RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |


Незамінним продуктом на кожній кухні є олія. Її використовують для смаження, приготування салатів та випічки. Однак, мало хто знає різниці між рафінованою та нерафінованою олією.

Про це повідомила нутриціолог та фізіолог Ольга Дорош в Instagram.



Яка різниця
Експерт каже, що нерафіновані олії корисніші, бо для їх виготовлення насіння чи горіхи просто відправляють під прес (часом нагрівають до 90 градусів) і коштом цього в такій олії залишається більшість корисних речовин.

Однак, вона по суті ніяк не очищалась від домішок (пестициди, сліди металів, ароматичні вуглеводні, афлатоксини, діоксини), тому її важко зберігати. До того ж такі домішки не дозволяють таку олію сильно гріти й можуть сприяти утворенню канцерогенів.

"Ну така собі ідея смажити на лляній олії, щоб заробити ризик раку. Тому велика частина олій піддається багатоетапному очищенню - рафінації", - йдеться у повідомленні.

Рафінована олія є кращою для зберігання та стійкішою під час термічного приготування. Однак у рафінованій олії разом зі шкідливими домішками значно видаляються корисні речовини.

Що таке рафінація
Це процес видалення з олії всього, крім жирів, щоб підвищити точку диміння і її можна було використовувати для нагрівання при високих температурах і не боятись, що утворяться канцерогени.

Нутриціолог зазначила, що нерафінована соняшникова олія вже при 107 градусах буде утворювати шкідливі речовини, а рафіновану можна безпечно нагрівати до 232 градусів.

Важливо не нагрівати вище точки їх димлення та повторно. Зокрема, нерафіновану олію краще додавати в салат та поливати нею вже готові страви. А рафіновану олію за потреби можна використовувати в термічно оброблених продуктах.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-03-2023, 00:15
Коментарів 0 Переглядів 2 849


Внаслідок аварії загинули 17-річна дівчина та 30-річний чоловік

Дівчина спакувала потрібні військовим речі в коробки, які так і назвала – "коробка допомоги"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


«По ліки їду дев’ять кілометрів». Блог Людмили Осадчук
Як живуть мешканці села Чорнівка, яке приєднали до Чернівецької територіальної громади
Долар не буде вищим за 47 гривень. Блог Богдана Сторощука
Які будуть ціни, курс долара та інфляція у 2025 році
ВІДЕО Переглянути все відео

Паровоз не курсував уже понад 60 років

Чернівецька філія Державного підприємства "Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" — це надійний партнер із забезпечення точності вимірювань, сертифікації продукції та відповідності стандартам. Філія запрошує до співпраці місцевих виробників, організації та фірми, які займаються виробництвом, експортом та імпортом, реалізацією продукції.

"Профі-Центр" — це не стереотипне середовище для вивчення іноземної. Насамперед це осередок, який має не тільки ефективну навчальну базу, яку може запропонувати студентам, а й відповідні підтвердження цьому.

Кожен маленький гість отримає солодкий подарунок за віршик чи талант. Варто лиш продекламувати віршик чи розповісти, яким чемним був цього року.