Алкоголь на голодний шлунок: що відбувається з організмом
Більшість з нас в той чи інший момент життя випивали пару напоїв натщесерце. Наприклад, після роботи в барі, де не було можливості взяти їжу заздалегідь, або на весільному прийомі вашого друга, на якому ви напилися Просекко, до того, як винесли стартери.
Але що відбувається в організмі, якщо ви спочатку п'єте, не поївши, пише glavred.info
{reklama}
Кейт Граймс, терапевт інтернет-служби лікарів Babylon Health, пояснює, що коли людина вживає алкоголь, він потрапляє в кровотік з тонкої кишки - тієї частини кишечника, яка починається там, де закінчується шлунок .
"Близько 80% алкоголю засвоюється тут, і це відбувається швидко", - говорить вона. "Шлунок відіграє важливу роль у визначенні того, наскільки швидко алкоголь потрапляє в тонкий кишечник", - пояснює фахівець.
Якщо шлунок порожній, це відбувається швидше. Але якщо ваш шлунок повний смачної їжі, алкоголь потрапляє в кровотік повільніше і, як правило, безпечніше.
Тоні Рао, консультант Національної служби охорони здоров'я Сполученого Королівства і фахівець з алкоголю та психічного здоров'я, каже, що вживання їжі зазвичай покриває шлунок і уповільнює всмоктування алкоголю - але не завжди. Винятком є жирні продукти.
Як швидко алкоголь потрапляє в кровотік, залежить від "моторики" шлунка, пояснює він, що, по суті, є химерним терміном, що позначає швидкість спорожнення шлунка.
Вживання нездорової жирної їжі може підвищити моторику, в результаті чого алкоголь швидше потрапляє в кровотік. "Таким чином, вживання кебаба і чіпсів може привести до того, що алкоголь засвоїться раніше, ніж, скажімо, випитий стакан молока", - говорить він.
Тип алкогольного напою також може визначати моторику. "Більш міцні напої, такі як спиртні напої і газовані алкогольні напої, збільшують моторику і прискорюють абсорбцію алкоголю", - говорить Рао. "Солодкі напої і кофеїн знижують моторику і затримують її", - додає він.
Люди, які їдять перед тим, як пити, як правило, відчувають себе краще, тому що швидкість всмоктування алкоголю в кровотік сповільнюється - і організм працює над його адсорбцією більш керованим чином.
Фахівці не рекомендують пити натщесерце через вплив, який алкоголь може надати на організм. "Короткочасні наслідки вживання алкоголю натщесерце, особливо міцних алкогольних напоїв, можуть означати більш швидке підвищення вмісту алкоголю в крові", - говорить Рао. Коли це станеться, ви швидко відчуєте себе п'яним, що погіршить ясність мислення і координацію рухів тіла.
"Пияцтво натщесерце небезпечно, так як швидке підвищення вмісту алкоголю в крові може посилити токсичну дію алкоголю на мозок", - додає він.
Алкоголь також може подразнювати слизову оболонку шлунка в поєднанні зі шлунковою кислотою, що може погіршитися, коли шлунок порожній.
У дуже рідкісних випадках, якщо людина голодує, значне вживання алкоголю може викликати серйозне ускладнення, так званий алкогольний кетоацидоз, - каже Граймс. Тут порушується обмін речовин в організмі, що може привести до сильної нудоти, блювоти і болів в животі. Такий стан вимагає госпіталізації.
Тим, хто в кінцевому підсумку випиває і забуває поїсти, Граймс радить зберігати низьку міцність напою і пити його повільно або за допомогою безалкогольного напою. "Якщо можливо, з'їжте що-небудь як акомпанемент", - пропонує він.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Повернутися назад