Чотири вітаміни, які не можна поєднувати із зеленим чаєм

Зелений чай може знижувати засвоєння деяких вітамінів і мікроелементів. Напій впливає на їхню ефективність і може змінювати всмоктування в організмі.
Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.
Залізовмісні добавки
За даними Frontiersin, дефіцит заліза є поширеною проблемою зі здоров'ям, особливо серед жінок, вегетаріанців або людей похилого віку. З цієї причини лікар може рекомендувати добавки заліза.
Однак дослідження показують, що зелений чай перешкоджає засвоєнню заліза, особливо негемового - форми, що міститься в рослинних продуктах і вже погано засвоюється організмом. Це значною мірою пов'язано зі сполуками, що містяться в зеленому чаї, такими як таніни, фітати, кальцій та деякі поліфеноли.
Тому, якщо ви приймаєте добавки, що містять залізо, краще зачекати одну-дві години до або після вживання зеленого чаю, щоб забезпечити максимальне засвоєння.
Добавки на основі стимуляторів
Міністерство сільського господарства США інформує, що зелений чай природно містить кофеїн - близько 30 міліграмів на чашку.
Хоча це менше, ніж у каві чи енергетичному напої, але цей показник все одно може накопичуватися, особливо якщо ви приймаєте добавки з кофеїном.
Поєднання зеленого чаю зі стимуляторами призводить до прискореного серцебиття, високого кров'яного тиску, збудження нервової системи та симптомів тривоги.
Окрім кофеїну, зелений чай також містить теофілін і теобромін - м’які стимулятори центральної нервової системи, які можуть ще більше посилити його стимулюючий ефект.
Щоб уникнути перевищення безпечних норм, намагайтеся вживати зелений чай та кофеїнові добавки з певним проміжком.
Вітаміни групи B
Зелений чай може перешкоджати засвоєнню деяких вітамінів групи B, особливо фолієвої кислоти та вітаміну В12, через вміст кофеїну та поліфенолів.
Катехіни в зеленому чаї можуть знижувати здатність організму перетворювати фолієву кислоту на її біологічно активну форму.
Тому варто приймати добавку вітамінів групи B пізніше, після того, як випили зелений чай, щоб забезпечити оптимальне засвоєння.
Добавки для розрідження крові
В журналі Plos йдеться, що препарати для розрідження крові, такі як варфарин, взаємодіють з вітаміном К. Але деякі харчові добавки також можуть мати ефект розрідження крові, такі як риб'ячий жир, часник, женьшень і навіть добавки із зеленим чаєм.
Зелений чай сам по собі містить невелику кількість вітаміну К, який може протидіяти дії ліків та добавок, що розріджують кров, при вживанні у великих кількостях. Хоча загальний ризик низький, але людям, які приймають антикоагулянти, слід проконсультуватися зі своїм лікарем.
Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад