DataLife Engine > новини / Смачні рецепти > З чорносливом, розмарином і медом: п'ять рецептів узвару, що смакуватиме на Святвечір

З чорносливом, розмарином і медом: п'ять рецептів узвару, що смакуватиме на Святвечір



Узвар, який є обовʼязковим атрибутом Святого вечора, готують переважно з сушених яблук та грушок. Однак для цікавішого смаку й аромату туди можна додавати сливи, цедру апельсинів та лимонів, ягоди та різноманітні спеції. ZAXID.NET пропонує пʼять варіантів узварів, які смакуватимуть під час Святвечора.

{reklama}

Узвар зі спеціями

Кулінар Євген Клопотенко радить приготувати ароматний узвар зі спеціями. Для цього вам знадобиться 350 г сухофруктів, літр води, 7-8 столових ложок меду, одна столова ложка маку.

Сухофрукти слід ретельно промити під проточною водою. Після цього покладіть їх у каструлю, залийте водою й варіть 30 хв на маленькому вогні під кришкою. Згодом вимкніть вогонь й додайте 3 бутони гвоздики й мак. Розчиніть в узварі мед, коли рідина вже охолоне.

Узвар з розмарином

Також узвар можна приготувати з розмарином, який надасть напою хвойного присмаку. Для цього потрібно 500 г сухофруктів (можуть бути яблука, груші й чорнослив), 3 літри води, 2-3 столові ложки цукру та 4 гілочки розмарину.

Ретельно промийте сухофрукти та залийте холодною водою. Доведіть суміш до кипіння, додайте цукор та розмарин. Закрийте кришкою і дайте суміші настоятись.

Узвар з шипшини

Смачним та корисним буде узвар з висушених ягід шипшини. Для цього вам потрібно 150 г плодів, 100 г сушених яблук, 2 літри води, 6 столових ложок меду або цукру.

Промийте висушену шипшину, пересипте у посудину трохи розтовчіть. Залийте водою й коли суміш почне закипати, то додайте сушені яблука та цукор. Якщо використовуєте мед, то його краще додавати у вже холодний узвар. Варіть приблизно 7-10 хв. Дайте напою настоятись кілька годин.

Перед споживанням процідіть узвар. Якщо він вийшов надто концентрованим, то розбавте його кип'яченою водою.



Узвар з курагою

Щоб приготувати ароматний узвар з курагою візьміть склянку сушених яблук, 100 г кураги та 100 г родзинок, 2 літри води та 100 г цукру.

Під проточною водою промийте сухофрукти, залийте водою і доведіть до кипіння. Варіть напій на маленькому вогні приблизно 15 хв, додаючи курагу, родзинки та цукор. Залишіть узвар на ніч настоюватися.

Узвар з цедрою лимона та апельсина

Якщо додати до узвару цедру лимона та апельсина, то смак та аромат напою буде насиченішим. Для цього візьміть 250 г висушених яблук та 200 г висушених груш, 100 г родзинок, 2 літри води, столова ложка цукру та меду. Натріть цедру з половини лимона або апельсина.

Замочіть промиті сухофрукти у воді й дайте їм настоятись 15 хв. Доведіть узвар до кипіння, потім варіть на маленькому вогні приблизно 7-10 хв. Вимкніть вогонь й додайте натерту цедру. Настоюйте узвар до двох годин, а згодом додайте мед.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад