Чи допомагає морква бачити вночі? Правда про популярні міфи про їжу

Їжа й харчування у сучасному світі стали великим бізнесом, і в результаті ми бачимо найрізноманітніші твердження про те, як на нас впливають ті чи інші продукти. Але як відрізнити правду від вигадки?
Про це пише BBC.
Чи допомагає морква бачити вночі
Це може звучати як рядок із книжки про супергероїв, але віру в те, що морква допомагає краще бачити у темряві, можна простежити ще з часів Другої світової війни.
Щоб не допустити, аби німці дізналися про те, що Британія використовує радар для перехоплення бомбардувальників під час нічних нальотів, Міністерство авіації видавало пресрелізи, в яких ішлося, що британські пілоти їдять багато моркви, що забезпечує їм чудовий нічний зір.
Морква багата на речовину, що називається бета-каротин. Коли ми її їмо, наш організм перетворює її на вітамін, що називається ретинол, який дуже корисний для здоров'я очей.
Інші ферменти в організмі перетворюють ретинол на ретиналь, який своєю чергою допомагає створенню речовини під назвою родопсин. Вона міститься у клітинах на задній частині нашого ока й відповідає за зір при низькому рівні освітлення.
Хоча вживання моркви може допомогти підтримувати здоров'я клітин очей і їхню нормальну роботу, фахівці з харчування погоджуються, що вона не дає надлюдського нічного зору й не покращує зір за межі його природних можливостей.
Чи справді вживання селери спалює калорії
Ви також могли чути твердження про те, що селера настільки низькокалорійна, що сам процес її жування спалює більше калорій, ніж вона містить.
Це могло б означати, що селера є продуктом із "негативною калорійністю" - концепція, яка, за словами доктора Тіма Гарві, голови кафедри харчових наук Університету Алабами, не існує в природі.
Цей хрумкий овоч приблизно на 95% складається з води, а в середньому одне стебло селери містить від шести до десяти калорій.
Жування й перетравлення селери спалює лише частину цих шести калорій (приблизно одну п'яту, за словами доктора Гарві).
Хоча селера й дуже низькокалорійна та потребує трохи енергії для перетравлення, ви не спалюєте більше калорій, ніж отримуєте від неї.
Чи батат корисніший, ніж звичайна картопля
Батат, або солодка картопля, безперечно, є одним із героїв світу здорового харчування. Він сповнений поживних речовин, включно з бета-каротином, який, як ми вже знаємо, також міститься в моркві.
Але чи означає це, що солодка картопля є "кращою" за звичайну, коли йдеться про здоровіший вибір їжі?
"Звичайна" картопля, яку ми бачимо в пакетах у супермаркетах, теж не позбавлена вітамінів. Її шкірка багата на клітковину й містить такі поживні речовини, як калій, залізо, вітамін С і вітамін B6.
Дослідження 2024 року порівняло сиру солодку картоплю зі звичайною картоплею, очищеною та звареною або запеченою. Коли йшлося про визначення "найкориснішої", результати виявилися непереконливими.
Хоча солодка картопля була багатою на мікронутрієнти, традиційна картопля містила менше жиру й цукру. Тож замість того, щоб міркувати, яка картопля краща, можливо, варто конкретизувати питання: яка з них краще відповідає вашим конкретним харчовим потребам?
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад