DataLife Engine > новини / Здоров'я > Зелений чай проти матчі: дієтологиня розповіла, який напій насправді корисніший

Зелений чай проти матчі: дієтологиня розповіла, який напій насправді корисніший

Зелений чай проти матчі: дієтологиня розповіла, який напій насправді корисніший
Фото УНІАН

Звичайний зелений чай і матча схожі, але не ідентичні на смак, способом приготування, антиоксидантною активністю.

Про це пише УНІАН.

{reklama}

Зелений чай неферментований і не окислений. Оскільки зелений чай не окислюється, він зберігає свій зелений відтінок - звідси і назва. І оскільки він не ферментується, він також має тенденцію бути гіршим на смак, ніж інші чаї.

Зелений чай зазвичай містить більше антиоксидантів, ніж інші види чаю, що може бути пов'язано з відсутністю окислення, припускають дослідники.

"Антиоксиданти в зеленому чаї підтримують здоров'я мозку і серця, тоді як його поліфеноли підтримують здоров'я кишківника", - сказала дієтологиня Меггі Мун.

Однак зелений чай не є значним джерелом калорій і макроелементів. Згідно з даними Міністерства сільського господарства США, у чашці зеленого чаю міститься менш ніж 3 калорії, 29,4 міліграма (мг) кофеїну і невелика кількість мінералів, таких як марганець.

Що таке матча?

Матча - це різновид зеленого чаю, але, за словами Мун, "його вирощують і обробляють особливим чином, що відрізняє його від звичайного зеленого чаю".

"Рослини затінюють від сонця перед збором, щоб посилити колір і зменшити гіркоту, потім чайне листя відокремлюють від стебел, пропарюють і подрібнюють на дрібний порошок", - пояснила Мун. Цей трудомісткий процес означає, що матча, як правило, дорожчий за зелений чай.

У той час як зелений чай виготовляється шляхом замочування сушеного листя в гарячій воді, матча виготовляється шляхом збивання порошку в гарячій воді. Таким чином, коли ви п'єте матчу, ви насправді споживаєте дрібно подрібнене чайне листя, а не настій з нього. Через це у матчі інтенсивніший смак, ніж у зеленого чаю. "Матча також забезпечує вищу концентрацію корисних сполук, таких як багаті антиоксидантами поліфеноли, порівняно із зеленим чаєм", - сказала Мун, пославшись на дослідження.

Харчова цінність матча може варіюватися, але дослідження, проведене 2024 року, показало, що кожні 100 грамів порошку матча містять близько 56 грамів клітковини, 17 грамів білка і 7 грамів жиру. Типовий розмір порції порошку матча становить близько 1-2 грамів на чашку, тому він не є значним джерелом калорій або макроелементів. Інше дослідження показало, що порошок матча містить близько 11,3-24,67 мг кофеїну на грам.

Що корисніше, матча чи зелений чай

І зелений чай, і матча містять антиоксиданти та інші корисні сполуки. "Оскільки вони виробляються з однієї рослини, вони мають схожі переваги", - сказала дієтологиня.

Дослідження показали, що матча може захистити від зниження когнітивних здібностей, поліпшити увагу.

"Матча забезпечує сильнішу дозу корисних сполук, ніж зелений чай, як-от амінокислоти та катехіни - тип поліфенолу в чаї, який передає його антиоксидантну, протизапальну та нейропротекторну дію. Якщо вам потрібна ефективна система доставки цих поживних речовин, обирайте матча", - рекомендувала дієтологиня.

Крім того, у матчі, як правило, більше кофеїну, ніж у зеленому чаї. У середньому чашка зеленого чаю містить близько 29 мг кофеїну. Порція матча - близько 2 грамів - містить до 49 мг кофеїну. Для порівняння, у чашці кави міститься близько 95 мг кофеїну.

У будь-якому разі, як зазначила Мун, ви маєте робити вибір на основі особистих уподобань. "Якщо ви віддаєте перевагу смаку зеленого чаю, випивайте кілька чашок протягом дня", - сказала вона.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад