Чи можна їсти рибу щодня: лікарі дали остаточну відповідь

Риба - універсальне джерело білка, але якщо ви дуже любите морепродукти, то можете задатися питанням, наскільки корисно їсти рибу щодня.
Харчовий консультант Розмарі Траут і медичний консультант Радж Дасгупта розповіли більше про роль риби в збалансованій дієті, пише УНІАН.
{reklama}
Користь риби для здоров'я
"Регулярне вживання риби пов'язане з нижчим ризиком серцевих захворювань, інсульту і навіть деякими перевагами для психічного здоров'я", - розповів Дасгупта.
Це також вважається хорошим способом отримання білка. "Загалом, риба є чудовим джерелом повноцінного білка, що означає, що вона містить усі незамінні амінокислоти, які організм не виробляє", додала Траут.
Крім білка, каже фахівець, така риба, як лосось і тунець, багата незамінними жирними кислотами, які організм не виробляє. Жирні кислоти, як відомо, підтримують здоров'я серцево-судинної системи. Риба також є хорошим джерелом холіну та йоду.
Скільки риби корисно їсти?
"Щоденне вживання риби не є проблемою для більшості людей, але різноманітність допомагає підтримувати збалансований раціон і знижує будь-який довгостроковий ризик від забруднюючих речовин", - сказав Дасгупта.
Він зазначив, що основна проблема вживання риби в їжу - це ризик ртуті, хоча "це, як правило, не є причиною для сильного занепокоєння для більшості дорослих".
"Біоакумуляція метилртуті викликає занепокоєння, оскільки вона токсична, особливо для центральної нервової системи", - сказала Траут. Метилртуть особливо шкідлива для мозку, що розвивається, тому вагітним і жінкам, які годують груддю, рекомендується уникати вживання в їжу такої риби, як риба-меч, тунець і акула.
Ось повний список риб із низьким вмістом ртуті: лосось, креветки, чорний морський окунь, тріска, гребінці, тиляпія, лобстер і сардини.
Краще їсти дику чи вирощену рибу?
Існує багато дискусій про дику і вирощену на фермі рибу, але Траут пояснила, що обидві є хорошими джерелами білка. Через різний раціон дика і вирощена на фермі риба може мати різні смакові та поживні характеристики.
"Купуйте рибу в магазині або в торговця рибою, якому ви довіряєте. Риба завжди має бути дуже холодною і зберігатися на самовідливному льоду в магазині або замороженою", - порадила Траут.
У більшості випадків, сказав Дасгупта, щоденне споживання риби може бути частиною здорового раціону для більшості людей.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад