Що приготувати з фаршу: смачні та популярні рецепти
Котлети з курячого фаршу на паличках кориці
Інгредієнти:
{reklama}
500 г курячого фаршу або філе,
1 цибулина,
0,5 шт. кисло-солодкого яблука,
2 зубки часнику,
6 шт. паличок кориці,
100 г топленого вершкового масла,
1 ст. ложка манної крупи,
сухарі панірувальні,
щіпка меленої паприки,
1 ч. ложка соєвого соусу,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
Підготуй фарш. Для цього прокрути філе через м'ясорубку з цибулею, часником і яблуком.
У фарш додай манну крупу, спеції, сіль, соєвий соус, трохи води і гарненько перемішай.
Сформуй котлети з курячого фаршу. З такого об'єму виходить приблизно 6 штук середніх котлеток.
Обваляй котлети з курячого фаршу в панірувальних сухарях і помісти в морозилку на 10-15 хвилин.
Акуратно встроми палички кориці в котлети і обсмаж у топленому вершковому маслі на середньому вогні до золотистого кольору, по 6-7 хвилин з кожного боку.
Подавай котлети з курячого фаршу з улюбленим гарніром, зеленню і овочами, а також зі сметанним соусом.
Фрикадельки в томатному соусі
Інгредієнти:
для фрикадельок:
400 г м'ясного фаршу (свинина, яловичина),
1 яйце,
100 г твердого сиру,
1 цибулина,
2 зубки часнику,
зелень (кріп, петрушка),
хмелі-сунелі за смаком,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком,
для соусу:
500 г томатів у власному соку,
1 цибулина,
1 болгарський перець,
2 ст. ложки олії,
0,5 ч. ложки меленої паприки,
0,5 ч. ложки меленого коріандру,
червоний мелений перець за смаком,
0,5 ст. ложки цукру,
сіль за смаком.
Приготування:
Подрібни цибулю і часник. Сир потри на крупній тертці. Подрібни зелень.
Додай у м'ясний фарш цибулю, часник, яйце, сир, зелень, сіль, спеції і добре перемішай. Мокрими руками сформуй фрикадельки.
Дрібно поріж цибулю. Також дрібно поріж болгарський перець. Помідори поріж невеликими кубиками.
Спасеруй в олії цибулю 5 хвилин, додай болгарський перець і обсмаж 3 хвилини. Потім додай у сковороду помідори, залий томатним соком і на середньому вогні доведи до кипіння. Додай спеції, сіль, цукор і перемішай соус.
У киплячий томатний соус виклади фрикадельки і тушкуй під кришкою на повільному вогні 15 хвилин.
Подавай фрикадельки гарячими з улюбленим гарніром: відвареним рисом, макаронами, картопляним пюре.
М'ясні кульки
Інгредієнти:
для фаршу:
600 г м'ясного фаршу (свинина, яловичина),
2 курячих яйця,
50 мл молока,
1 цибулина,
1 картоплина,
2 скибочки білого хліба,
1 стакан панірувальних сухарів,
250 мл олії,
мелена паприка за смаком,
мелений коріандр за смаком,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком,
для начинки:
7 перепелиних яєць,
7 помідорів чері,
7 маслин без кісточок,
Приготування:
Перепелині яйця звари круто, остудити і очисти.
Скибочки хліба очисти від шкірки, замочи в молоці на 5 хвилин, потім відіжми і злий зайве молоко.
Цибулю і картоплю натри на середній терці.
Додай у фарш 1 куряче яйце, цибулю, картоплю, хліб, спеції і добре перемішай.
Що би ти не готувала з фаршу, його бажано відбити, набираючи порцію в руку або ложку і з силою кидаючи назад у миску. Ця процедура зробить його більш пружним, а приготовлені з фаршу кульки, котлети та інші вироби не розваляться і добре триматимуть форму.
Збий 1 куряче яйце. Окремо в миску насип сухарі.
З фаршу сформуй невеликі кульки, акуратно вдавивши в середину перепелине яйце, черрі або маслинку.
Вмочи кожну кульку в збите яйце і обваляй в сухарях.
Обсмаж м'ясні кульки у фритюрі в розігрітій олії до золотистого кольору.
Викладай готові кульки на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
Мітітеї
Інгредієнти:
для фаршу:
500 г свинячої м'якоті,
500 г яловичої м'якоті,
200 мл молока (води, або бульйону),
1 цибулина,
2 зубки часнику,
2 ст. ложки крохмалю,
сода на кінчик ножа,
2 ст. ложки олії,
чебрець за смаком,
хмелі-сунелі за смаком,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
для соусу:
200 мл води (або бульйону),
2 цибулини,
2 лаврові листки,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
М'ясо оброби, помий, обсуши і двічі пропусти через м'ясорубку разом із часником і 1 цибулиною.
Фарш посоли, поперчи, додай хмелі-сунелі, соду, крохмаль, перемішай і поступово влий молоко. Молоко можна замінити бульйоном або простою водою.
Потім фарш гарненько відбий, піднімаючи його рукою з миски і з силою відкидаючи назад у миску. Численні страви з фаршу виходять набагато смачнішими і більш соковитими, якщо фарш попередньо відбити. Накрий плівкою і постав у холодильник на 1 годину.
З охолодженого фаршу сформуй мітітеї. Для цього простіше скористатися м'ясорубкою з насадкою для ковбаси. Також їх можна скачати руками, змоченими в олії, щоб до них не прилипав фарш.
Отримані ковбаски обсмаж з усіх боків на великому вогні, викладаючи по кілька штук на сковороду в розігріту олію, до утворення рум'яної скоринки.
Обсмажені мітітеї помісти у товстостінну каструлю або сотейник. Зверху виклади нарізану кільцями цибулю, додай спеції і сіль і налий гарячий бульйон або воду, щоб вона трохи не доходила до верху твоєї страви з фаршу.
Доведи мітітеї до кипіння, потім зменш вогонь і тушкуй під кришкою до готовності приблизно 30 хвилин.
Подавай мітітеї гарячими. На гарнір до цієї страви з фаршу підійде картопля, макарони, рис або інша улюблена каша, а також овочі і гірчиця.
Люля-кебаб
Інгредієнти:
0,5 кг яловичини,
0,5 кг свинини,
300 г сала,
3 цибулини,
4-5 зубків часнику,
чорний мелений перець за смаком,
сіль за смаком.
Приготування:
Свинину, яловичину і сало пропусти через м'ясорубку.
Цибулю і часник краще дрібно порізати, а не перекручувати на м'ясорубці, щоб у фарші було менше рідини. Фарш посоли, поперчи і ретельно виміси.
Потім фарш слід гарненько відбити протягом 15 хвилин. Піднімай і з силою кидай його назад у миску, поки маса не стане однорідною і трохи липкою на дотик. Накрий фарш і помісти в холодильник на 1 годину.
З охолодженого фаршу виліпи довгасті ковбаски діаметром 3-4 см, і насади їх на шампури або шпажки. Також можна сформувати люля-кебаб безпосередньо на самих шампурах (шпажках). Щоб фарш не прилипав до рук, змасти долоні олією або водою.
Відправляй люля-кебаб на мангал із добре розігрітим вугіллям. Важливо, щоб фарш схопився при великій температурі протягом 0,5-1 хвилини, потім переверни люля-кебаб на інший бік і також дочекайся появи рум'яної скоринки.
Потім обсмажуй, періодично перевертаючи, до зарум'янювання. Залежно від товщини, люля-кебаб на мангалі будуть готові через 5-7 хвилин. Вони повинні мати тверду скоринку, однорідний колір у розрізі і прозорий сік. Важливо також не перетримати люля-кебаб на мангалі, щоб вони не були пересушеними.
Готові люля-кебаб подавай гарячими з овочами і зеленню.
Хінкалі з м'ясом
Інгредієнти:
400 г яловичини,
100 г свинячого шпику,
1 цибулина,
4 зубки часнику,
500 г борошна,
чорний мелений перець за смаком,
червоний мелений перець за смаком,
кінза за смаком,
сіль за смаком,
300 мл води.
Приготування:
Перед тим як приготувати хінкалі, слід підготувати м'ясо. Воно має бути без жилок і плівок, тобто м'якоть потрібно повністю зачистити від них.
Приготуй фарш для хінкалі. Для цього перемели в м'ясорубці м'якоть яловичини і сало. Змішай м'ясо з подрібненою цибулею і часником, додай сіль і спеції.
Потім поступово влий у фарш 150 мл холодної води і гарненько перемішай. Фарш для хінкалі повинен мати досить рідку консистенцію.
Накрий фарш кришкою і переходь до тіста для хінкалі. Змішай просіяне борошно з сіллю і поступово додай решту води, постійно вимішуючи тісто. Тісто для хінкалі має бути крутим, а тому краще скористатися для замісу спеціальним кухонним гаджетом (або сильними чоловічими руками).
Хитрість класичних хінкалі полягає в правильному багатошаровому розкачуванні тіста. Відокремлюй від тіста невеликі порції. Потім кожен шматочок тіста розкачай у тонкий пласт діаметром 10 см і завтовшки 2-3 мм, посип борошном, знову склади і знову розкачай. В ідеалі кожен такий шматочок потрібно розкачати 10 разів, тоді тісто для хінкалі вийде досить еластичним.
Візьми отриманий лист тіста, в центр помісти приблизно 50 г м'ясного фаршу. Потім підніми краї тіста, збери їх по колу і зліпи, начебто складаючи гармошкою і формуючи грушоподібну форму. У класичних хінкалі, як стверджує грузинська кухня, має бути 19 складок. Отриманий хвостик із тіста потрібно підрівняти, зрізавши зайві краї ножем.
Скип'яти воду у великій каструлі. У киплячій підсоленій воді зроби ложкою вир, розмішавши її за годинниковою стрілкою. Опусти в цю воронку хінкалі хвостиками вгору - так вони не осядуть на дно і не злипнуться. Варяться хінкалі 10-15 хвилин.
Готові хінкалі акуратно витягни з окропу шумівкою і виклади на блюдо. Посип свіжомеленим перцем і подавай хінкалі гарячими.
Їдять хінкалі руками, щоб виделкою не проколювати тісто і не втрачати смачний бульйон. Їх тримають за хвостик, який в результаті залишається на тарілці. За хвостиком наприкінці трапези підраховують, хто скільки подужав хінкалі.
Чевапчичі
Інгредієнти:
Фарш яловичий – 500 гр;
Цибуля – 1 шт;
Часник – 2 зубчики;
Майоран – 1 ч.л.;
Сіль, перець, гостра паприка – за смаком.
Приготування:
Цибулю очистити і нарізати кубиками.
Часник дрібно нарізати або розчавити.
Ретельно перемішати фарш, додати сіль, часник, цибулю і спеції.
Сформувати довгасті котлетки завбільшки з великий палець руки, обсмажити до хрусткої скоринки.
Подавати їх можна з будь-яким гарніром, салатом або як самостійну страву.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Повернутися назад