DataLife Engine > новини / Здоров'я > Чи безпечно готувати їжу на оливковій олії: дієтологи розвіяли всі сумніви

Чи безпечно готувати їжу на оливковій олії: дієтологи розвіяли всі сумніви

Чи безпечно готувати їжу на оливковій олії: дієтологи розвіяли всі сумніви


Багато людей використовують оливкову олію як основний продукт під час приготування різних страв. Однак виникає запитання, чи безпечно готувати на такій олії, пише УНІАН.

{reklama}

Як зазначила сертифікований вчений-дієтолог та кулінар Джессіка Гевін, оливкова олія й справді при деяких температурах може негативно вплинути на поживність продукту. Тому є багато чинників, які варто враховувати, якщо ви вирішите використовувати цю олію для такого рецепта.

"Оливкова олія першого віджиму - один з найкорисніших жирів, які можна вживати. Вона багата на мононенасичені жири, зокрема олеїнову кислоту, яка, як зазначає FDA, може допомогти знизити ризик ішемічної хвороби серця, якщо її вживати замість насичених жирів, таких як вершкове масло або кокосова олія", - пояснила Гевін.

Зокрема дослідження свідчать про те, що оливкова олія має також протизапальні та антиоксидантні властивості, які можуть допомогти знизити ризик захворювань, а саме хвороб серця та діабету.

Зазначається, що завдяки цим властивостям оливкова олія є основним компонентом середземноморської дієти, яка часто вважається однією з найкращих для здоров'я серця та довголіття.

Відомо, що всі олії мають температуру димлення - температуру, при якій олія починає диміти та втрачати свою поживну цінність і смак. Крім того, середня температура задимлення оливкової олії першого холодного віджиму може бути вищою, ніж здається, а саме 190 ℃.

За словами Гевін, це гарна новина для тих, хто любить готувати, адже більшість способів приготування на плиті залишаються нижче цієї температури, завдяки чому оливкова олія є безпечною та універсальною для повсякденного використання.

"Хоча оливкова олія першого холодного віджиму може втрачати частину антиоксидантів при нагріванні, приблизно 40% при 248°F (120 ℃ - УНІАН) і до 75% при 338°F (170 ℃ - УНІАН), дослідження показують, що загальний вміст поліфенолів в ній залишається досить стабільним, щоб відповідати стандартам охорони здоров'я ЄС. Інше дослідження показало, що оливкова олія першого холодного віджиму є найбільш термостійкою, навіть випереджаючи олії з вищою температурою задимлення, завдяки вмісту антиоксидантів і низькому вмісту поліненасичених жирів", - запевнила експерт.

Водночас дієтолог підкреслила, що одне дослідження свідчить про те, що приготування таких овочів, як картопля, помідори, баклажани та гарбуз на оливковій олії першого холодного віджиму, підвищує рівень антиоксидантів у цих продуктах.

Своєю чергою приготування їжі на оливковій олії може вплинути на її смак.

"Частина вітамінів може руйнуватися від надмірного нагрівання. Але що дійсно руйнується при перегріванні оливкової олії, так це смачні флавоноїди та поліфеноли, які роблять оливкову олію такою смачною", - зауважив Джонатан Дойч, професор кулінарного мистецтва і науки в Університеті Дрекселя і директор Drexel Food Lab.

Тому аби повністю насолодитися поживними властивостями оливкової олії, Гевін радить вживати її сирою, коли це можливо.

"Спробуйте скропити нею смажені овочі, пасту, піцу, м'ясо, морепродукти чи картоплю, або заправити нею домашній вінегрет. Ви збережете більше антиоксидантів і насолодитеся її насиченим квітковим ароматом", - пояснила дієтолог.

Дойч додав:

"При приготуванні їжі на якісній оливковій олії головне - не нагрівати її або готувати на повільному вогні".

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад