Вчені знайшли спосіб знизити ризик смерті від раку грудей
Смертність від раку молочної залози серед жінок старших 50 років можна знизити на одну п'яту, якщо вибирати менші порції м'яса і з'їдати одну додаткову порцію фруктів і овочів на день.
Дослідження 49 тис. жінок, яке проводилось протягом 20 років, показало, що навіть трохи більш здорова дієта може істотно знизити ризик смерті жінки від раку грудей.
{reklama}
Частині жінок, які брали участь у дослідженні, запропонували вибирати продукти з низьким вмістом жиру, вживати менше масла і сиру, відмовитися від смаженої їжі і брати менші порції м'яса. У середньому ті, хто дотримувався встановленої дієти, скоротили жир з 32% своєї денної калорійності до 25%, і додали щоденну додаткову порцію фруктів, овочів і цільного зерна. Цієї дієти вони дотримувалися протягом більш ніж восьми років.
Протягом 20 років дослідження було виявлено 3374 випадки раку молочної залози, і жінки, які перебувають на дієті, мали на 21% менше шансів померти від цього захворювання. Залишається неясним, що конкретно сприяло зниженню ризику - менша кількість жиру, більша кількість овочів або зменшення калорійності раціону.
Тоні Хауелл з Університету Манчестера заявив, що хоча таке вражаюче випробування неможливо ігнорувати, воно не показало, що вживання жиру є ключовою проблемою.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Повернутися назад