Це молитва, а не дієта: завтра починається Різдвяний піст

Цього року Різдвяний піст розпочнеться 15 листопада і триватиме до 24 грудня.
Різдвяний піст, або Чотиридесятниця, встановлений церквою напередодні великого свята – Різдва Христового.
"Піст - це не лише обмеження в їжі. Піст пов’язаний з молитвою, покаянням, прощенням образ, викоріненням злих думок, милосердними справами. Без усього цього він перетвориться на банальну дієту. Та, перш ніж постити, треба обов’язково порадитися з лікарем і священником, щоби не завдати шкоди своєму здоров’ю. Адже головна мета посту – не утримання від певних продуктів, а духовне очищення людини. Треба відвідати хворого, можливо, когось нагодувати чи допомогти військовим. У сучасному тривожному світі, коли багато людей відчувають стрес, піст стає можливістю зупинитися, переосмислити своє життя та відновити внутрішню гармонію", – пояснив отець Валерій СИРОТЮК.
У дні Різдвяного посту варто вилучити зі свого раціону м’ясні та молочні продукти, яйця. У понеділок, середу і п’ятницю церковним уставом заборонено вживати навіть рибу, дозволяється пісна їжа без олії.
"Якщо людина здорова, то піст піде їй тільки на користь. М’ясо, молоко і яйця можна замінити овочами та фруктами. Рослинна їжа багата клітковиною, тому сприяє нормалізації обміну речовин, очищає організм від токсинів і шлаків, виводить радіонукліди. Таким чином відбувається омолодження організму. Але їжа повинна бути різноманітною і свіжоприготовленою. У раціоні повинні бути різні крупи, бобові, соя, гарбуз, гриби, горіхи, насіння льону, мед, сухофрукти. Пити чаї з шипшини, обліпихи, смородини, калини. Дуже корисна капуста – свіжа і квашена. Вживати салати з моркви, буряка, редьки. Піст категорично протипоказаний дітям, підліткам, вагітним жінкам, мамам, що годують немовлят, людям із хронічними захворюваннями, тим, що перенесли важкі операції", – переконаний завідувач фізіотерапевтичного відділення Чернівецької міської поліклініки № 1 Іван МАРЧУК.
Як харчуватися під час посту
* Понеділок, середа і п’ятниця – повна відмова від алкоголю, тваринної їжі та страв з олією, бажано дотримуватися сироїдіння.
*Вівторок і четвер – дозволені гарячі страви та їжа з рослинною олією.
*Субота й неділя, а також деякі свята (наприклад, 21 листопада – Введення у храм Пресвятої Богородиці, 6 грудня – святого Миколая) – допускається риба і трохи вина.
*Від 8 грудня піст посилюється: рибу дозволено лише у вихідні.
*Останній тиждень – найсуворіший: у понеділок, середу та п’ятницю не можна навіть вживати гарячі напої, цукор чи сіль.
*24 грудня, у Святвечір, віряни утримуються від їжі до появи на небі першої зірки, після чого сідають за святковий стіл їсти кутю.
Які страви приготувати
Суп-пюре із гороху та гарбуза.
Суп овочевий з гречаною крупою та зеленню.
Борщ із квасолею і грибами.
Суп картопляний з пшоном, грибами та зеленню.
Каша вівсяна з меленими горіхами, насінням льону, тертим яблуком та корицею.
Картопля печена, фарширована грибами і цибулею.
Соєві котлети, тушковані з овочами, томатом і паприкою.
Рис з квасолею.
Тушкована капуста з морквою.
Деруни без яєць.
Вареники з картоплею, капустою і грибами.
Голубці з пшоном або рисом та овочами.
Запечена риба з овочами.
Печені яблука з медом.
Узвар із сухофруктів.
Повернутися назад