Достатньо однієї ложки цієї олії щодня — і ваше тіло скаже “дякую”

Вибір жирів і олій у кулінарії величезний, і кожна з них має свій унікальний смак і поживні властивості, тож вибрати якусь одну складно.
Портал RealSimple запитав у чотирьох дієтологів, який варіант кулінарної олії є, на їхню думку, найкращим, і всі вони одноголосно вибрали один варіант - оливкову олію.
Харчова цінність
Варто віддавати перевагу оліям із високим вмістом корисних жирів, особливо мононенасичених, і низьким вмістом насичених", - пояснює дієтолог Сапна Перувемба.
Мононенасичені жири, або "хороші" жири, пов'язані з користю для здоров'я серця, включно зі зниженням рівня холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїнів низької щільності, або "поганого") і тригліцеридів", - розповідає дієтологиня Шейла Паттерсон. Це призводить до зниження ризику серцево-судинних захворювань.
Тим часом, деякі дослідження показують, що певні види насичених жирів можуть сприяти підвищенню ризику серцево-судинних захворювань, особливо за умови споживання у великих кількостях протягом тривалого часу.
Також слід уникати частково гідрогенізованих олій (тобто трансжирів). Дослідження підтверджують, що вони негативно впливають на здоров'я серця. На щастя, вони зазвичай містяться тільки в прострочених жирах, таких як кулінарний жир.
Точка димлення
"Я віддаю пріоритет стабільності при високій температурі, тому що нестабільні олії (або олії з низькою температурою димлення) легко окислюються під час нагрівання, перетворюючись на запальні сполуки6 , які можуть руйнувати клітинні мембрани і посилювати окислювальний стрес", - пояснює дієтолог Сем Шлейгер.
Обробка
"Я шукаю олії з мінімальною обробкою (холодного віджиму або, за можливістю, першого холодного віджиму), оскільки вони зберігають більше корисних антиоксидантів і поживних речовин", - каже дієтолог Джеймі Адамс.
Смак і зберігання
"Зберігання кулінарної олії в темній скляній тарі, а також зберігання в темному прохолодному місці, дає змогу зберегти й захистити якість олії від окиснення та псування", - ділиться Паттерсон.
Чому оливкова олія - найкорисніша для приготування їжі
Усі чотири дієтологи зізналися, що регулярно використовують одну й ту саму олію для готування: оливкову. Вона відповідає всім вимогам, які дієтологи висувають до здорової кулінарної олії.
"Оливкова олія багата на корисні для серця мононенасичені жири і містить поліфеноли - потужні антиоксиданти, що підтримують здоров'я серцево-судинної системи, зменшуючи запалення і покращуючи рівень ліпідів у крові", - додає Перувемба. Дослідження підтверджують це, а оливкову олію пов'язують зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань і смертності від усіх причин.
"Точка димлення рафінованої оливкової олії становить від 200 до 250 градусів Цельсія, а температура димлення оливкової олії першого холодного віджиму - від 175 до 210 градусів Цельсія, що робить її універсальною для щоденного приготування їжі", - каже Перувемба.
Оливкова олія першого віджиму не тільки багата поживними речовинами, а й дуже смачна. Це також свого роду універсальна олія на кухні - ідеально підходить для найрізноманітніших несолодких страв, включно з тортами, булочками, булочками і тартами. "Мені подобається її універсальність - її однаково смачно використовувати як для салату, так і для обсмажування овочів або запікання риби", - каже Адамс.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад