показали результати дослідження, при надмірному споживанні протягом тривалого часу може підвищити артеріальний тиск.

Видання вказало, що три дієтологи сходяться на думці, що 100-відсотковий цільнозерновий хліб із пророщеного зерна є найкращим вибором для бутербродів.

"Цільнозерновий хліб — чудовий вибір, оскільки він містить велику кількість поживних речовин (таких як вітаміни групи В і мінерали, наприклад залізо, цинк, калій, магній, селен і фосфор) та клітковину. Він містить усі три шари зерна — зародок, висівки та ендосперм — що підвищує вміст клітковини порівняно з білим хлібом", - пояснила Лоу.

Також як зазначає PubMed, в нього нижчий глікемічний індекс, ніж в білому хлібі, що призводить до менших коливань рівня цукру (та енергії) в крові. Вживання цільнозернових продуктів (включно з хлібом) також пов'язане з меншим ризиком хронічних захворювань.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад