Чи можна їжу запивати водою: гастроентеролог розвіяв найпоширеніші харчові міфи

новини / Здоров'я
1 786
0


Наука про харчування стрімко розвивається разом із іншими медичними науками. Багато уявлень та тверджень минулого століття піддаються нищівній критиці, або безповоротно спростовані і забуті.

Можна скласти довгий список таких міфологічних уявлень.

Гастроентеролог Олег Швець, розібрав найпопулярніші харчові міфи/



Гарячі перші страви обов’язкові у щоденному меню


Чи можна їжу запивати водою: гастроентеролог розвіяв найпоширеніші харчові міфи


Аргументи прихильників:

Щоденне споживання супу, борщу або іншої першої страви убезпечує від розладів травлення

Контраргументи та спростування:

Майже всі кухні світу пропонують варіанти гарячих перших страв. Більшість людей є поціновувачами смачних супів, які одночасно постачають основні поживні речовини при помірній калорійності. З огляду на це супи включають у плани харчування, які спрямовані на контроль ваги.
Разом з тим, перелік інгредієнтів та їхня кількість робити перші страви корисними для здоров’я. Більше овочів, менше насичених жирів та солі – важливі правила для забезпечення користі супів.
Чи має регулярне споживання першого визначальний вплив на фізіологію травлення? Переконливих наукових даних на підтвердження цього дотепер не отримано. Аналогічно, лишаються недостатньо обґрунтованими твердження про те, що відсутність супу у вашому щоденному меню може збільшувати ризик захворювань шлунково-кишкового тракту.

Їжу не можна запивати водою або іншими напоями




Аргументи прихильників:

Рідина розводить шлунковий сік, зменшуючи концентрацію ферментів, внаслідок чого погіршується перетравлення їжі

Контраргументи та спростування:

Направду, шлункова секреція адаптується до характеру їжі, яку ми споживаємо. Кількість соляної кислоти і ферментів змінюється в залежності від консистенції їжі. Дивно, що одні і ті ж "спеціалісти" забороняють запивати їжу водою і рекомендують регулярно їсти рідкі страви.
Запивати чи не запивати їжу є справою індивідуальної звички та уподобання. Ця звичка істотно не впливає на фізіологію травлення. Натомість, пити під час їди може бути корисно для уповільнення споживання їжі. Менша швидкість пов’язана із повільнішими насиченням та меншою кількістю спожитої їжі.
Це може стати у нагоді людям, які намагаються позбутися зайвих кілограмів.

Гострі та кислі страви небезпечні і можуть викликати появу гастриту та виразки




Аргументи прихильників:

Гостра та кисла їжа спричинює зростання кислотності шлункового соку, подразнення слизової оболонки та її пошкодження у вигляді ерозій та виразок

Контраргументи та спростування:

Висока кислотність шлункового соку є нормою і забезпечує знешкодження небезпечних патогенів, які надходять з їжею. Кислота також допомагає розпочати процес травлення. Слизова оболонка шлунку надійно захищена від кислотної агресії низкою ефективних факторів.
За певних умов, найчастіше внаслідок інфікування бактеріями Helicobacter pylori або вживання протизапальних фармакологічних засобів, захисна спроможність слизової оболонки значно зменшується. У таких випадках існує високий ризик появи запалення та пошкодження клітин внутрішньої оболонки шлунку.
Гостра та кисла їжа не спроможна порушити захист від кислотної агресії власного шлункового соку і не розглядається в якості причини виникнення гастриту та пептичної виразки шлунку або дванадцятипалої кишки.

При захворюваннях органів травлення не можна вживати свіжих овочів та фруктів




Аргументи прихильників:

Свіжі овочі та фрукти провокують загострення та посилення симптомів запальних та функціональних розладів травної системи

Контраргументи та спростування:

Найважливішим поживним компонентом рослинної їжі є харчові волокна. Вони є основним паливом для кишкових бактерій та забезпечують потрібний баланс мікробіому кишечника. При гострому запаленні або за наявності виражених функціональних симптомів доцільно тимчасово обмежити споживання харчових волокон.
Водночас, клітковина (харчові волокна) присутня як у сирих, так і у приготовлених рослинних продуктах. Її кількість має бути розумно обмеженою допоки симптоми не будуть взяті під контроль.
Поза загостренням доцільно повернути овочі, фрукти та ягоди у щоденне меню у достатній кількості у свіжому та приготованому вигляді для годування дружніх бактерій, які мешкають у нашому кишечнику, приносячи користь здоров’ю цілого організму.

Молоко шкідливе для дорослих людей




Аргументи прихильників:

Дорослі люди не переносять лактозу, тому у кишечнику виникають гнильно-бродильні процеси, які спричинюють загальну інтоксикацію

Контраргументи та спростування:

Частина дорослих людей (близько 20%) дійсно має меншу продукцію ферменту лактази, що відповідає за перетравлення лактози у тонкому кишечнику. Внаслідок цього, при споживанні значної кількості молочних продуктів (більше склянки молока за один прийом) неперетравлена лактоза потрапляє у товсту кишку. Там вона ферментується бактеріями із утворенням кишкових газів та може провокувати діарею.
Люди з непереносимістю лактози відчувають значний дискомфорт від великої кількості молочних продуктів. Обґрунтовані рекомендації засновані на обмежені порцій молочних продуктів, але без повного їхнього виключення з дієти. Продовження споживання йогуртів і домашнього сиру сприяє більшій кількості біфідобактерій у складі мікробіому, що, в свою чергу, поліпшує переносимість лактози.
І нарешті, генетичні тести не виявляють непереносимість лактози. Про неї говорить виключно поява нудоти, болю, здуття живота і діареї при споживанні надмірної кількості лактозовмісних продуктів.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:

Новини Дня

07:00
Погода на Буковині 14 березня
02:00
Нутриціологиня пояснила, скільки пити води на день, та чому тепла краще за холодну
01:45
Ніколи не зливайте це у раковину: які звички гублять вашу сантехніку
01:30
П'ять способів використати пластикові пляшки на городі та зекономити купу грошей
01:15
Для серця та імунітету: чим корисна цибуля і як її найкраще ввести в раціон
01:00
Зелений чай проти матчі: дієтологиня розповіла, який напій насправді корисніший
00:45
Як доглядати за шкірою навесні: сім порад дерматолога
00:30
Що станеться, якщо відмовитися від цукру: головні плюси і мінуси
00:15
В березні обов'язково посадіть цю розсаду: урожай потішить вже скоро
13 березня, 2025
23:59
Як позбутися другого підборіддя: єдиний метод, який дійсно працює
23:43
Розкривають таємниці минулих життів: 4 знаки Зодіаку з особливою інтуїцією
23:22
Російська армія атакувала село на Харківщині, постраждав чоловік
23:05
Трамп стверджує, що його дії зробили НАТО сильнішим
22:42
Ніколи не зливайте це у раковину та унітаз: які звички гублять вашу сантехніку
22:22
"Фактично готує відмову": Зеленський прокоментував заяву Путіна щодо перемир’я
22:05
3 знаки Зодіаку, які до кінця березня кардинально змінять своє життя та кар'єру
21:42
Швеція готова посилити військову допомогу Україні - переговори у Міноборони
21:23
Трамп заявив, що має важелі впливу на Путіна, але поки не хоче їх використовувати
21:00
Дотримуватися питного режиму: «золоті правила» від нефрологів для здорових нирок
20:41
Ремонтний сезон на дорогах почався: які вулиці у Чернівцях відремонтують
20:20
У Чернівцях аптеку-музей можуть приєднати до медзакладу
19:59
Негайно видаліть: українцям розповіли, які повідомлення небезпечно зберігати в телефоні
19:43
В Україні за три роки зафіксували понад 90 землетрусів: найбільше - на заході України
19:22
У Чернівцях на утримання фонтанів та бюветів витратять понад два мільйони гривень
18:59
Купив автівку за 450 тисяч гривень: що задекларував ректор Чернівецького національного універистету
Більше Новин

Колонка

Читають Коментують

Свіжий номер

Афіша

політика, влада

економіка

здоров'я

культура

спорт

Каталог фірм