RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ігри гормонів: що таке синдром чоловічої дратівливості

Насправді настрій, продуктивність у справах і сексуальність у чоловіків, як і у жінок, багато в чому залежить від циклічних коливань гормонів.

Гормональна біржа, пише tsn.ua



Тестостерон – стратегічний гормон сильної статі. Власне, він і робить чоловіка чоловіком: вкриває його тіло жорстким волоссям, керує ростом м'язів, додає вдачі твердості і наполегливості.

З його сплесками в крові пов'язані геніальні відкриття, а із занепаданням – аварії та депресії. Чим більше тестостерону продукують наднирники, тим вище у чоловіка шанси просунутися службовими сходами.

Тестостерон керує настроєм: низька концентрація гормону перетворює незворушного титана на буркотуна і неврастеніка. Тестостерон запалює бажання, забезпечує ерекцію і визначає можливості в ліжку. З його рівнем безпосередньо пов'язана чоловіча сексуальність (і, до речі, жіноча теж).

Втім, бувають моменти, коли найтемпераментніший мачо віддає перевагу замість бурхливого сексу тихому вечору в кріслі зі смартфоном. Пояснення просте: ставки гормону впали – настала нижня фаза тестостеронового циклу.

"Концентрація тестостерону в крові змінюється хвилеподібно в середньому за двадцять вісім днів фізичного ритму, – пояснює Олександр Плиска, доктор медичних наук, професор кафедри анатомії, фізіології та шкільної гігієни НПУ ім. М. П. Драгоманова. – Перші чотирнадцять днів рівень гормону зростає,

досягає піку, а потім йде на спад, аж до своєї крайньої точки. Це і є так звані критичні дні. В цей час чоловікам у спортзалі складно виконувати свою звичайну програму, продуктивність на роботі – мінімальна, настрій – гірше не придумаєш, в ліжку – повний штиль. Найліпше, що можна зробити в такій

ситуації – знизити активність на всіх фронтах і чекати на тестостероновий прилив".

За аналогією з горезвісним жіночим ПМС важкі дні сильної статі в андрології назвали "синдромом чоловічої дратівливості" (СЧД). Із застереженням: у СЧД, на відміну від ПМС, є привід відвідувати чоловіка частіше одного разу на місяць.

Скажімо, шанси вплутатися в бійку або влаштувати сварку з подругою до вечора зростають у два з половиною рази. Справа в тому, що вранці концентрація тестостерону в крові найвища – 700 нг\дл (причина ранкової ерекції), до вечора ця цифра не перевищує 300 нг/дл (звідси втома і дратівливість).

Крім денних і місячних, існують сезонні коливання гормону агресії і любові. Весна – період відносного гормонального затишшя, зате в кінці осені тестостерон на висоті. Можливо, таким чином природа піклується про народження дітей в  найтепліший і "найситніший" час – другій половині літа.

Низький ККД в моменти гострої тестостеронової недостатності професор Плиска приписує властивості тестостерону підвищувати функціональну активність клітин і засвоєння ними енергії.

Не дивно, що більшість спортивних рекордів і наукових відкриттів були зроблені на пікових позиціях цього гормону. Логічно, що момент гормонального піднесення – найвдаліший для проведення важливих зустрічей, ділових поїздок і довгоочікуваних побачень.

Обчислити його, втім, як і свої "небезпечні" дні, реально за допомогою олівця, зошита в клітинку і запасу терпіння.

Синусоїда пристрасті

Найлегше простежити коливання тестостерону, побудувавши "криву" власної сексуальності. Для цього Олег Нікітін, уролог-андролог вищої категорії, кандидат медичних наук пропонує намалювати систему координат, де вісь Х буде відраховувати час, а вісь Y – оцінювати ступінь сексуального апетиту.

Точка відліку – остання яскрава ніч кохання. Вона позначається на графіку позначкою "+1". У ці дні рівень гормону в крові досягає свого максимуму, якщо думки сконцентровані на роботі, настав вдалий час для мозкових штурмів, переговорів, завершень проєктів.

