DataLife Engine > новини / Їжа > Арабіка чи робуста: поради експерта, як обрати смачну та ароматну каву

Арабіка чи робуста: поради експерта, як обрати смачну та ароматну каву



Національний чемпіон і бронзовий переможець міжнародних змагань із приготування кави у джезві Іван Білоусов, менеджер компанії Idealist Coffee Co, розповів, як підібрати для себе якісну каву до смаку, який сорт краще обрати та на що насамперед потрібно звернути увагу.

{reklama}

Як обрати каву собі до смаку

Передовсім експерт рекомендує обирати каву українського обсмаження, так ви підтримуєте національного виробника, що надзвичайно важливо в наш час. Крім того, така кава буде якіснішою за продукт іноземних виробників.

Чому саме так? Тому що в Україні велика частка виробників свіжо обсмажують каву. Вони отримують зелене зерно з-за кордону, обсмажують його в Україні, одразу ж фасують до пакетів і передають на продаж.

Звертайте увагу на дату обсмаження. Кава за стандартами зберігається від 12 до 18 місяців, але Іван рекомендує спожити її в перші 5 місяців від дати обсмаження. Саме цей час – пік смакового потенціалу кави в зернах. Іноді виробники закачують у пачку зернової кави інертний газ азот, який допомагає витіснити кисень та зберегти смак кави довше.

Це безпечна технологія і багато хто зараз переходить на таке виробництво. Наприклад, дріпкаву, яку виробляють у компанії Idealist, закачують азотом, що дозволяє зберегти її смак на доволі тривалий час.

Країна походження і вид кавового дерева

Звертайте увагу на країну походження і різновид кавового дерева. Іван рекомендує споживати стовідсоткову арабіку, адже вона має вищий потенціал смаку і більшу якість у порівнянні з, наприклад, блендами (сумішами) з робустою.

Країна походження дасть зрозуміти, в якому регіоні вирощувалася кава та який приблизно смаковий профіль ви отримаєте. Для тих, хто вперше обирає каву, експерт рекомендує звертати увагу на смаковий профіль. У ньому зазначені основні дескриптори, тобто зашифровані смаки в каві.

Наприклад, кава з Бразилії матиме в дескрипторах шоколад, горіхи, карамель і цитруси. Це схоже на те, як сомельє описує види вина – він порівнює його зі звичними продуктами. Так само відбувається і з кавою. У ній є спеціальне колесо смаків, тож тестуючи каву, ми асоціюємо її зі звичними нам продуктами. Це допоможе вам краще обрати вашу каву.

Після того, як ви скуштували 5 чи 6 різних видів кави, ви можете обрати для себе фаворитів та орієнтуватися з їхньою допомогою. Смаковий профіль вам у цьому допомагатиме.

Додаткові фактори – це висота проростання, різновид арабіки та спосіб оброблення кави. Наприклад, кава митого оброблення матиме яскравішу кислотність, а кава натурального оброблення буде солодшою.

Різниця між робустою та арабікою

Робуста орієнтовно займає 25% ринку світового виробництва кави, а арабіка – приблизно 65%, решту – інші різновиди кавових дерев. Чому така велика різниця, запитаєте ви? А все тому, що арабіка має більший смаковий потенціал, менший вміст кофеїну в порівнянні з робустою і в ній можна зустріти різні яскраві смаки.

За арабікою краще доглядають, вона має кращі смакові характеристики та вищу якість. Це й вплинуло на її розвиток на світовому ринку виробництва кави, тому зараз вона посідає перше місце.

Взагалі робуста є генетичним батьком арабіки. І перша арабіка у світі з'явилася саме завдяки їй. Робуста росте переважно на висоті до 1000 м над рівнем моря. Виділяючи велику кількість кофеїну, вона протидіє зовнішнім шкідникам і негативним чинникам, які можуть пошкодити це дерево. В робусті приблизно в 2,5 раза більше кофеїну, ніж в арабіці.

Арабіка зростає на висоті від 800 до 2500 тисяч метрів над рівнем моря. У неї складніший, але водночас і делікатніший смак, вона не така агресивна і краще сприймається організмом людини.

Зараз у світі існує понад 150 різновидів арабіки і їхня різноманітність пов'язана як з природними, так і зі штучними мутаціями. Для того, щоб вивести новий вид, який по-іншому смакуватиме, важливо розуміти, що арабіка одного й того самого сорту, вирощена в різних країнах, у різних умовах і в різному ґрунті, кардинально відрізнятиметься.

Тож на смак кави впливає не лише те, арабіка це чи робуста, а ще й різновид цієї арабіки та ті умови, в яких вона проростає.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад