RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |
Молодий буковинець » новини » Рафінована чи нерафінована: яка олія корисніша для здоров'я


Незамінним продуктом на кожній кухні є олія. Її використовують для смаження, приготування салатів та випічки. Однак, мало хто знає різниці між рафінованою та нерафінованою олією.

Про це повідомила нутриціолог та фізіолог Ольга Дорош в Instagram.



Яка різниця
Експерт каже, що нерафіновані олії корисніші, бо для їх виготовлення насіння чи горіхи просто відправляють під прес (часом нагрівають до 90 градусів) і коштом цього в такій олії залишається більшість корисних речовин.

Однак, вона по суті ніяк не очищалась від домішок (пестициди, сліди металів, ароматичні вуглеводні, афлатоксини, діоксини), тому її важко зберігати. До того ж такі домішки не дозволяють таку олію сильно гріти й можуть сприяти утворенню канцерогенів.

"Ну така собі ідея смажити на лляній олії, щоб заробити ризик раку. Тому велика частина олій піддається багатоетапному очищенню - рафінації", - йдеться у повідомленні.

Рафінована олія є кращою для зберігання та стійкішою під час термічного приготування. Однак у рафінованій олії разом зі шкідливими домішками значно видаляються корисні речовини.

Що таке рафінація
Це процес видалення з олії всього, крім жирів, щоб підвищити точку диміння і її можна було використовувати для нагрівання при високих температурах і не боятись, що утворяться канцерогени.

Нутриціолог зазначила, що нерафінована соняшникова олія вже при 107 градусах буде утворювати шкідливі речовини, а рафіновану можна безпечно нагрівати до 232 градусів.

Важливо не нагрівати вище точки їх димлення та повторно. Зокрема, нерафіновану олію краще додавати в салат та поливати нею вже готові страви. А рафіновану олію за потреби можна використовувати в термічно оброблених продуктах.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
1-03-2023, 00:15
Коментарів 0 Переглядів 2 466

Врятував десятки побратимів: буковинець під обстрілами вивозив товаришів із передової


Андрій Дробко служить водієм батальйону буковинської тероборони


92-річний Аркадій Мардар із Кельменців на все життя запам’ятав ті страшні моменти

На мітинг-реквієм прийшло чимало містян
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

На мітинг-реквієм прийшло чимало містян


«Зараз найгостріша фаза». Блог Ігоря Буркута
Зараз найактивніша фаза російсько-української війни, яка розпочалася ще у 2014 році
Чому всі заздрять українцям? Блог Ярослава Волощука
Не знаю, чи робив хтось дослідження, хто у світі найбільше задоволений своєю владою
ВІДЕО Переглянути все відео

Провайдер INTELEKT пропонує декілька надійних способів залишатися онлайн незалежно від перебоїв з електропостачанням.

Уже цієї неділі – 24 листопада – у Чернівцях, за сприянням "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства", відбудеться зустріч із представниками освітньої програми Free Student.

22 серпня 2023 року Президент України підписав закон, що стосується обов’язкового облаштування бомбосховищ у новобудовах. Як відреагували на ці зміни забудовники й що вони вважають пріоритетним у процесі зведення своїх новобудов, ми поцікавилися у Василя Воєвідка, генерального директора відділу продажів будівельної компанії "Родоліт".

В Україні є чимало компаній, що працюють в галузі архітектурного проєктування та дизайну. У міру того, як між ними зростає конкуренція, підвищується і професійний рівень архітектурних бюро. Про особливості роботи одного з таких чернівецьких бюро ми розпитали у Дарії Олексюк, операційного директора бюро архітектури та дизайну DAR group&partners.