DataLife Engine > новини / Їжа > До посту та Святвечора: аутентичні українські рецепти приготування капусти

До посту та Святвечора: аутентичні українські рецепти приготування капусти

Капуста


Капуста — справжній осінньо-зимовий суперфуд. Розповідаємо про найкращі рецепти приготування цього овоча.

Про це пише NV.



У 2025 році Різдвяний піст розпочнеться 15 листопада за новим календарем (або 28 листопада за старим стилем) і триватиме до Святвечора — 24 грудня за новим стилем або 6 січня 2026 року за старим. Різдвяний піст — останній із чотирьох багатоденних постів календарного року. Він завершує осінній цикл і готує вірян до одного з найсвітліших свят — Різдва Христового. Цей період традиційно вважається часом внутрішнього очищення, спокою та добрих справ.

Пропонуємо приготувати ці п’ять простих страв з капусти, що ідеально смакуватимуть у піст, адже не містять заборонених у цей час інгредієнтів. Хоч, звісно, такі страви сподобаються навіть затятим м’ясоїдом.

П’ять найкращих рецептів капусти до різдвяного посту, Святвечора чи на щодень

Швидка печена капуста: ароматний експрес-рецепт за 20 хвилин

Інгредiєнти:

Капуста білокачанна 1 шт.
Ріпакова олія 50 мл
Сіль за смаком
Перець чорний мелений за смаком
Часник 3 зубчики
Зелень за смаком
Лимон, сік ½ шт.

Приготування

Капусту нарізаємо грубими скибочками, викладаємо на деко, попередньо застелене пергаментом та змащене ароматною олією. Солимо та змащуємо зверху олією. Запікається капуста в попередньо розігрітій духовці, темп. 180° C, протягом 20−30 хвилин. Смачного.

Волинська печена капуста: два найкращі способи

Інгредiєнти:

Капуста білокачанна 1 шт.
Вода 150 мл
Огірковий розсіл 1 л
Лляна олія 100 мл
Гірчиця зерниста 3 ст. л.
Часник 8 зубчиків

Приготування

Крок 1
Cередню капусту розрізати на чотири частини, щільно скласти у товстостінний посуд (чавунець, гусятницю). Налити холодної води, дуже щільно закрити кришкою і готувати у духовці при 150° C чотири години до кремового кольору. Капуста має стати кольору "міцна кава з молоком". Залишити у духовці до повного охолодження.

Крок 2
При іншому варіанті приготування капусту печуть годину при 200° C, а далі ще дві години при 150° C. Порізаною капустою також щільно набивають великий чавунець, перевертають його догори дном на деко (воду, при цьому, підливати не потрібно) і готують при 170° C 2 години. Тоді вимикають духовку і залишають страву там до ранку.

Крок 3
Охолоджену страву потрібно перекласти у посуд і залити на добу розсолом від квашених огірків, помідорів чи навіть квашеної капусти (інколи використовують розсіл від маринованих овочів). Якщо цього немає, можна зварити свіжий маринад з додаванням улюблених спецій, вистудити і залити капусту. Вона повинна бути повністю залита маринадом. У такому вигляді страва може стояти у холодильнику орієнтовно тиждень.

Крок 4
Перед вживанням, капусту потрібно вийняти з маринаду, нарізати крупними шматками, перемішати з олією, пропущеним через прес часником і розтертими зернами гірчиці (можна взяти навіть французьку у зернах). Подавати як закуску. Смачного.

Печена смідинська капусти за особливим старовинним рецептом

Інгредiєнти:

Капуста білокачанна 1 головка
Солені огірки 2 шт.
Часник 2 зубчики
Ріпакова олія 2 ст. л.
Сіль за смаком
Перець чорний мелений за смаком

Приготування

Крок 1
Страву за старовинним рецептом печуть в печі. Завчасно готують капусту, вирізають зсередини качан. Далі хазяйка палить у печі. Вигрібають жар, трохи залишаючи всередині. Саму капусту кладуть просто на дно печі.

