RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Шашликів і «розливайок» не буде»: як і чому «Обнову-фест» проведуть у ЧНУ

Відомий етно-духовний фестиваль "Обнова-фест" цього року відбудеться 30 травня на незвичній локації – на території центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Організатори заходу про це написали вчора, 6 травня на своїй сторінці у Facebook.



"30 травня у Чернівцях відбудеться "Обнова-фест", присвячений 30-літтю Незалежності України. Нова локація, оновлений формат, але незмінна і улюблена фестивальна атмосфера! Місцем проведення події вперше стане Центральний корпус Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича!", – йдеться у повідомленні.

Організатори свята зауважили, що фестиваль відбудеться просто неба з дотриманням усіх необхідних карантинних заходів, тож обов'язковою буде попередня реєстрація.

Нова локація "Обнова-фесту" спровокувала емоційні дискусії чернівчан у соцмережах. Чимало користувачів Facebook негативно відреагували на ці нововведення: мовляв, не варто проводити рок-фестиваль у головній святині Чернівців. Інші ж чернівчани переконані, що проведення таких фестивалів у ЧНУ – це сучасне бачення культури й відхід від консервативного минулого.

Яким буде цьогорічний "Обнова-фест" і як організатори планують провести його без завдання відвідувачами шкоди центральному корпусу ЧНУ, кореспондент molbuk.ua поцікавився у співзасновника фестивалю Тараса Лазарука.

Формат фесту буде спокійнішим за попередні

Головною умовою проведення "Обнова-фесту" організатори вважають дотримання всіх карантинних умов та обмежень, каже Тарас Лазарук.

"Обмеження будуть, в тому числі, й по кількості відвідувачів. А побоювання, що на території університету буде шашлик і "розливайки" – можу всіх заспокоїти, що цього не буде. Тому, що на території Резиденції це категорично заборонено. Враховуючи всі ці обставини, вирішили робити трохи спокійніший формат. Скажімо, будуть локації "Вуличного університету", буде музична сцена... Зараз якраз обмірковуємо, де все це розташовувати у межах території Резиденції", – сказав організатор свята.

Він додав, що наразі не може конкретизувати, де саме на території ЧНУ будуть розміщені локації фестивалю, пояснивши це тим, що нині ще обговорюються деталі організації.

«Шашликів і «розливайок» не буде»: як і чому «Обнову-фест» проведуть у ЧНУ


"Ми виїжджаємо на місце, шукаємо якісь оптимальні варіанти. Думаємо, щоб це було зручно для відвідувачів. І щоб не було жодної шкоди для університету, місту, довкіллю", – зауважив Лазарук.

Чому саме університет?

Рішення про зміну традиційної для "Обнова-фесту" локації – Музею народної архітектури та побуду на Резиденцію ЧНУ ухвалили з кількох причин, говорить Тарас Лазарук.

"По-перше, вирішили спробувати щось нове. По-друге, ті умови, в яких ми проживаємо понад рік, змушують нас іти на такі кроки. Скажімо, беручи до уваги кількість людей, які можуть бути присутніми на заході... Музей просто неба потребує велелюдного дійства, де буде багато людей, багато різних атракцій та різних зон. Ми, на жаль, в цьогорічних умовах зробити такий повноцінний велетенський фестиваль не можемо – з точки зору епідеміологічної ситуації.

Тому вирішили знайти локацію, де можна буде розмістити меншу кількість народу", – пояснив співзасновник фестивалю.

Водночас він зауважив, що організатори "Обнови" не відмовляються від проведення фесту на території Музею просто неба у майбутньому.

«Шашликів і «розливайок» не буде»: як і чому «Обнову-фест» проведуть у ЧНУ


"Ми говорили з керівництвом музею, поінформували, що цього року вирішили зробити таким чином. А в майбутньому, якщо все буде добре і не буде захворюваності, якщо подолаємо коронавірус, то звичайно, що проводитимемо такі свята у музеї", – додав Лазарук.

На запитання кореспондента molbuk.ua щодо закидів у соцмережах про те, що "ЧНУ – це святиня, де не можна проводити такі дійства", Тарас Лазарук дав таку відповідь:

"Це не буде формат рок-фестивалю. Це буде щось значно спокійніше... Планується більш акустичний формат музичної частини свята. Крім того, "Обнова-фест" ніколи себе не позиціонувала рок-фестивалем. "Обнова" – це етно-духовний фестиваль", – сказав організатор свята.

На яких локаціях ЧНУ відбудуться заходи?

Очікується, що локацією "Обнова-фесту" буде не тільки подвір’я центрального корпусу, каже Тарас Лазарук.

"Ми розглядаємо різні варіанти – в тому числі, і господарський двір, і територію Біблійного саду. Можливо, щось буде і перед парадним входом. Відверто скажу, ми ще не визначились остаточно, де і що буде. Учора дивилися – щось сподобалось одне. Сьогодні на якусь із локацій подивимось, мабуть, уже по-іншому", – сказав він.

"Але однозначно ми всі ризики продумували наперед, – продовжує він. – Ми б не наважились провести якийсь захід у Резиденції, не обговоривши попередньо всі ці речі з керівництвом університету та не поінформувавши владу міста і області про те, що ми хочемо робити фестиваль. Ми все це зважили і прийняли таке рішення".

«Шашликів і «розливайок» не буде»: як і чому «Обнову-фест» проведуть у ЧНУ


Співзасновник фестивалю також зауважив, що через пандемію коронавірусу чернівчани засумували за схожими заходами:

"Зважаючи на теперішній неспокійний час, обмірковували також ідею взагалі нічого не проводити. Але, очевидно, це теж неправильно. Тому, що чернівчани і гості міста вже скучили за заходами, і потрібно потрохи вже виходити з карантину та щось проводити. Тим паче, що "Обнова" буде не найбільш велелюдною імпрезою, яка планується найближчим часом у місті".

Хто з артистів приїде?

Наразі організатори не розголошують список учасників музичної сцени фестивалю.

"Про це поки рано говорити, бо у нас фактично ще тривають перемовини з музикантами. Є кілька виконавців, з якими ми спілкуємося. Серед них – і відомі українські виконавці. Також будуть і сюрпризи для молоді. Але про це згодом", – сказав Тарас Лазарук.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Микола Кобилюк
7-05-2021, 18:00
Коментарів 0 Переглядів 2 945

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.