Чим корисна морська риба
Основа здоров'я людини — харчування. Скажи, що ти їси, і я скажу, що у тебе зі здоров'ям — так можна перефразувати відому приказку. В повноцінному та якісному раціоні людини важливе місце посідає риба.
З точки зору харчової цінності риба перевершує м'ясо за деякими параметрами, пише ТСН.
{reklama}
Наприклад, у ній менша, ніж у м'ясі, кількість сполучної тканини, тому вона швидше й легше перетравлюється. Вищу харчову цінність має жирна морська риба. І ось чому.
Риба, як і м'ясо та птиця, містить якісний, повноцінний за амінокислотним складом білок. Багата така риба на таурин, амінокислоту, яка володіє широким спектром дії на організм людини.
Таурин сприяє травленню і виробленню жовчі у печінці, підтримує оптимальну роботу печінки, зв’язує та виводить токсичні речовини і продукти обміну з організму. Він має антиоксидантну активність.
Мала кількість таурину в їжі розцінюється як фактор ризику обмінних захворювань. Таурин уже давно хімічно виділений і застосовується як лікарський препарат.
Ще однією перевагою жирної морської риби є вміст у ній вітаміну D і Омега-3 жирних кислот. Без риби важко забезпечити їхню необхідну кількість у нашому раціоні. І якщо основна кількість вітаміну Д утворюється в організмі, то Омега-3 жирні кислоти в ньому не виробляються, тож повинні надходити з їжею. Вони діють як серцевий протектор, значно знижують ризик розвитку ішемічної хвороби серця.
До того ж Омега-3 жирні кислоти сприятливо впливають на зір і роботу головного мозку. Дослідження показали, що у літніх людей вживання риби поліпшує мозкові функції, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера, а також підтримує функціонування сірої речовини, впливаючи на пам'ять і емоції. Крім того, люди, які регулярно їдять рибу, також значно рідше страждають від депресії.
Ще одна важлива перевага морської риби, як і практично всіх морепродуктів, наявність в ній йоду. Відомо, що цей елемент необхідний для забезпечення нормального функціонування щитоподібної залози.
Яку рибу обрати?
На жаль, ми часто чуємо, що риба є джерелом шкідливих і важких металів, які накопичуються в нашому організмі, таких, як ртуть, що вона вирощена на гормонах і антибіотиках, а це, безумовно, може викликати проблеми зі здоров'ям.
Так, деякі види дійсно вирощують на фермах. На жаль, забруднення навколишнього середовища, використання добрив і засобів захисту рослин, а також інтенсивне розведення риби впливають на якість і безпеку її м'яса і знижують поживну цінність.
До того ж на рівень накопичення токсичних речовин впливають розмір риби та її вік. А що ж найпопулярніший лосось? За опублікованими даними він містить відносно мало ртуті, але досить багато діоксинів і пестицидів.
А ще в фермерському більше Омега-6 жирних кислот і менше Омега-3, ніж у дикому лососі.
Важливо знати, що не всі види риб містять велику кількість забруднювальних речовин. Менше їх у тих, які виловлюють у відкритих морях і океанах, далеко від промислових районів — скумбрія, дрібний жирний оселедець, сардина, тюлька.
Тому не варто повністю відмовлятися від риби. Вона корисна і дає нашому організму багато нутрієнтів, які практично неможливо отримати в потрібних кількостях з інших видів продуктів.
Корисно їсти жирну морську рибу кілька разів на тиждень. Її можна готувати на пару, запікати, тушкувати, використовувати в супах, готувати рибні котлети і запіканки, додавати до салатів в слабосоленому вигляді...
Варіантів безліч. А смажену рибу і фіш-бургери зі списку здорових страв ліпше виключити.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Повернутися назад