RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

* На правах реклами

Асфальт як покриття для автомобільних доріг, трас і автобанів – матеріал унікальний. Він широко використовується у всьому світі, і альтернативи йому чи будь-якої заміни немає. Та, в принципі, ніхто й не шукає заміну, адже асфальтне покриття зарекомендувало себе як надзвичайно міцне і дуже зносостійке. При дотриманні технології укладання, асфальт служить кілька десятків років без капітального ремонту. Він витримує великі навантаження, перепади температур, випробування морозом, спекою та водою. Популярний цей матеріал і на приватних територіях. Ним покривають площадки біля супермаркетів, паркінги, стоянки. У власних будинках чи на дачах асфальтне покриття використовують, щоб облаштувати під’їзди до гаражу, подвір’я, доріжки в дворі. Якщо порівнювати з бруківкою, плиткою чи каменем, то таке покриття значно дешевше, швидко оправдає вкладені в нього кошти.

Головне при проведенні будівельних робіт із укладки асфальту – не порушувати технологічний процес, склад та якість рекомендованих матеріалів і використовувати правильну техніку для ущільнення.

Для укладання асфальту на різних етапах роботи використовують таку дорожню техніку:

  • Бульдозер, екскаватор, грейдер, відбійні молотки (на початковому етапі);

  • Асфальтоукладальник, затирочні машини (на завершальному етапі);

  • Дорожні катки, віброплити, вібротрамбовки, віброрейки (під час ущільнення різних сипучих шарів та самого асфальтного покриття).

Оскільки катки – це техніка габаритна і дорога, то, щоб добре ущільнити асфальт, найчастіше використовуються дорожні трамбувальні плити. Найпотужніші з них дають ефект ущільнення не гірший, ніж катки, тому купити віброплиту – вірне рішення, при необхідності зекономити, але не втратити в якості.

Початкові етапи роботи та застосування на них техніки



Як та чим укладають асфальт в Україні? Скільки грошей для цього насправді необхідно?*


  1. Підготовка. Сюди відносять оцінку майбутніх робіт, проектну документацію на дорогу, схематичне розташування площадок, виїздів та доріжок у приватному секторі При цьому перевіряються підземні комунікації, газові труби, електричні кабелі. Вивчаються грунтові води, розробляється дренажна система для відведення стічних вод, усуваються великі дерева на території. Всі перелічені роботи можна замовити у спеціальних організацій, а при укладанні асфальту в домашніх умовах, частково виконати і самому.

  2. Земляні роботи. Це зняття шару ґрунту. Для побудови дороги з постійним навантаженням знімають 25-30 см, для пішохідних доріжок достатньо зняти 10-15 сантиметрів. Чим знімати грунт? Найкраще великою технікою – грейдером, бульдозером. Послуги із зняття верхнього шару ґрунту надають великі будівельно-ремонтні організації. В невеликих приватних структурах цих машин немає, оскільки вони реально дорогі. Ціна хорошого бульдозера чи грейдера буде не нижче 80-100 тисяч доларів. Вихід – взяти великогабаритну техніку напрокат. Якщо ж мова йде про невеликі доріжки біля власного будинку, то 10 сантиметрів землі можна зняти і вручну, звичайною лопатою. Часто використовують і відбійний молоток хорошої потужності.


Якими способами ущільнюють асфальт



Як та чим укладають асфальт в Україні? Скільки грошей для цього насправді необхідно?*


Наступний етап – ущільнення ґрунту. Якщо говорити про ущільнення, то цей процес виконується під час укладання асфальту декілька разів. Адже асфальт – це не лише розігріта смола на поверхні дороги. Це кілька товстих шарів сипучих матеріалів, кожен з яких відповідає за свою ділянку, її міцність і стійкість до навантажень. Те, що знаходиться під асфальтом називається його основою. І вона повинна бути не менш якісна, ніж сам асфальт, та відповідно ущільнена.

Основа може складатися із:

  • Бетону (жорстка основа - використовується для автобанів, трас);

  • Сипучих матеріалів: піску, гравію чи щебеню різних за розмірами фракцій.

Для сипучої подушки підійде дрібне каміння, гравій, щебінь. Товщина – 15 см для проїжджої частини, 5 см – для пішоходів. Зверху посипають пісок, змочуючи його водою.
Всі шари основи потребують ретельного ущільнення, адже між частинками піску, землі чи каменю завжди є повітря. Його потрібно вичавити, щоб отримати твердий і щільний матеріал. Якщо проґавити якийсь шматок, то на покритті невдовзі з’являться тріщини, просадки. Тобто, ущільнюють все - і ґрунт, і кожен шар подушки, і асфальтне покриття.

Ущільнення – це створення високого тиску на поверхню і виконують його різними способами, до яких відносять:

  • Коткування (катком);

  • Трамбування (віброплитами і вібротрамбовками);

  • Вібрацію (віброрейками).

Коткування виконує найбільш серйозна і габаритна техніка – дорожній каток, обладнаний одним або двома вальцями і пневматичними колесами. Послуги ущільнення сипучих матеріалів катком виконують дорожні і будівельні організації. Новий потужний асфальтовий каток коштує в межах 50-100 тисяч доларів. Вживану техніку такого роду можна купити значно дешевше – від 8 до 40 тисяч доларів, ціна залежить від потужності та стану машини. Є ще і ручні катки, без двигуна (вони набагато дешевші, але і вага їх менша, тобто глибина ущільнення буде невеликою).

Якщо ви хочете вкласти асфальт вдома, то дорожній каток, звичайно, розкіш. Його дешевше взяти напрокат, на кілька годин роботи. При цьому в оплату оренди входить і паливо (солярка). Якщо ж мова йде про невелику площадку, про вузькі ділянки, то каток не підійде, він просто не зможе розвернутися.
Для таких випадків краще віброплита для асфальту і вібротрамбовка. Обидва ці інструменти трамбують, тобто з величезною силою б’ють по поверхні.

Як працює віброплита, і який тип найкраще підходить для трамбування асфальту



Як та чим укладають асфальт в Україні? Скільки грошей для цього насправді необхідно?*


Віброплита – трамбувальна техніка для великих ділянок. В неї габаритний розмір підошви (робочої поверхні), вона здійснює переміщення з певною швидкістю, трамбуючи швидко і надійно. У більшості моделей є реверс для повторного трамбування без розвороту. Для трамбування ґрунту, піску і каменю можна обійтись без подачі води, хоча при цьому багато пилюки. А от при трамбуванні безпосередньо асфальту необхідно купити віброплиту з баком для води. Оскільки асфальт складається із гарячої смоли, яка буде липнути до підошви, то вам прийдеться зупинятись і чистити основу плити. Система зрошення водою не дасть смолі налипнути.
Віброплити бувають електричні, бензинові і дизельні. Електричні придатні для укладки доріжок на власній ділянці, недалеко від дому або для роботи в приміщенні. Для асфальту їх використовують рідко, оскільки потужність невисока і далеко від розетки не поїдеш. Краще для асфальтних робіт купити бензинову віброплиту. Купивши такий інструмент, ви зможете використати його і для укладання тротуарної плитки, приєднавши на підошву резиновий килимок, щоб не пошкодити поверхню.
Ціна якісної віброплити прямохідної (без реверсу) від 20 до 70 тисяч гривень. Вартість залежить від потужності двигуна і навіть від його марки (найкращий - Хонда). Реверсивні дорожні плити дорожчі, найпотужніші з них можуть вартувати 200-350 тис. гривень. При цьому їх технічні характеристики, глибина ущільнення і сила удару може посперечатися з асфальтовим катком.

Вібротрамбовка
(вібронога) менша за розмірами, дуже компактна, але центробіжну силу і удар має не менший, а іноді й більший, ніж вібраційна плита. Коштує дешевше, можна знайти досить функціональну і зручну модель в ціновому діапазоні від 20 до 40 тисяч гривень. Найпотужніші вартують 80-90 тисяч гривень.

Завершальний етап



На кінцевому етапі проводять укладання самого асфальту. Він насипається на утрамбований шар каміння та піску. Спочатку - крупнозернистий (КЗ-7), а після нього дрібнозернистий асфальт (марка - В10). Для насипання використовують асфальтоукладальник, а для вирівнювання фінішного шару - затирочні машини. Якщо мова йде про вузеньку доріжку на дачі або біля будинку, то асфальт можна насипати лопатою.
Розхід – 1 тонна асфальту на 10 квадратних метрів. Ціна такого об’єму коливається від 2100 до 2200 гривень.
На цьому етапі також не забувайте про ущільнення всіх шарів асфальту одним із вибраних вами пристроїв - катком, віброногою або віброплитою з обов’язковим зрошенням водою. Робиться це відразу після насипання асфальтної суміші. Для дрібнозернистого шару можна також використати віброрейку. Її змочують водою і встановлюють гарячу асфальтовану суміш. Рейка створює вібрації і вичавлює повітря і вологу із асфальту. Поверхня виходить рівна і гладенька.
Редактор: Марія Фернюк
16-07-2020, 15:00
Коментарів 0 Переглядів 2 480

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.