Як приготувати смачні домашні котлети*
* На правах реклами
Коли ми чуємо словосполучення "домашня їжа", перше, що спадає на думку – гарячі смачні домашні котлети.
Далі уява малює картопляне пюре і маринований огірочок. Що може бути смачніше цього поєднання? Але далеко не кожна господиня вміє смачно приготувати котлети, зробивши їх соковитими, ароматними і по-справжньому м'ясними. У блозі Metro зібрані унікальні рецепти котлет домашнього приготування, ми ж пропонуємо вивчити невеликі тонкощі і секрети, завдяки яким ця страва вийде навіть у молодої господині.
Як приготувати смачний фарш для домашніх котлеток
Перший секрет – правильно вибране м'ясо для котлет. Якщо зробити помилку на цьому етапі, врятувати страву буде вже дуже складно. Якщо ви думаєте, що вирізка або добірні шматки м'яса – те, що потрібно, то сильно помиляєтеся. Для хороших котлет слід вибирати менш цінні сорти м'яса. Страва лише із яловичини буде сухою, а зі свинини – надто жирною, тому класичний рецепт котлет передбачає поєднання цих видів м'яса 3 до 1.
М'ясо слід зачистити (видаляйте тільки плівки і жилки, жир зрізати не варто) і двічі пропустити через м'ясорубку (ми не радимо використовувати блендер, адже фарш вийде в'язким, що добре для приготування сосисок, але не котлет). Коли фарш готовий, слід перейти до додаткових інгредієнтів – хліба і цибулі. Ніколи не кладіть яйця в котлети – вони стають жорсткими і деформуються під час смаження.
Щоб домашні котлетки не розпадалися, а фарш не був пухким, є свої секрети, про які ми розповімо далі. Отже, хліба має бути не багато і не мало – приблизно одна третина від маси фаршу (він тут не для економії, а для соковитості і смаку). Без хліба можна зробити мітболи, рубані котлети, котлети по-київськи, биточки, але для класичної страви хліб є обов'язковим інгредієнтом. Його слід замочити в молоці, але якщо у вас непереносимість лактози, або просто немає молока в холодильнику, прекрасно підійде питна вода.
Цибулі слід додавати приблизно чверть від кількості м'яса. Її потрібно нарізати дуже дрібними кубиками, адже якщо шматочки будуть великими, вона не прожаритися і буде давати неприємний присмак. Тут краще також не використовувати терку або блендер. У крайньому випадку, якщо дрібна нарізка не ваш "коник", можна пасерувати цибулю перед додаванням в котлети. До фаршу м'якуш хліба краще додавати віджатим і пропущеним через м'ясорубку – так консистенція буде одноріднішою.
На етапі, коли всі три головних складових з'єднані в мисці, залишається додати спеції і зелень за бажанням. Найбільш часто використовують сіль, чорний перець, паприку, часник, кріп. На цьому етапі можна додати в фарш трохи крижаної води.
Процес приготування котлеток
Приступимо до головного етапу і розглянемо, як готувати домашні котлети:
- Щоб фарш був однорідним, а котлети не розпадалися під час смаження, його слід відбити. Краще робити це, розділивши масу на частини. Потім просто з силою кидати грудку котлетної маси в порожню миску 5-10 разів.
- Коли весь фарш відбитий, можна переходити до формування котлет. Робити це найкраще без допомоги ложок, а тільки руками, щоб страва була щільнішою.
- Тепер фінальний, але дуже важливий момент – панірування. Без неї котлетки втратять частину соку під час смаження, бо панірування ніби запаює фарш і зберігає соки всередині. Панірувати можна в борошні, манці або сухарях. Останній варіант класичний і найкращий.
- Викладати обкачані в паніровці котлети слід на розпечену сковороду з добре прогрітою олією. Спочатку з двох сторін довести до скоринки, а далі у вас є два шляхи: або тушкувати страву до повної готовності, або довести до готовності на маленькому вогні. Другий варіант кращий – це простіше і смачніше, адже тушковані котлети втрачають аромат і хрустку скоринку.
Останній секрет: посмажені котлети не варто зберігати в сковороді, щоб після охолодження вони не увібрали в себе олію і жир.
Повернутися назад