Після цього рівень тестостерону поступово зменшується (зате зростають ставки "гормонів щастя" – ендорфінів) і тримається кілька днів на середній позначці. Настрій – піднесений, в душі – спокій, в ліжку – помірний секс.

Дні буденного інтиму відзначаються на графіку позначкою "0". У середині циклу рівень тестостерону знижується до мінімуму, концентрація адреналіну – загрозливо зростає. Настали важкі часи: робота падає з рук, партнерка здається скиглійкою, дні роздратування і занепаду позначаються в системі координат позначкою "-1".

Чорна смуга – кінець першої половини циклу і початок другої: концентрація тестостерону зростає, настрій вирівнюється, секс знову в пріоритеті. Якщо з'єднати точки на графіку плавною лінією, виходить симпатична синусоїда.

Причому проміжки часу між особливо активними тижнями, епізодами спокійного сексу і моментами психосексуальної фригідності виявляться приблизно однаковими. Кількість днів між найбурхливішими ночами і є тривалістю сексуального циклу чоловіка, або його тестостероновий біоритм.

Знайди свою

Залежно від сексуального циклу лікарі-андрологи чоловіків ділять на п'ять основних категорій.

Заклопотаний (цикл від 2 до 7 днів)

Змінює партнерок, як рукавички. Його девіз: "Секс заради сексу". Всі розмови з приятелями зводяться до теми: "І тут я підходжу до неї ззаду...". Втім, коханець з стурбованого – так собі, поняття "взаємне задоволення" він уявляє собі дуже невиразно і зовсім не дбає про тонко-душевний бік питання.

Зазвичай короткий сексуальний цикл – "візитна картка" юнаків до 20 років або чоловіків, які компенсують у сексі соціальні невдачі.

Мачо (від 8 до 15)

Не пропускає жодної спідниці. Відмову зайнятися коханням сприймає як особисту образу. Але, незважаючи на випадковий початок всіх своїх романів, рідко змінює партнерок ("Якщо двом добре в ліжку, значить, це кохання").

Більш того, з часом стосунки з жінкою йому не приїдаються, навпаки, він відкриває нові горизонти.

Помірний (від 16 до 23)

Цей не піде наліво за першої можливості. Збоку він навіть здається недосвідченим і незграбним. Але під час найближчого знайомства відкриє свою головну чесноту – прагнення (і вміння) задовольнити подругу.

"Помірний" не зациклюється на сексі, але, якщо випадкова знайома буде дуже наполегливою, мабуть, не встоїть.

Спокійний (від 24 до 30)

Такі чоловіки зазвичай затягують романтичний період залицянь і зовсім не прагнуть затягнути свою подругу в ліжко (часом – до її повного обурення).

Бажанням зайнятися сексом зазвичай керує почуття обов'язку. Тому в ліжку у них, як правило, нудно і сонно. Партнерок підбирають до пари собі – з прохолодним темпераментом. "Спокійний" – найвірніший чоловік, йому просто ліньки плести інтриги на стороні.

Стомлений (цикл 30 днів і більше)

Можливо, кілька років тому він був "стурбованим", але "батарейки сіли", а з ними – і інтерес до сексу. На зради дружини дивиться крізь пальці. Втім, один раз на пів року він дивує її нечуваною сексуальною активністю, щоб незабаром знову перетворитися на пасивного сусіда по ліжку.

Примітка

Щоб синусоїда претендувала на точність, простежити за тестостероновим циклом варто протягом 2-3 місяців.

Успішне просування по службі подовжує цикл більшості чоловіків: необхідність самоствердження у ліжку відпадає.

Темперамент партнерки може скоротити цикл чоловіка, але не подовжити його. Якщо обраниця холодна, доводиться шукати інші варіанти розрядки.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Анна Семьонова
25-07-2020, 00:59
Коментарів 0 Переглядів 2 367

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.