DataLife Engine > новини / Здоров'я > Чотири вітаміни, які не можна поєднувати із зеленим чаєм

Чотири вітаміни, які не можна поєднувати із зеленим чаєм

Чотири вітаміни, які не можна поєднувати із зеленим чаєм

Зелений чай може знижувати засвоєння деяких вітамінів і мікроелементів. Напій впливає на їхню ефективність і може змінювати всмоктування в організмі.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на сайт Eating well.



Залізовмісні добавки

За даними Frontiersin, дефіцит заліза є поширеною проблемою зі здоров'ям, особливо серед жінок, вегетаріанців або людей похилого віку. З цієї причини лікар може рекомендувати добавки заліза.

Однак дослідження показують, що зелений чай перешкоджає засвоєнню заліза, особливо негемового - форми, що міститься в рослинних продуктах і вже погано засвоюється організмом. Це значною мірою пов'язано зі сполуками, що містяться в зеленому чаї, такими як таніни, фітати, кальцій та деякі поліфеноли.

Тому, якщо ви приймаєте добавки, що містять залізо, краще зачекати одну-дві години до або після вживання зеленого чаю, щоб забезпечити максимальне засвоєння.

Добавки на основі стимуляторів

Міністерство сільського господарства США інформує, що зелений чай природно містить кофеїн - близько 30 міліграмів на чашку.

Хоча це менше, ніж у каві чи енергетичному напої, але цей показник все одно може накопичуватися, особливо якщо ви приймаєте добавки з кофеїном.

Поєднання зеленого чаю зі стимуляторами призводить до прискореного серцебиття, високого кров'яного тиску, збудження нервової системи та симптомів тривоги.

Окрім кофеїну, зелений чай також містить теофілін і теобромін - м’які стимулятори центральної нервової системи, які можуть ще більше посилити його стимулюючий ефект.

Щоб уникнути перевищення безпечних норм, намагайтеся вживати зелений чай та кофеїнові добавки з певним проміжком.

Вітаміни групи B

Зелений чай може перешкоджати засвоєнню деяких вітамінів групи B, особливо фолієвої кислоти та вітаміну В12, через вміст кофеїну та поліфенолів.

Катехіни в зеленому чаї можуть знижувати здатність організму перетворювати фолієву кислоту на її біологічно активну форму.

Тому варто приймати добавку вітамінів групи B пізніше, після того, як випили зелений чай, щоб забезпечити оптимальне засвоєння.

Добавки для розрідження крові

В журналі Plos йдеться, що препарати для розрідження крові, такі як варфарин, взаємодіють з вітаміном К. Але деякі харчові добавки також можуть мати ефект розрідження крові, такі як риб'ячий жир, часник, женьшень і навіть добавки із зеленим чаєм.

Зелений чай сам по собі містить невелику кількість вітаміну К, який може протидіяти дії ліків та добавок, що розріджують кров, при вживанні у великих кількостях. Хоча загальний ризик низький, але людям, які приймають антикоагулянти, слід проконсультуватися зі своїм лікарем.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад