DataLife Engine > новини / Новини України > Ягода від застуди і варикозу: чим корисний кизил

Ягода від застуди і варикозу: чим корисний кизил

Ягода від застуди і варикозу: чим корисний кизил

Кизил – одна з найкорисніших ягід, що багата вітаміном С, корисна при діабеті, гіпертонії, діареї, проблемах з потенцією.

Невдовзі розпочнеться сезон цієї ягоди: кизил росте в південних регіонах, в степу або передгір'ях, і дозріває з другої половини серпня по жовтень. Це залежить від конкретного сорту рослини. Ягоди кизилу дуже красиві, яскраві, багряно-червоні, з досить великою довгастої кісточкою.

{reklama}

Кизил привабливий не тільки своїми смаковими якостями, він допомагає вилікуватися від самих різних недуг. Свіжі та сушені ягоди і кизилове варення можна приймати від діареї (завдяки вмісту в ньому речовин — танідів— кизил володіє терпкими властивостями), діабету (знижує процент цукру в крові), відсутності апетиту, при низькій ферментної активності підшлункової залози, авітамінозі, недокрів'ї, подагрі, гіпертонії і варикозному розширенні вен. Ну а завдяки високому вмісту в кизилі вітаміну С желе і сік з нього включають в раціон космонавтів.

Шайтанова ягода здобула таку славу ще й тому, що на Сході вважають: чай або компот з неї підвищують потенцію, тому їх п'ють безпосередньо перед приємним процесом.

У 100 г кизилу міститься близько 44 калорій. Його м'якоть насичена біологічно активними речовинами, необхідними для нормального функціонування організму, такими як калій, натрій, кальцій, фосфор, магній і залізо. Дуже часто кизил використовується в профілактичних і терапевтичних цілях. А для приготування лікувальних настоїв в хід йдуть всі частини цілющої рослини – ягоди, листя, кора і навіть коріння.

Підвищений вміст вітамінів С і РР сприяє гарній еластичності стінок кровоносних судин, що впливає, у свою чергу, на нормалізацію кров'яного тиску.

Дубильні і в'яжучі речовини, що знаходяться в складі ягід, допоможуть швидко впоратися із запальними процесами, тому настій із свіжого соку кизилу з успіхом використовується в лікуванні запалення слизової оболонки горла, а також при пародонтозі і стоматиті. В даному випадку сік застосовується як полоскання.

При алергічних реакціях шкіри, кропивницах, свербінні можна накласти тканинні примочки з перетертих ягід на запалені ділянки тіла.

Відмінний засіб для імуностимуляції організму, особливо для профілактики простудних захворювань.

А при порушенні обміну речовин і поганому апетиті замість дорогих вітамінів раджу випивати по 2 столові ложки свіжого соку кизилу 3 рази в день.

Високий вміст калію, вітаміну С і підвищений вміст фруктових кислот в ягоді згубно діє на бактерії тифо-дизентерійної групи: стрептококи, туберкульозну паличку. Тому кизил з успіхом застосовується при лікуванні розладів шлунково-кишкового тракту, сприяючи відновленню його нормальної роботи.

Шкода кизилу для здоров'я

Як і будь-який інший продукт, кизил має протипоказання. До них відносяться: підвищена емоційна збудливість; захворювання органів травлення, гастрит; хронічні запори; безсоння; індивідуальна непереносимість, яка може проявлятися у вигляді висипань на шкірі.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram



Повернутися назад