DataLife Engine > новини / Здоров'я > Який сік найкорисніший для організму: експерт із дієтології розкрив важливі моменти

Який сік найкорисніший для організму: експерт із дієтології розкрив важливі моменти

Який сік найкорисніший для організму: експерт із дієтології розкрив важливі моменти


Вживання фруктового соку - це простий спосіб отримати більше вітамінів і мінералів, але експерти попереджають, що іноді він може принести більше шкоди, ніж користі.

Про це пише УНІАН.



Організація громадської охорони здоров'я Англії рекомендує обмежити споживання фруктового соку до 150 мл на день, оскільки його надлишок може призвести до карієсу, ожиріння і діабету 2 типу.

Експерт із дієтології Роб Гобсон пояснив, який фруктовий сік найкорисніший для організму, а яких соків краще уникати.

Гранатовий сік

Гранатовий сік є фаворитом Гобсона, оскільки багатий на поліфеноли, які допомагають підтримувати здоров'я серця, знижуючи окислювальний стрес і покращуючи функцію ендотелію - слизової оболонки кровоносних судин. Він також багатий на еллагітаніни - хімічні речовини, які взаємодіють із крохмалистими продуктами, знижуючи звичайний стрибок цукру в крові після їди, додає він.

"Цікаво, що дослідження показують, що вживання гранатового соку з хлібом знижує рівень цукру в крові, але такого самого ефекту не спостерігалося під час прийому добавок", - додав він.

Апельсиновий сік

Апельсиновий сік багатий на вітамін С (більше половини рекомендованої добової норми), фолієву кислоту і калій, що робить його одним з найкорисніших фруктових соків, каже Хобсон.

Дослідження навіть показали, що регулярне вживання соку в невеликих кількостях може поліпшити якість харчування і підвищити рівень вітаміну С, одночасно знижуючи запалення.

Грейпфрутовий сік

"Кожна склянка містить майже половину вашої добової норми вітаміну С і багата на калій і рослинні сполуки, такі як нарінген, які мають антиоксидантні та протизапальні властивості, що допомагають підтримувати здоров'я серця і контроль рівня цукру в крові", - пояснив він.

Однак тим, хто приймає такі ліки, як статини, деякі препарати від тиску й антидепресанти, слід бути обережнішими. Хімічні речовини, що містяться в грейпфруті, блокують фермент CYP3A4 у кишечнику. У результаті рівень деяких ліків може підвищуватися в кровотоці, що призводить до небезпечних побічних ефектів.

Журавлинний сік

"Хоча журавлинний сік не може вилікувати інфекцію сечовивідних шляхів, у деяких людей він може допомогти знизити ризик рецидивів", - зазначає Хобсон.

Це пов'язано з тим, що журавлина містить групу хімічних речовин, які називаються проантоціанідинами (ПАЦ), які, як було показано, запобігають прилипанню до стінок сечовивідних шляхів деяких бактерій, таких як кишкова паличка (E.coli), що спричиняють ІСШ.

Ананасовий сік

Він є хорошим джерелом вітаміну С, марганцю, який допомагає підтримувати здоров'я кісток, активуючи найважливіші ферменти, що беруть участь у формуванні кісток, хрящів і колагену, а також бромелайну.

Вважається, що бромелайн сприяє травленню і зменшує запалення, що робить ананасовий сік привабливим вибором для тих, хто страждає на запальні захворювання, такі як ревматоїдний артрит і високий кров'яний тиск.

"Недолік у тому, що в ньому досить багато натуральних цукрів, тому контроль порцій тут важливіший, ніж у випадку з томатним або овочевим соком", - попередив дієтолог.

Яблучний і виноградний сік

"Яблучний і виноградний сік, як правило, містять більше натуральних цукрів, але менше вітамінів і антиоксидантів порівняно з такими варіантами, як апельсиновий або гранатовий сік", - стверджує Гобсон.

Однак дослідження показали, що яблука, багаті флавоноїдами, сприяють здоровому старінню. В іншому нещодавньому дослідженні вчені виявили, що вживання двох яблук на день знижувало рівень "поганого" холестерину майже на чотири відсотки, однак це стосувалося лише цілих фруктів, а не яблучного соку.

Крім того, дослідження на мишах показують, що сік може захищати від деменції та полегшувати симптоми тривожного збудження у пацієнтів із хворобою Альцгеймера.

У чому небезпека фруктового соку

"Коли ви п'єте сік, ваш організм засвоює натуральні цукри і поживні речовини швидше, ніж із цілих фруктів, оскільки з нього видалені волокна. Ви, як і раніше, отримуєте вітаміни і мінерали, часто у високобіодоступних формах, але втрачаєте корисні властивості клітковини для здоров'я кишківника, відчуття ситості і регуляції рівня цукру в крові", - пояснює Гобсон.

Дослідження давно показали, що фруктовий сік може сприяти набору ваги, почасти тому, що складніше контролювати порції, оскільки багато людей наливають собі більше рекомендованих 150 мл на день, споживаючи значно більше калорій.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад