RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


У Чернівцях оновили сквер на вулиці Кордуби. Перехожі дивуються: кажуть, локацію не впізнати, тут тепер приємно проводити час.

У понеділок, 22 серпня, тут уже було майже все готове. Тривали останні приготування: робітники ще зварювали та фарбували поручні на входах. Адже до Дня Незалежності тут уже все мало бути завершене.

"Буде круто"

Зміни справді дуже помітні: гладенько вимощені та розширені до трьох метрів пішохідні доріжки, багато нових лавочок індивідуального дизайну та смітників (окремі – для собачих екскрементів). Облаштували й дитячу зону – дерев’яні конструкції та штучні пагорби. Упорядкували газон та кущі, висадили нові дерева. Сходинки на входах замінили пандусами. Ввечері тут вмикатиметься кольорове підсвітлювання під звуковий супровід – тихий спів пташок.

"Насправді, це дуже круто, сквер буде справжньою родзинкою міста, – каже представник фірми з Дніпра, яка займалася освітленням локації. – Навіть у Києві немає такого кольорового підсвітлення з музичним супроводом. Єдиний схожий проєкт, до речі, був у Маріуполі. Теж дуже крутий парк ми там зробили свого часу… Буде гарно: такі акцентні співи, наче ви в лісочку собі сидите, і ще там під це якась світлова музика грає. Тобто це не просто якісь ліхтарики з торгового центру, це серйозне обладнання, яке керується через інтернет, хмарне сховище, можна з телефону перемикати сценарії. Доволі серйозний рівень. Зроблено все так, щоби не просто кошторис списати, а потішити людей".

"Практика звукового супроводу підсвітки застосовується у багатьох парках за кордоном. Працюватиме не всю ніч, лунатиме тихо і ненав’язливо", – розповідав раніше автор проєкту реконструкції скверу Віталій Стрільчук.

"Більше б таких місць"

На лавочці сидить молода матуся Юлія. Поряд у візочку бавиться маля.

"Тут чудово! – каже жінка. – Я дуже рада, що в нашому місті з’явився ще один громадський простір, в якому можна гарно провести час. Більше б таких місць! Деякі люди обурюються, що гроші йдуть не туди, що зараз усе на армію повинно витрачатися. Але мені здається, що й таке має бути в нашому місті, оскільки зараз у нас багато приїжджих. Усім не вистачає місця збиратися в одних і тих самих локаціях.

Досі ми щотижня гуляли в скверику біля ЧНУ – старша донечка там любить кататися на самокаті. Бо насправді дітям у центрі більше ніде кататися на самокатах. Тут уже буде варіант номер два.

Добре також те, що тут облаштували пандуси, бо раніше сюди було неможливо заїхати візком. А ще існувала проблема з безхатченками, які постійно спали на лавках, смітили і розпивали алкоголь. Сподіваюся, що вони сюди не повернуться".

"Моєму собаці подобається"

Один із перехожих прогулюється сквером із собакою. Каже, все життя прожив у Чернівцях і пам’ятає, яким занедбаним був сквер. Тепер же, зауважує, ним приємно пройтися і вигуляти собаку.

"Гарно, моєму песикові подобається", – жартує чоловік. І запевняє, що завжди прибирає за своїм улюбленцем, для цього носить із собою спеціальні мішечки. Тепер же, додає, для цих потреб встановили спеціальні смітники, що стимулюватиме й інших власників прибирати за своїми тваринами.

А от пенсіонерка Валентина Михайлівна вважає, що зараз такі ремонти не доречні: "Гарно зробили і дорогу, і тротуари. Раніше доріжки там були жахливі, з-під плит, що хиталися, у дощову погоду хлюпала на ноги вода. Тільки не впевнена, що це зараз на часі".

Реконструкцію скверу розпочали наприкінці травня. У мерії повідомили, що його оновили за меценатські кошти, з міського бюджету на це не витрачали грошей.

Раніше заступник міського голови Василь Зазуляк розповідав, що основним меценатом ремонту став міський голова Роман Клічук. Також долучилися кілька будівельних фірм.

Кошторис робіт, зазначав Зазуляк, спочатку становив 4,5 мільйона гривень. При цьому чиновник зауважував, що навряд чи вкладуться в таку вартість, тому що ціни зростають щодня.

Фото станом на 22 серпня



























Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber |
Редактор: Галина Олійник
24-08-2022, 12:19
Коментарів 5 Переглядів 9 712

Теги -
Hаписав: Іра, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 серпня 2022 13:51
В новині:
Навіть в Києві такого немає? Це можна говорити лише місцевим л"хам, які в Києві жодного разу не були))

Hаписав: Оцет, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 серпня 2022 14:45
В новині:
Який жах! А лавочки зробили в формі "z", щоб оркам, на прихід яких дуже чекають недобиті пенсіонери, було приємно сидіти. Головне, що "засвоїли" бабло.

Hаписав: Микола, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 серпня 2022 14:50
В новині:
Завітай в новий сквер та отримай повістку)

Hаписав: 1, Коментарів: 0, Новин: 0, 24 серпня 2022 16:01
В новині:
А хто дозволив посеред проіжжоі частини впхати лавку? Чи в нас в місті вже ніякі норми законодавства не діють?

Hаписав: 111, Коментарів: 0, Новин: 0, 25 серпня 2022 11:15
В новині:
одні єб...ти в коментарях. попередні хазяйники вам набудували...



Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.