Крок 2
Тоді піч заліплюють так званим глієм, тобто сумішшю глини і води — все вимішують так, що це стає схоже на пластилін. Цією сумішшю ретельно заліплюють піч з капустою і так залишають на ніч. Вранці дістають готову темну та пахучу страву. Ріжуть її на шматки, приправляють часником, олією, додають квашених огірків, часом — розсолу з них. Смачного.

Рецепт пісних голубців на святковий стіл або на обід

Інгредiєнти:

Капуста білокачанна 1 ½ кг
Цибуля ріпчаста 1 шт.
Сіль 1 щіпка
Олія соняшникова рафінована 2 ст. л.
Морква 200 г
Картопля 800 г
Цибуля ріпчаста ½ ч.л.
Паста томатна 2 ст. л.
Вода 500 мл
Лавровий лист 3 шт.

Приготування

Крок 1
Зріжте ніжку з качана капусти, покладіть його у каструлю. Залийте його водою, додайте трішки солі та варіть, періодично знімаючи листочки та викладаючи їх на тарілку. Варіть, доки не відділите все листя.

Крок 2
Наріжте цибулину кубиком та поставте обсмажувати її на розігрітій пательні із 2 ст. л. олії. Натріть на крупну тертку морквину та додайте її до цибулі, коли та набуде золотавого відтінку. Смажте разом 4-5 хвилин.

Крок 3
Натріть на крупній тертці 1 цибулину, а потім не миючи тертку тріть 800 г картоплі. Змішайте картоплю з цибулею. Перекладіть начинку на сито та процідіть від зайвої вологи. Додайте в картоплю засмажку та ½ ч.л. солі. Змішайте до однорідності.

Крок 4
Викладайте начинку в листя капусти та загортайте голубці. Для цього спершу загорніть листя з двох боків всередину, а потім закручуйте.

Крок 5
Перекладіть готові голубці в каструлю чи інший зручний для тушкування посуд. Змішайте 2 ст. л. томатної пасти з 500 мл води та залийте голубці. Тушкуйте голубці 1 годину на вогні трішки менше середнього. Подавайте до столу гарячими.

Рецепт тушкованої капусти з грибами: ідеально до Святвечора

Інгредiєнти:

Капуста білокачанна 400 г
Квашена капуста 250 г
Білі гриби 100 г
Білі гриби, сушені 50 г
Печериці 300 г
Кмин 1 ч.л.
Вода 250 мл
Олія соняшникова рафінована 4 ст. л.
Сіль за смаком
Чорний перець за смаком

Приготування

Крок 1
Підготуйте всі інгредієнти для приготування тушкованої капусти з кмином та різними видами грибів. Якщо у вас заморожені білі гриби, розморозьте їх заздалегідь. Візьміть 50 г сушених білих грибів, залийте 250 мл окропу. Залиште на 20 хвилин.

Крок 2
За допомогою шатківниці для капусти наріжте ½ середньої білокачанної капусти. Якщо немає шатківниці, можна порізати дрібно ножем. Розігрійте пательню із 2 ст. л. соняшникової олії та підсмажте капусту. Додати 1 ч. л. кмину і смажте капусту до м'якості.

Крок 3
Візьміть 1 цибулю, очистьте і дрібно поріжте, а 300 г печериць помийте та розріжте на четвертинки. Розігрійте пательню з 2 ст. л. соняшникової олії, додайте цибулю, а потім печериці та білі гриби. Злийте воду з білих сушених грибів в окрему миску, вона ще знадобиться. А гриби також додайте в пательню. Готуйте до випаровування рідини. Це приблизно 15 хвилин.

Крок 4
Візьміть товстостінну каструлю і з'єднайте капусту з грибами та цибулею. До інгредієнтів додайте 250 г квашеної капусти. Посоліть і поперчіть до смаку.

Крок 5
Додайте рідину, у якій запарювалися білі гриби. Тушкуйте капусту з грибами та кмином 30 хвилин. Після приготування можна подавати одразу до столу. Також ця страва буде смачною й в холодному вигляді. Насолоджуйтесь ніжним смаком цієї апетитної страви.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад