DataLife Engine > новини > Великий піст 2020: коли починається, що не можна їсти й заборонено робити

Великий піст 2020: коли починається, що не можна їсти й заборонено робити

Великий піст 2020: коли починається, що не можна їсти й заборонено робити

Великий піст – це найсуворіший і найбільш значимий піст у церковному календарі. Дата його початку залежить від головного свята богослужебного року – Великодня.

Оскільки він щороку відзначається в різні числа, то й Великий піст не має фіксованої дати і кожного року може випадати на різні дні та навіть місяці.

{reklama}

Коли починається Великий піст у 2020 році
Великий піст починається рівно за сім тижнів до Великодня. Оскільки цього року православний Великдень припадає на 19 квітня, то Великий піст починається в понеділок, 2 березня, а закінчується в суботу, 18 квітня. Тобто, цей піст триває 48 днів.

Що можна та заборонено їсти у Великий піст
Великий піст встановлений на честь Самого Спасителя, а остання страсна седмиця цього 48-денного посту встановлена на згадку про останні дні земного життя, страждання і смерть Ісуса Христа. З особливою суворістю дотримується піст у першу і страсну седмиці.

Впродовж посту вірянам загалом рекомендовано утримуватися від їжі, що містить м’ясо, рибу, молоко та яйця. Виняток становлять лише маленькі діти, вагітні жінки, мандрівні подорожні та хворі.

У Чистий понеділок, перший день Великого посту, прийнято повне утримання від їжі. В решту днів харчування має бути таким: понеділок, середа, п’ятниця – сухоїдіння (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти); вівторок, четвер – можна варені страви без олії; субота, неділя – дозволена їжа з олією, а також трішки вина.

На Великий піст припадають кілька православних свят: Благовіщення, Лазарева субота і Вербна неділя. У ці дні також можна відійти від суворих обмежень у їжі й подати на стіл рибну страву з келихом вина.

Меню Великого посту: календар харчування по днях

2 березня – повна відмова від вживання їжі.

3 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

4 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

5 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

6 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

7 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

8 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

9 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

10 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

11 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

12 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

13 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

14 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

15 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

16 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

17 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

18 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

19 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

20 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

21 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

22 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

23 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

24 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

25 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

26 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії). Читайте також Релігійні свята у лютому 2020: православний церковний календар на місяць

27 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

28 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

29 березня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

30 березня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

31 березня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

1 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

2 квітня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

3 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

4 квітня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

5 квітня – гаряча їжа з олією (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби з додаванням олії).

6 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

7 квітня – гаряча їжа без олії (дозволяються каші, супи, тушковані овочі, гриби, але без олії).

8 квітня – сухоїдіння – неварена їжа рослинного походження: хліб, вода, сіль, сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед.

Великий піст – найважливіший період для християн, під час якого люди перевіряють і виховують себе. Впродовж цього посту віряни не просто дотримуються харчових обмежень, головною його метою є покаяння та духовне очищення.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram



Повернутися назад