Добровільна сертифікація в Україні: що потрібно знати*
* Реклама
Діяльність Органу з сертифікації Чернівецької філії ДП "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ" спрямована на надання послуг з добровільної сертифікації продукції та послуг юридичним та фізичним особам.
Добровільна сертифікація (оцінка відповідності) продукції / послуг здійснюється на підставі ст. 24 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" згідно з порядком сертифікації та договору між заявником (виробником, постачальником) та органом оцінки відповідності (сертифікації).

Добровільна оцінка відповідності здійснюється на добровільних засадах в будь-яких формах, охоплюючи випробування, декларування відповідності, сертифікацію та інспектування, і на відповідність будь-яким заявленим вимогам.
Заявник самостійно визначає, за якими показниками він бажає підтвердити відповідність продукції / послуги вимогам стандартів. Орган оцінки відповідності (сертифікації) і випробувальна лабораторія здійснюють компетентну оцінку відповідності продукції.
Орган із сертифікації організовує та проводить сертифікацію партій продукції як вітчизняного, так і іноземного виробництва, серійну сертифікацію продукції та послуг з обстеженням та без обстеження виробництва.
Етапи сертифікації
Процес сертифікації складається з таких основних етапів:
подання заявки та необхідної документації;
аналіз наданої документації та прийняття рішення за заявкою;
обстеження виробництва (за необхідності) або організація відбору та ідентифікації зразків (проб);
організація випробувань відібраних зразків (проб);
ухвалення рішення про можливість (або неможливість) видачі сертифіката відповідності.

Сертифікація послуг з тимчасового розміщення (проживання)
Орган з сертифікації організовує сертифікацію послуг з тимчасового розміщення, що відбувається з ініціативи заявника для встановлення відповідності цих послуг вимогам нормативних документів і чинного законодавства, а також для підтвердження незалежною третьою стороною того, що вони мають відповідну якість, безпечні для життя і здоров’я громадян та збереження їхнього майна.
Сертифікація послуг з тимчасового розміщення (проживання), що надаються суб’єктами туристичної діяльності, за показниками безпеки відбувається відповідно до вимог ДСТУ 4268:2003 "Послуги туристичні. Засоби розміщування. Загальні вимоги". Цей стандарт встановлює класифікацію засобів розміщування, загальні вимоги до них та до послуг, які вони надають.
Сертифікація послуг з тимчасового розміщення (проживання) на підтвердження категорії (зірки) регламентується ДСТУ 4269:2003 "Послуги туристичні. Класифікація готелів". Класифікацію готелів та аналогічних засобів розміщування за категоріями здійснюють згідно із загальною характеристикою готелю, яку визначають комплексом вимог до:
• матеріально-технічної оснащеності;
• переліку надаваних послуг;
• кваліфікації персоналу.
Сертифікація послуг харчування
Сертифікація послуг харчування, що надають ресторани, бари, кафе, їдальні, заклади постачання їжі тощо, відбувається на відповідність вимогам безпеки, встановленим у нормативних документах, що діють в Україні. Сертифікат відповідності видається на підставі позитивних результатів випробувань акредитованою лабораторією зразків кулінарної продукції, обстеження виробництва. За позитивного результату оформляється сертифікат відповідності, який реєструється в реєстрі Органу з сертифікації Чернівецької філії ДП "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ".
Переваги добровільної сертифікації
• Переваги під час участі в тендерах.
• Впевненість виробника або постачальника продукції / послуги в її якості.
• Конкурентоспроможність продукції / послуги.
• Привабливість продукції /послуги для споживача.
Сертифікація систем управління якістю
Орган з сертифікації Чернівецької філії ДП "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ" має багаторічний досвід надання практичної допомоги з сертифікації і оцінки відповідності продукції. Сертифікація систем управління якістю здійснюється на відповідність стандарту ДСТУ ISO 9001:2015 "Системи управління якістю. Вимоги", ДСТУ EN ISO 9001:2018 "Системи управління якістю. Вимоги" та ISO 9001:2015 Quality management systems — Requirements.
