Історія салату Цезар та найкращі рецепти приготування*
* Реклама

Серед страв, які давно стали класикою світової гастрономії, салат Цезар займає особливе місце. Його подають у кафе та ресторанах у різних куточках світу, а вдома готують для сімейних вечерь і свят. Легка подача, прості інгредієнти та багатий смак зробили цю страву улюбленою серед тих, хто цінує поєднання свіжості та ніжності.
Як з’явився салат Цезар
Історія цього салату починається у 1924 році в мексиканському місті Тіхуана. Його автором став італійський емігрант Цезар Кардіні, власник невеликого ресторану. За легендою, у розпал туристичного сезону на кухні майже закінчилися продукти, і кухар вирішив приготувати щось зі свіжих залишків. Так на столі з’явилася комбінація:
- хрусткого листя салату;
- ароматного соусу цезар;
- кількох простих добавок.
Що робить "Цезар" особливим
Попри простоту, ця страва має кілька секретів. Одним з головних є заправка. Класичний соус цезар готують на основі яєць, оливкової олії, часнику та анчоусів солоних, які додають соусу особливого, трохи пікантного смаку. Ще одна характерна деталь - пармезан тертий і сухарики домашні, обсмажені до золотистого кольору. Перед тим як перейти до рецептів, варто зазначити, що салат відносять і до категорії "святкові салати", і до розділу "легкі закуски". Він чудово підходить і для сімейної вечері, і для вечора в компанії друзів.
Найпопулярніші варіації салату
Сьогодні існує безліч інтерпретацій цієї класичної страви. Деякі кухарі додають морепродукти, інші - бекон чи навіть гриби. Але кілька варіантів стали справжньою кулінарною класикою.
- класичний Цезар - тільки листя салату, сухарики, пармезан і заправка;
- цезар з куркою - ситніший варіант, популярний у домашніх кухнях;
- цезар з креветками - ніжний смак морепродуктів добре поєднується з соусом.
Цезар і кулінарні традиції
Хоча батьківщина салату - Мексика, за духом він близький до італійської кухні. Це видно і в поєднанні інгредієнтів, і в особливій увазі до простоти та якості продуктів. І, мабуть, саме тому салат не втрачає популярності вже майже сто років.
Корисні поради для приготування
Щоб страва вийшла по-справжньому смачною, варто пам’ятати кілька дрібниць. Листя для салату краще охолодити перед подачею - так воно буде більш хрустким. Сухарики бажано готувати самостійно, а не брати готові, адже сухарики домашні завжди ароматніші. А пармезан тертий найкраще натирати безпосередньо перед подачею, щоб він не втратив свого характерного аромату. Тоді навіть найпростіший рецепт перетвориться на справжню гастрономічну насолоду, яка підкорює з першої виделки.
Повернутися назад