Фарширована картопля – неймовірно апетитна та ефектна страва, її можна подати як на святковий стіл, і на звичайний сімейний обід.
Готувати таку страву можна в духовці, мультиварці, мікрохвильовці та навіть на плиті. Але найчастіше йдеться про фаршировану картоплю фаршем, приготовлену в духовці, пише УНІАН.
Як начинка для фарширування картоплі може бути будь-який фарш і навіть цілі шматочки бекону, сала, грибів, сиру чи інших продуктів.
Фарширована грибами картопля
Картопля - 8-9 шт. (середнього розміру)
Печериці - 500 г
Ріпчаста цибуля - 1 шт.
Часник - 1-2 зубчики (за бажанням)
Борошно - 2-3 дрібки
Сметана або вершки - 250 мл
Сир твердий - 100-150 г
Петрушка - 0,5-1 пучок
Мелений чорний перець - за смаком
Суміш сушених італійських трав - за смаком
Сіль - за смаком
Рослинна олія - за потребою
Змастити рослинною оліє форму для запікання й присипати тонким шаром солі. Вимити і висушити картоплю. Змастити бульби олією, а потім також присипати сіллю.
Помістити картоплю в розігріту до 180°С духовку і випікати 50-60 хвилин, до м'якості.
Приготування начинки.
Дрібно нарізати цибулю та порізати гриби. Обсмажити цибулю 5-7 хвилин, до золотистого кольору. Коли цибуля підрум'яниться, додати гриби. Помішуючи, обсмажувати ще 8-10 хвилин, поки рідина, яку пустять гриби, практично повністю не випарується.
Потім додати 2-3 дрібки борошна і, за бажанням, 1-2 дрібно нарізаних зубчики часнику. Помішуючи, обсмажувати суміш ще 1 хвилину.
Запечену картоплю злегка остудити й обтрусити від надлишків солі. Рухаючись по горизонталі, відрізати приблизно 1/4 частина кожної картоплини чайною ложкою обережно вийняти м'якоть, зберігши лише тонкий шар уздовж шкірки. Заповнити картоплю начинкою.
Помістити картоплю в змащену олією форму для запікання й присипати натертим сиром. Помістити в розігріту до 200°С духовку і випікати 15-20 хвилин, поки сир не підрум'яниться.
Фарширована беконом картопля
Картопля велика - 4 шт.
Бекон (або грудинка) - 120 г
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Сир твердий - 70 г
Масло вершкове - 20 г
Сіль - за смаком
Олія - для смаження
Духовку розігріти до 180°С. Картоплю ретельно помити, проколоти виделкою по всій поверхні й посолити. Замотати картоплю в фольгу та відправити запікатися в духовку при температурі 180°С на 60-90 хвилин, до повної готовності. Цибулю дрібно нарізати. Бекон (або грудинку) нарізати смужками. Сир натерти на дрібній тертці.
На сухій сковороді обсмажити бекон (або грудинку), щоб витопити жир. Коли бекон набув золотистого відтінку, додати цибулю й смажити до рум'яності.
Зрізати верхню частину запеченої картоплі вздовж. За допомогою чайної ложки дістати картопляну м'якоть, залишаючи невеликі бортики. Товкачем розім'яти цю м'якоть з вершковим маслом. Додати обсмажену з цибулею бекон і сир. Посолити й перемішати.
Нафарширувати картоплю. Запікати її при температурі 200°С упродовж 10 хвилин. Готову фаршировану картоплю подавати гарячою, за бажанням зверху посипавши зеленню.
Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram