DataLife Engine > новини / Здоров'я > Мед, цукор чи стевія: дієтолог назвав найкращий вибір

Мед, цукор чи стевія: дієтолог назвав найкращий вибір

Мед, цукор чи стевія: дієтолог назвав найкращий вибір


Багато українців вважають, що заміна цукру медом чи підсолоджувачами робить раціон здоровішим. Але чи дійсно це корисно для організму?

Про це пише РБК-Україна.



Цукор: головний ворог ваги й зубів

Дієтолог наголошує на двох ключових негативних наслідках надмірного споживання цукру.

По-перше, це маса тіла. Організм легко перетворює надлишок солодкого на жирові запаси.

По-друге, це ризик появи карієсу. У людей, які регулярно вживають багато солодкого, ця поширена проблема виникає значно частіше.

Тому обмеження цукру в раціоні є необхідністю, а не модним трендом. Але чи є вихід у заміні?

Мед - не панацея

Часто люди думають, що мед - “здоровий” замінник цукру. Але, за словами фахівця, це омана.

“Заміна на мед нічого не дає, тому що це фактично те саме, що і звичайний цукор", - говорить він.

За своєю хімічною структурою та впливом на калорійність раціону ці продукти майже тотожні. Хоча мед і містить невелику кількість вітамінів, його переваги нівелюються високим вмістом глюкози та фруктози.

Однак у сезон застуд мед справді залишається популярним - з чаєм, лимоном або просто "для імунітету". Та, як наголошує дієтолог, користь меду не перекриває ризики його надлишку.

Що не так із цукрозамінниками

Ще гірша ситуація зі штучними цукрозамінниками, які набули шаленої популярності. Хоча вони містять меншу кількість калорій, їхній вплив на організм може бути несприятливим.

Швець наголошує на двох критичних ризиках. По-перше, штучні замінники мають несприятливі наслідки для кишкового мікробіому.

По-друге, говорить фахівець, нові дослідження надають дані, що більшість штучних цукрозамінників негативно позначаються на функції головного мозку.

Це суттєві аргументи для того, щоб двічі подумати перед тим, як купувати продукти з написом "без цукру".

Винятком може бути стевія - натуральний замінник із рослини стевії. Проте і тут, за словами експерта, потрібні додаткові дослідження, аби зробити остаточні висновки про її безпечність при тривалому вживанні.

Скільки цукру можна їсти?

Навіть якщо ви любите солодке, не варто повністю відмовлятися від нього. Якщо говорити про рекомендовану кількість цукру (включно з медом), то 25 грамів не нашкодять, тому відмовлятися від нього повністю не варто, якщо ви можете контролювати цю кількість.

Якщо ви у сезон застуд п'єте чай з медом, ви маєте пам'ятати, що це калорії. Але в рекомендованих 25 г ви можете собі це дозволити (25 г цукру - це приблизно одна столова ложка цукру з гіркою або 5 чайних ложок цукру без гірки, згідно з рекомендаціями ВООЗ.

Професор додає, що хоча він знає людей, які повністю відмовилися від цукру, і це непогано, це не означає, що вони стали абсолютно здоровими саме після цього. Здорове харчування - це комплексний підхід, а не лише виключення однієї групи продуктів.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад