RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Якби вони не були політиками, то були би лише "Кимсь середньої руки" - посередніми торговцями, посередніми викладачами, посередніми шахраями або просто посередньо били би байдики. А так вони вирішують куди витрачати наші гроші, як місту виглядати, що кому ділити, а в кого що забрати. І лише тому, що ми є посередніми громадянами та посередніми виборцями партії "Середній палець".

***

Мер Чернівців Олексій Каспрук заявив, що подасть до суду на депутата Анатолія Чесанова за брехню, бо той звинуватив мера в руйнуванні "Чернівціводоканалу".

Не хочу вдаватися у деталі того, звідки проблеми у водоканалу, що з ним відбуватиметься і яка його доля чекає у майбутньому – незалежно від того, хто буде мером – чи "злий геній Льошка", чи "цьомка-пупсик Віталік", чи "ефектний менеджер із цегельні №1 Бодя", чи "Господар Саша від пастора Івана", чи дід Панас, чи пан Коцький, чи олень рогатий, чи бик твердолобий (ади, який класний список кандидатів). Але на всяк випадок два цинкових відра по 10 літрів я вже купив і криницю, куди ходитиму, теж пригледів – хай буде. А ще би порадив тролейбусному управлінню на літо знімати вікна у тролейбусах – бо хронічне отруєння органічними газами і випарами куди більш небезпечне, ніж протяг вуха чи носа.

«Суд над епохою», Педорук, Пихайлішин і партія «Середній палець». Блог Мостіпаки


А щодо суду? Як казав Станіславський: "Не вірю".

Не вірю у те, що в цьому є якийсь зміст. Не вірю у те, що наш найбільш гуманний у світі суд взагалі визнає Анатолія Анатолійовича осудним. І не тому, що в А.А. є "якийсь бзззззззз…" То чисто-конкретно проблеми самого А.А…

Просто не вірю, що все те, що А.А. запально кричить на сесіях, комісіях та на інших місцевих масових збіговиськах і строчить у соцмережах, насправді належить йому і є його інтелектуальною, словесною чи писемною власністю. Думаю, тут діє принцип бартеру. Один кухоль пива у "Сорбонні" продав – один пост у ФБ отримав. Два салати "Цезар" "впарив" - одну промову на сесію маєш (і то лише на "Різне", бо на весь три-п’ятиденний серіал ніхто "за так" писати не буде – тут вже не менше, ніж сьомгу запечену у фользі треба продати – на десять кіло). Тобто, чистий бізнес і нічого "лічного". У заготовках міняються лише прізвища "…Корупція, вкрали, покитьки, грабують народ… (необхідне вставити: Каспрук, Бурбак, Федорук, Яценюк, Кушнірик, Мартинюк, Обшанський... Не переплутай, Кутузов (Кутузова не вставляти!!!!).

Та й судити А.А. якось не гуманно і жорстоко. Як можна судити людину за те, що "зависла" у 1990--2000-х. Що вірить у те, що на вулиці літо 2013-го, а не літо 2017-го. Що свято вірить, що ще "вернеться Діма і все розрулить", що "добра фея Юля поверне у добру партію", що кредитори кудись випаруються, що Яценюк виїде до Канади, а Бурбак – до Монголії (хоча нафіга вони А.А., взагалі незрозуміло), що завтра з’явиться новий "Папа", нова "Криша", нові "Схеми". Що все буде як було – молодий, здоровий, багатий – на білому білборді у чорному костюмі з колєгами і червоним серцем збоку.

А нема, а нема і не буде, бо така вже… судьба… А є дідусі і бабусі на округу, які вірять, що ще повернеться Союз, але вже не вірять у "моральний кодекс" і вимагають "налічки", є якісь озлоблені нові колєги поруч, якийсь дивний, вічно усміхнений як "дєвочка у будівельній касці" вождь нової партії, в яку вляпався, якийсь дивний мер, що не хоче ставати "Папою".

А ще злоба, ненависть, агресія, брехня – усе як у 1990-х, але вже без "пацанських понять честі", а притрушене лайном політики і від цього лише більш незрозуміле і більш небезпечне. А так хочеться стати частиною цього, "вписатися у тєму", "очолити процєс", але хватка вже не та, вже вилізли молоді шахраї, вискочки, що у житті і цвяха не забили, вже влізли в партію, притерлися біля "Рєшали", відсовують заслужених. Ще й з інших партій лізуть такі ж… І ти хапаєшся холодними, скривавленими пальцями за край ополонки, де на березі ще жевріє те щасливе минуле, де все було більш-менш "понятка". Але пальці зісковзують все частіше… А тут ще й хочуть тебе судити за брехню… Та хай той водоканал висохне весь до псячої мами.

***

Наш вождь і вітрина правлячої у нашому посьолку (на більше він скоро тягнути вже й не буде) партії "Рідне місто" Віталій Михайлович Михайлішин, який останнім часом здебільшого перебуває у мовчазних філософсько-теологічних роздумах над "95 тезами" Лютера та глибинним змістом власної фрази "Пішов на….", знічев’я кинутої у бік нахабного активіста Жука, теж, виявляється, освоїв соцмережі.

Та оскільки ні пивом, ні салатами, ні сьомгою він не торгує, а тепличні огірки з "Едему Ф" (що, очевидно, перекладається на людську мову як "Рай Фірташа"), де В.М. служить комерційним директором, у не сезон беруть неохоче, то він наповненням соцмереж займається сам "лічно". Принаймні, так стверджує журналіст Вадим Пелех, який у записах В. М. виявив цікавий текст: "Більше чим гадить в місті, Каспрук, так не любив Чернівці тільки Педорук".

Звичайно ж, В,М. філологійов усіляких не кончали, а як і усі пацани – спочатку профтех, а потім юридично-поліграфічний комбінат. Тож і претензій до нього про дотримання правил правопису за 5-й клас не може бути. До змісту теж ніби питань особливих нема. Хіба лише те, що завжди щасливо усміхнений В.М. все ж ходить і живе на вулиці, яку реконструював Федорук.



А от Федорук (при всьому бажанні) тепер не зможе ні помилуватися булькою у формі м’яча неподалік мерії, ні сфоткатися у дубовій рамці на Тралці, ні навіть привітатися за руку з пластиковим, усміхненим В.М. Бо чого нема, того нема.

Та найбільше мене у тексті В.М. зацікавило трактування і подача прізвищ. А що як нам усіх наших начальників, депутатів (опозиційонних і "фсяких") відтепер читати і писати на букву "П"? Наприклад, "Педорук", "Пихайлішин", "Паспрук", "Пищук", "Пунтян", "Пурбак", "Пешлей", "Пандиба", "Пинуш", "Прязкало", "Порохан", "Пехов", "Павуля" та інші. А що? І прикольненько, і навіть гламурненько, і для міста хоча би якась туристична родзинка (де ще таке місто є, де всі начальники і депутати на букву "П"). Білборди, сітілайти, і соціальну рекламу в Інтернеті можна розмістити для "промоушну Черновітц": "Місто, де всі на "П!", "Місто, де всьому "П!", або (щоби лаконічніше) "Місто, де всі на "П" і усьому "П!". Народ повалить сюди, як депутати на Йордана по свячену воду на ставок до "Пинуша". Щоправда, Василь Сафронович і Михайло Миколайович, як це часто і перважно з ними буває, і тут викрутилися. Хоча, ніби слово "Пройдисвіт" теж на "П", але ж хіба це про таких поважних достойників… Так що не все те, що зрідка говорить чи ще рідше пише В.М. є для міста поганим. Часом і в ньому можна знайти прихований раціональний зміст.

***

І хитрий, і розумний, і обережний, і шахіст, і стратег, і тактик, і бізнесмен, і загрібає жар чужими ногами, і говорить чужими ротами, але "косить" лише своїми руками… Все це про нього. Про великого і неперевершеного комбінатора Василя Сафроновича. І все це чиста правда. Майже. І тут такий провал, прокол, ляп. Як пастор Шлаг із лижами на асфальті, як Штірліц із парашутом у будьонівці на Унтер-ден-Лінден. Майже два роки ліпити з себе образ благочестивого, доброчесного "захисника простих людей", поважного підприємця, борця з режимом "Яценюка-Бурбака-Федорука-Каспрука", претендента у секретарі, прилаштувати куму,кума, сестру, витратити на це все десятки мільйонів нажитого непосильно працею і закінчити тим, щоби показати меру на сесії середній палець.



