Фіолетовий "еліксир" довголіття: ось що потрібно їсти, щоб дожити до 100 років

Фіолетовий батат - не лише яскравий овоч тарілці, а й потенційний ключ до довголіття. Як виявилось, цей коренеплід багатий на антиоксиданти та сполуки, які можуть уповільнювати процеси старіння.
Про це повідомляє Surrey Live.
{reklama}
Чим корисний батат
Експерт із довголіття Ден Бюттнер розповідає про основні звички і звичаїв, яких дотримуються в окремих регіонах, включаючи Грецію, Каліфорнію, Коста-Рику та Італію, а також на островах Окінава на півдні Японії.
Ключовим компонентом окінавської дієти є широко споживаний батат, зокрема у фіолетовому сорті він відомий багатим вмістом антоціанів.
Цей вміст має багато переваг для здоров’я, від протизапальних властивостей і покращення зору та серцевої діяльності до допомоги в лікуванні діабету.
"Хочете жити довше? Їжте більше батату. Окінавці - одне з довгожителів на Землі - отримують понад 60% щоденних калорій із цих яскравих, насичених поживними речовинами коренеплодів", - пояснив він.
Дослідження показало, що довголіття Окінави значною мірою завдячує дієті, яка сильно залежить від фіолетового батату. Починаючи з 1600-х років, вважається, що жителі японського острова замінили рис - основний продукт, який вони не могли ефективно вирощувати - бататом, імпортованою з Китаю.
Фіолетовий відтінок походить від антоціанів - антиоксидантів, які сприяють покращенню здоров’я серця та потенційному зниженню рівня "поганого" холестерину. Вважається, що ці корисні овочі не відіграють жодної ролі в накопиченні холестерину, що робить їх ідеальним вибором.
Кому варто не їсти батат
Фіолетовий батат (як і інші види батату) загалом вважається корисним і безпечним для більшості людей. Проте є деякі категорії, яким слід бути обережними:
людям з алергією на батат або інші коренеплоди
людям з каменями в нирках - батат містить оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів у нирках, особливо у людей з підвищеною схильністю до цього
хворі на діабет - хоч фіолетовий батат має нижчий глікемічний індекс, ніж звичайна картопля, він все одно містить вуглеводи. Треба контролювати порцію і рівень цукру в крові
при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту - велика кількість клітковини може викликати здуття, газоутворення або діарею в чутливих людей
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.
Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад