Експерти назвали причину кризи АЧС в Україні
Однією з ключових причин, чому ситуація з АЧС набула критичного характеру, стало реформування у 2014 році Держветфітосанітарної служби, яка свого часу ефективно контролювала розповсюдження АЧС та боролася з проблемою лише у її зародку.
Про це заявила голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар на круглому столі “Регулювання ринку м’яса: баланс між безпекою споживачів і розвитком бізнесу”, повідомляє прес-служба Асоціації тваринників України.
{reklama}
На той час Україна відмовилася від існуючої однієї з найкращих у світі систем контролю, переконані в АТУ.
Також наслідком цієї реформи стало скасування карантинної міліції. І як результат – Україна, що колись неодноразово займала перші місця в рейтингу безпечних країн за критерієм Animal Health, стала однією з найнебезпечніших щодо АЧС.
Виступаючи з даного питання, Паламар категорично висловилася з приводу заборони експорту свинини з України.
"Чому Польща, яка є країною, небезпечною щодо АЧС, може експортувати до нас м'ясо, до того ж, величезними партіями? Для української ж свинини, у свою чергу, експорт до ЄС заборонений. Наша держава також має захищати вітчизняного виробника, як це роблять наші західні сусіди!" – наголосила вона.
Торік в Україні було зафіксовано 145 спалахів АЧС у всіх без винятку регіонах. При цьому, держава досі не компенсувала фермерам збитки від епідемії обсягом понад 27 млн грн (за минулий рік).
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Повернутися назад