Йо мо йо. Аби той палець відпав у той момент. Аби ту камеру того ТВА засліпило, чи в неї лупнула кульова блискавка. Аби краще показав те, що баба Параска показувала бабі Палажці через межу – це хоча би було з національним колоритом. А ні. Нічого цього не сталося. А середній палець є. Є! І куди ти його тепер засунеш? Він же і там тепер буде стирчати як "Середній палець", який тепер став "Великим", "Дуже великим пальцем", "Дуже, дуже великим і дуже, дуже незручним пальцем". Тепер, що би ти не робив, що би не казав, куди би не йшов, із ким би не говорив, ким би не прикидався, яку би роль не грав, яку би маску на себе не приміряв – чи племені мумба-юмба, чи венеціанського карнавалу, скрізь буде стирчати цей "Середній палець". Клятий палець. Триклятий. Триклятущий палець. І виліз же…

От цікаво. У той момент, коли палець (із відверто дріб’язкової причини) піднімався вгору, що ним рухало – мозок чи душа, чи те й інше? Якщо мозок, то значить він не такий розумний, як би того хотілося. Якщо душа, то це не душа політика, депутата і лідера фракції Василя Продана. Це просто душа того Василя - з минулого. Де "Середній палець" вирішував, коли і проти кого починати "війну". Де за не вчасно і не там показаний "Середній палець" могли "закопати". Де "Середній палець" показували лише тоді, коли відчували, що твоя "бригада" тебе прикриє і вона сильніша за іншу. Але ж то було колись. І що? Так і не вичавив по краплі з себе "Того Василя"? Тоді амінь. Каким ты был, таким осталсяяяяяяяяяя… Аяяя… Ойойойой…

До речі, Василь Сафронович все ж покаявся перед громадою, як він нас усіх називає, за своє… Не знаю що… Та я би радив, шановний В. С., не хвилюватися даремно, бо здоров’я дорожче – там усілякий цукор, тиск, виразка, тромби – роки ж ідуть. Тож не варто з переляку каятися перед тим, чого нема.

Чернівецьку громаду, яка формувалася в останній чверті ХІХ – на початку ХХ століття, почала розмітати світами Перша світова, а остаточно добила Друга світова війна. А те, що було і є після того… "Понаїхавші" в 40-х-90-х і ті, хто ще "наїхає" і "понаїде". І громадою це все стане не скоро – років через 30-40. А 10 баксів зроблять свої чарівну справу вже. Так що готуйте лацкан піджака під новий депутатський значок – чи пере вибраний, чи черговий. Бо при бургомістрові Кохановському ви би депутатом не були ніколи, бо вас би ніхто не обрав. Так що радійте, що на вулиці ХХІ століття, а мером "понаїхавших і наїхаючих" є Каспрук. А ви йому - "Середній палець". Ая яй. А ще тактик, стратег, шахіст, великий комбінатор і просто Василь.

Олександр МОСТІПАКА

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Микола Кобилюк
2-07-2017, 10:00
Коментарів 0 Переглядів 6 352

Теги -

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради

Наразі правоохоронці перевіряють це повідомлення

"Через доволі "розтягнутий" пішохідний перехід там є низка проблем", - кажуть у департаменті урбаністики та архітектури Чернівецької міськради
Блоги
блог Миколи Кобилюка
У світі поки що не придумали іншого способу подолати хворобу Covid-19, як вакцинуватися

Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького

Блог Юлії Леськової
Не дарма наш народ придумав: "Гни дерево, поки молоде, вчи дітей, поки малі"

блог Марини Корпан
Просять допомоги, попри лютий мороз

блог Валерії Чорней
Колись люди навіть билися шляхетно

блог Ігоря Буркута / новини
Україна переможе, адже ми знаємо, що захищаємо, тоді як російські війська – ні.

блог Катерини Ганц
Про нові "модні" тенденції нічних клубів

блог Ліни Нагірняк / Фото
Те, на чому спекулюють у нас, у Тернополі - успішно працює

блог Лесі Токарюк
До мене звернувся знайомий військовий хірург із Чернівців, який перебуває у зоні АТО

блог Ярослава Волощука
Нещодавній теракт у підмосков’ї здається став певною несподіванкою для головного терориста планети - путлера.

блог Оксани Драчковської
Треба підтримувати одне одного, а не дерти сім шкур з ближнього

блог Юлії Боднарюк
Не заважайте тим, хто малює безкоштовні картини

блог Ігоря Довганя
Свято, але не для всіх

блог Михайла Салітри
Блог Михайла Салітри

блог Олександра Мостіпаки
Про головні події Чернівців та Буковини за останній тиждень

блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.

блог Марини Карасьової
Таку систему боротьби з корупцією у медицині придумав… міністр

блог Людмили Осадчук
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
блог Ірини Григоращук
Жити "за блатом" звикли ще з радянських часів
блог Віталія Олійника
Рідні вперше побачили у військовій формі
блог Анни Мячиної
Погляд збоку на засідання Чернівецької міської ради
блог Христі Венгринюк
Отак воно і було: відбув пристрій нічного бачення рік в АТО, переходить далі...
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.