Цей стандарт встановлює вимоги до системи управління якістю, якщо організація прагне показати здатність постійно надавати продукцію, яка задовольняє вимогам замовника, законодавчим актам, що застосовуються та іншим обов’язковим вимогам, а також ставить собі за мету підвищення задоволеності споживачів за допомогою ефективного застосування системи управління якістю.
Оцінка відповідності (сертифікація) систем управління якістю проводиться за заявками підприємств усіх напрямів діяльності і будь-якої форми власності.
Сертифікація систем управління безпечністю харчових продуктів
ISO 22000 – це міжнародний стандарт, розроблений Міжнародною організацією зі стандартизації (ISO), який визначає вимоги до систем управління безпечністю харчових продуктів. Цей стандарт спрямований на забезпечення безпеки харчових продуктів на всіх етапах харчового ланцюга, включаючи виробництво, переробку, розподіл, зберігання та обслуговування.
ISO 22000 базується на принципах системи управління якістю та охоплює елементи програми НАССР (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points), що дає змогу ідентифікувати, оцінювати та контролювати ризики щодо безпеки харчових продуктів. Стандарт також враховує принципи якісної виробничої практики та інші аспекти, які сприяють безпеці харчових продуктів.
Сертифікуємо:
• Системи управління якістю (на відповідність ДСТУ ISO 9001).
• Системи управління безпечністю харчових продуктів (на відповідність ДСТУ ISO 22000:
- первинна переробка (виробництво): категорії А;
- перероблення харчових продуктів для людей і тварин: категорії С;
- роздрібна торгівля, транспортування та зберігання: категорії F, G;
- допоміжні послуги: категорія Н.
Вигоди й переваги від впровадження системи управління якістю:
• ефективне управління процесами;
• пріоритет під час участі в тендерах;
• можливість співпрацювати з іноземними партнерами, оскільки наявність сертифіката на систему управління в усьому світі є стандартною діловою практикою при укладанні контрактів і угод;
• використання інформації щодо сертифікації на відповідність ISO 9001:2015 в рекламних цілях, що позначається на розширенні клієнтської бази;
• підвищення престижу і авторитету підприємства.
Орган з сертифікації Чернівецької філії ДП "ІВАНО-ФРАНКІВСЬКСТАНДАРТМЕТРОЛОГІЯ" має багаторічний досвід з сертифікації систем управління, акредитовано відповідно до вимог європейського стандарту ISO/IEC 17021 Національним агентством з акредитації України (атестат акредитації № 8О132).
Сектор стандартизації, оцінки відповідності продукції, послуг та систем управління надає консультативні послуги з розробки та впровадження:
• Системи управління якістю (згідно з вимогами стандарту ДСТУ ISO 9001);
• Систем управління безпечністю харчових продуктів (згідно з вимогами стандарту ДСТУ ISO 22000 за напрямами:
- первинна переробка (виробництво): категорії А;
- перероблення харчових продуктів для людей і тварин: категорії С;
- роздрібна торгівля, транспортування та зберігання: категорії F, G
- допоміжні послуги: категорія Н;
- кейтеринг/громадське харчування: категорія Е.
Крім того, орган надає ще й такі послуги для підприємств та підприємців:
• інформаційне забезпечення;
• актуалізація нормативних документів;
• виготовлення та розповсюдження офіційних копій нормативних документів;
• організаційно-технічна допомога з питань розроблення ТУ та внесення змін до них;
• розроблення нормативних документів;
• інформаційно-методична допомога підприємствам (зокрема, приватним підприємцям та харчовим підприємствам) з розробки текстів для маркування харчових продуктів.
Послуги надають кваліфіковані досвідчені фахівці, спеціалісти з багаторічним досвідом роботи.
Телефон для довідок: (0372) 511-481; (0372) 511 469,
e-mail: bukovinasert@gmail.com
Додаткові телефони: +38(066) 0700553; +38(050) 590-69-56.
Повернутися назад