DataLife Engine > Новини Чернівців / освіта / фоторепортаж / топ новини > «Смачно і ситно»: безкоштовні сніданки у школах Чернівців - що дають та чи їдять діти

«Смачно і ситно»: безкоштовні сніданки у школах Чернівців - що дають та чи їдять діти

«Смачно і ситно»: безкоштовні сніданки у школах Чернівців - що дають та чи їдять діти

Фото molbuk.ua

Свіжі овочі, смажена або тушкована риба, курячі нагетси, каша, сирна запіканка, курячий шніцель, фрукти, узвар... Це перелік страв із меню безкоштовних сніданків, якими торік почали годувати учнів молодшої школи коштом державної субвенції.



Кореспондентка molbuk.ua побувала на такому безкоштовному сніданку в Чернівецькому ліцеї № 9.



Того дня подавали одні з улюблених страв діток: макарони з вареним яйцем і тертим сиром, свіжі помідори з огірками, компот, яблука. Учні їли з апетитом. Невдовзі у багатьох тарілки стали порожніми.













"Смачно!" – хвалять школярі страву. Усе відбувається без метушні і штовханини: одні класи поїли, вийшли, інші ввійшли.











"Це вам не булочка"

За словами заступниці директора ліцею з навчально-виховної роботи Наталії АБУШКЕВИЧ, такі сніданки – це чудова нагода для учнів перекусити смачно, ситно, ще й безкоштовно. Адже чимало з них не встигають добре поснідати вдома. Особливо добре їсться за компанію. Також це виховний процес, особливо для перших класів. Дітки користуються столовими приборами, вчаться самостійності, охайності.

Загалом у ліцеї снідають 445 учнів молодших класів. Сніданки тут у дві зміни – о 10 та 11 годині. Це оптимальний час, коли той, хто їв удома, вже трохи зголоднів. Також залишається час нагуляти апетит до обіду.

"У нас усе організовано, прописано графік, щоб діти не заважали одні одним. Дітей багато, але маємо три великі зали їдальні. Чітко знаємо, який клас коли приходить, щоби не було скупчень", – каже Наталія Любомирівна.

На її думку, сніданки потрібні.

"Зараз складна ситуація в країні. Ці сніданки підтримують батьків фінансово. І гарантують, що дитина бодай раз на день безкоштовно попоїсть повноцінну їжу. Це не порівняти з булочкою, яку діти біжать купувати на перерві", – пояснює освітянка.

"Кожна дитина має улюблену страву"

Меню збалансоване, каже директорка, страви щодня різноманітні: "У нас меню повторюється що два тижні. Зазвичай діти дуже добре їдять кукурудзяну кашу, котлети, овочі, фрукти, макарони, картоплю. Складніше з такими специфічними стравами, як булгур чи горох. Овочі та фрукти підбираємо залежно від сезону".

Кожна дитина любить щось своє: хтось кашу, інші – котлети, яйця чи рибу.

"Все одно учень із того всього щось з’їсть. Хтось усе так, що аж чиста тарілка. Інший зранку добре поснідав і може не доїсти свою порцію. Але загалом усі задоволені", – провадить Наталія Абушкевич.

У закладі є своя повністю обладнана їдальня. У харчоблоці зроблено ремонт.



"Усі продукти промарковані, є окремі холодильники. За дотриманням норм спостерігає комісія, серед членів якої – представники батьківського комітету. Тут готують на місці кухарі закладу, вони забезпечені необхідним приладдям. Вся їжа приготовлена із дотриманням правильного температурного режиму, розміру порцій. Щороку нашу їдальню перевіряють", – каже директорка.

Більшість шкіл обрала формат сніданків

Як розповіли "МБ" в управлінні освіти міськради, станом на перше жовтня сніданками для перших-четвертих класів охоплені 9994 дитини. Із держсубвенції на сніданки виділили понад 29,5 мільйона гривень. Також у вересні додали ще 4,3 мільйона. Чернівецька міськрада виділила 14,5 мільйона для співфінансування цих сніданків.

За розрахунками, гранична вартість такого сніданку для однієї дитини становить 54,3 гривні. В управлінні освіти запевняють, що наразі всі гімназії та ліцеї уклали договори з постачальниками. До меню встановлені чіткі вимоги. Воно має бути збалансованим, враховувати вік дітей, повинна бути дотримана калорійність та безпечність продуктів.

Школи самостійно, відповідно до розкладу уроків занять перших-четвертих класів, визначають, як організувати одноразове гаряче харчування: у формі сніданків (до 12.00) чи обідів (після 12.00). Більшість шкіл громади все ж таки обрала сніданки. Лише в четвертому класі ліцею №19 та третіх-четвертих класах гімназії №19 це обіди, оскільки навчання відбувається у дві зміни.

У 25 закладах харчуються методом аутсорсингу (підрядник готує на базі опорного закладу), в 19 – кейтерингу (їжу привозять).

Меню сніданку для учнів 1-4 класів на осінній період, 1 тиждень (надано управлінням освіти міськради):

Понеділок

Салат зі свіжих овочів
Сир твердий
Палички курячі
Каша розсипчаста з маслом
Фрукти по сезону
Сік фруктовий

Вівторок

Свіжі овочі
Сир твердий
Риба смажена в яйці
Картопляне пюре
Хліб житній
Фрукти по сезону
Узвар із суміші сухофруктів із цукром

Середа

Салат зі свіжих овочів
Сирно-манна запіканка
Хліб житній
Фрукти по сезону
Чай з цукром

Четвер

Салат зі свіжих овочів
М’ясо куряче у сметанному соусі
Каша розсипчаста з маслом
Какао з молоком
Фрукти по сезону

П’ятниця

Салат зі свіжих овочів
Яйце відварне
Макарони відварні з сиром твердим
Фрукти по сезону
Хліб житній
Узвар із суміші сухофруктів із цукром



Як відомо, торік уряд виділив кошти на безкоштовне харчування учнів початкових класів. На це спрямовано державну субвенцію – два мільярди гривень. Відповідно до постанови, усі учні перших-четвертих класів безоплатно харчуються незалежно від того, чи належать вони до пільгової категорії.

Раніше molbuk.ua публікував меню безкоштовних сніданків для учнів молодших класів чернівецьких шкіл у 2024 році.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад