RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

«Маски знімати не дозволяли»: як пережили випускники шкіл Чернівців ЗНО на карантині


Маски, захисні костюми, термометри, антисептики – з такими незвичними атрибутами цього року минуло зовнішнє незалежне оцінювання.

Карантин через поширення коронавірусу вніс корективи в усі сфери життя. Це відчули і в освіті, особливо 11-класники, йдеться у публікації "МБ".



Працівники пунктів пропуску були у захисних костюмах

Світлана Т. має доньку-випускницю Олександру. До ЗНО дівчина посилено готувалася впродовж всього навчального року.

"Вчителі ліцею готували учнів до ЗНО і під час уроків, і після них. Причому це були додаткові безкоштовні заняття. Під час карантину в школі було організовано повноцінне дистанційне навчання, тому всі теми діти опрацювали. Крім того, донька відвідувала репетиторів, оскільки планує вступати до престижних вишів і їй потрібно було скласти ЗНО якнайкраще. Під час карантину це робили онлайн. Двогодинне заняття у репетиторів коштувало 200 гривень. І ціна не змінилася під час навчання онлайн", – розповідає Світлана. На думку Світлани, готуватися до ЗНО під час карантину не було важко.
"Все залежить від організованості дитини, бажання вчитися. Найбільше за що хвилювалися, що ЗНО можуть скасувати", - каже пані Світлана.

Світлана вважає, що самі іспити ЗНО були добре організовані.

"Перед школами була розмічена територія, щоби діти стояли на безпечній дистанції один від одного. Запускали в школу з відповідним часовим інтервалом. І навіть кабінети вибрали не на сонячній стороні, бо ж дітям доводилося сидіти у масках", – каже Світлана.



Одинадцятикласниця Олександра вже склала ЗНО – математику, українську мову та англійську мову. Дівчина вже з полегшенням згадує про ЗНО і чекає результатів.

"На вході у всіх перевіряли температуру. Запускали всіх, у кого була температура до 37,3 градусів. У мене показало 36,6 градусів. У моєї знайомої градусник показав вищу температуру. Її попросили відійти вбік і зачекати, бо зважили на те, що могла перенервувати. Потім її все ж пропустили. Ті, хто вимірював температуру, були у захисних костюмах та масках. У пунктах ЗНО були антисептики – на вході, у кабінетах, у туалетах", – каже Олександра.
Олександра зізнається, що тригодинне сидіння у масках було досить складним випробуванням.

"Всі учасники були у захисних масках, і знімати їх не дозволяли. На математиці запитували, чи потрібні запасні маски. Весь час я перебувала у масці. Іноді трохи спускала її з носа, бо було важко дихати. Наявність масок екзаменатори контролювали. На англійській мові один хлопець зняв маску, то йому зробили зауваження, щоби він її надягнув", - згадує дівчина.

"Карантин розбалансував випускників"

Юлія, мама одинадцятикласника Богдана, розповідає, що підготовка до ЗНО з карантином чи без карантину зайняла однаково часу. Діти все одно займалися, хоча і онлайн. А ось скасуванням пробного ЗНО вона незадоволена.

"Відсутність навчання і постійні зміни графіка під час карантину розбалансували дітей. Сумнівалися навіть, чи ЗНО відбудеться взагалі. І це психологічно повпливало на дітей. Я була не задоволена тим, що не було пробного ЗНО. Якби його провели бодай у перенесені строки, діти би відчули атмосферу повноцінно, і комусь, можливо, основне ЗНО було би легше скласти. Мій син на першому ЗНО з української розгубився і це вплинуло на його здачу. А вже на історії всю цю ситуацію сприймав по-іншому і написав завдання значно краще. Якби було пробне ЗНО, на яке ми записалися, був би до цього готовий", – каже Юлія.



А ще Юлія вважає, що Міністерство освіти мало би зважити, що навчання випускників під час карантину відбувалося онлайн.

"У багатьох дітей навчання онлайн відрізнялося від звичайного. Не всім вдавалося вчитися належним чином. Тому було би правильно, якби у зошити із завданням було внесено зміни і завдання полегшили. Але цього не зробили, бо у березні зошити із завданнями із ЗНО вже були надруковані", - розмірковує Юлія.

Її син Богдан склав два ЗНО – з української мови та історії, а 15 липня складатиме географію.

"На ЗНО з історії завданнями були важчими, ніж минулого року. На ЗНО у масці сиділи весь час, і це було нелегко. Можна було зняти маску лише для того, щоби попити води. Якщо на першому ЗНО більшість намагалися дотримуватися дистанції. То вже наступного разу перед ЗНО на подвір’ї школи майже ніхто не дотримувався дистанції, але всі були у масках", – каже одинадцятикласник Богдан.

На ЗНО прийшло менше дітей


У Чернівецькому відділі Центру якості освіти кажуть, що очікували складної ситуації. Наразі ж вважають, що зі складанням ЗНО і учасники, і працівники пунктів тестування впоралися належно.

"Коли вже остаточно погодили дату проведення ЗНО під час карантину, ми чекали складної ситуації, бо ж у таких умовах ніколи не працювали. Але наразі робота на пунктах тестування налагоджена добре. Усім працівникам роздали захисні костюми, шоломи. Маски в учасників ЗНО мали бути натягнуті на ніс, і якщо хтось їх знімав, робили зауваження. Троє дітей на математиці не допустили через підвищення температури. Порадили їм піти на додаткову сесію. Але на всіх інших ЗНО такої ситуації вже не було", – каже завідувачка відділу Центру якості освіти Любов Якименко.

За словами Любов Якименко, на складання ЗНО вплинуло те, що скасували ДПА, і багато дітей не прийшли на пункти тестування.
На ЗНО з історії прийшло лише 54% дітей від зареєстрованих, на українську мову – 62%, на англійську мову – 70%.

Текст написаний в рамках проєкту Coronavirus Survival Kit for Media від Media Development Foundation. Проект реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордоннихсправ Чеської Республіки у рамках Transition Promotion Program. Погляди, викладені у цьому матеріалі, належать авторам і не відображають офіційну позицію МЗС Чеської Республіки.



Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
19-07-2020, 17:52
Коментарів 0 Переглядів 2 646

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Ця вистава передбачена як для дорослих, так і для дітей


“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.