DataLife Engine > Новини Чернівців / топ новини > «Озимі витримали, а з абрикосами біда»: як весняні морози вплинули на поля й сади Буковини

«Озимі витримали, а з абрикосами біда»: як весняні морози вплинули на поля й сади Буковини

«Озимі витримали, а з абрикосами біда»: як весняні морози вплинули на поля й сади Буковини


Коли майже тиждень нічні температури сягали –4-5°C, вони завдали шкоди деяким культурам. Щоправда, інші отримали користь від вологи.

Про те, як весняні морози вплинули на поля й сади Буковини - у матеріалі "МБ".

{reklama}

"Весняні приморозки не зашкодили озимим"

Аграрій Василь Соломко розповідає, що зниження температури до –2°C не мало негативного впливу на озимі зернові. Такі умови лише сприяють зміцненню кореневої системи та процесу кущення.

"Морози були нетривалі: мінусова температура була лише протягом доби, а далі ставала плюсовою. Тому на озимі культури це погано не вплинуло. Також позитивним є те, що протягом цих днів випала велика кількість опадів. Це добре впливає на зернові й озимі культури. Невеликі мінусові температури позитивно впливають і на ярі культури, а саме на процес їх кущення, тоді краще розвивається коренева система", – зазначає Василь Соломко.

Аграрій зазначає, що допоки у ґрунті є велика кількість вологи, варто посіяти й інші сільськогосподарські культури.

"Різка зміна погоди (очікується +20, – авт.) для зернових буде незначним стресом, але вони швидко адаптуються. Рослини мають адаптивну здатність, тому розпочнеться процес вегетації. Нині у ґрунті достатньо вологи, що є неабиякою перевагою для тих культур, які ще не були посіяні. Такого, щоб у весняний період у ґрунті було стільки вологи, давно не було", – розповідає аграрій.

Василь Соломко каже, що найгірша ситуація із садами, які почали цвісти.

"З деякими садами, які вже зацвіли, – критична ситуація. Коли дерева лиш почали цвісти, бджоли не встигли їх запилити. Також –1-2°C погано впливає на цвіт, через що він починає опадати. На мою думку, найгірше заморозки вплинули на плодово-ягідні культури, а саме на абрикоси. Тому, найімовірніше, цього року врожаю абрикосів не буде", – говорить аграрій.

"Морози знищили до третини ріпаку"

У деяких господарствах мороз знищив до третини посівів ріпаку, особливо у центральних і південних регіонах. Водночас у Чернівецькій області, як зазначає аграрій Андрій Сливка, нічні морози були не такими сильними, а ріпак не зазнав значних ушкоджень.

"Через заморозки найбільше постраждав озимий ріпак. У деяких господарствах мороз знищив третину посіяного ріпаку, через те, що він був у процесі вегетації. Проте в тих регіонах, де температура була не настільки низькою, ріпак не постраждав", – розповідає Андрій Сливка.

За його словами, у Чернівецькій області, як порівняти з областями центру та півдня України, сильного морозу не було.

"Можливо, є певні шанси відновити вегетацію ріпаку, проте більшість аграріїв розглядає варіант його пересівання. На врожай озимих, пшениці та ячменю, заморозки не вплинули, адже вони були на тому етапі розвитку, який без проблем витримує такі морози. А ранні весняні, кукурудзу й соняшник, ще не сіяли", – каже аграрій.

"Абрикоси не витримали весняних морозів"

Найбільше втрат зазнали плодові дерева, зокрема абрикоси та персики.

Аграрій Микола Ілащук прогнозує: врожаю абрикосів цього року практично не буде.

"Протягом тижня вдарили нічні заморозки, місцями до –5°C. Це негативно вплинуло на плодово-ягідні культури. Якщо яблуні та груші більш-менш витримали морози, то абрикоси, на жаль, позамерзали. Мінусова температура була саме під час їхнього цвітіння. Якщо бруньки інших дерев ще були закриті, то абрикосів уже почали розпускатись. Тому врожаю абрикосів цьогоріч у багатьох аграріїв не буде, а якщо й вдасться щось врятувати, то мало", – розповідає Микола Ілащук.

Синоптики прогнозують днями підвищення температури до +20°C.

За словами аграрія, потепління стане викликом для рослин – можливе пошкодження листя, уповільнення фотосинтезу та розвитку.

"З наступного тижня синоптики прогнозують, що температура стабілізується. Тому, щоб врятувати рослини й врожай, треба вчасно їх підживити швидкими джерелами енергії: амінокислотами або ж полісахаридами", – зазначає Микола Ілащук.

Аграрій каже, що різка зміна температури погано вплине на плодові дерева.

"Різка зміна температури – це стрес для дерев, адже їм доведеться відновити вегетацію. Тому після таких температур зупиняється розвиток самих рослин, пошкоджується листкові поверхні: на деяких листках можемо побачити плями, побіління або ж вони скручуються. Також сповільнюється ріст кореневої системи й фотосинтезу", – каже М. Ілащук.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад