DataLife Engine > Новини Чернівців / економіка, бізнес > «Врожай кращий, а хліб не подешевшає»: в Україні очікують підвищення цін на хліб та цукор

«Врожай кращий, а хліб не подешевшає»: в Україні очікують підвищення цін на хліб та цукор

«Врожай кращий, а хліб не подешевшає»: в Україні очікують підвищення цін на хліб та цукор


В Україні очікують зростання цін на два базові продукти – цукор і хліб. Що стосується вартості хліба, то вона до кінця року може зрости на чверть. Такі прогнози дають експерти аграрної галузі на основі поточного аналізу врожайності, попиту та цін, що формують вартість продуктів. Зростання цін значною мірою залежить від врожайності та якості зерна.

Про це йдеться у публікації "МБ".

{reklama}

У супермаркетах в Чернівцях звичайний батон "Рум’янець" нині коштує 20 гривень, а за великий буханець пшеничного хліба доводиться віддавати вже понад 45 гривень.



"Хліб дорожчає не через пшеницю"

На зниження врожайності вплинули несприятливі погодні умови, насамперед літня посуха. Крім того, зросли затрати агровиробників на добрива, пальне та логістику. Часті обстріли та ризик наразитися на міну значно підвищують затрати на обробіток землі в регіонах поблизу зони бойових дій.

Аграрій з Буковини Андрій Сливка розповідає, що цьогоріч врожай пшениці кращий, ніж торік. Проте це не впливає на ціну хліба.

"Цього року врожайність була кращою, ніж торік. Це завдяки більшій кількості опадів. Погода посприяла. Проте ситуація на ринку зернових нині складна. Пшениці, яка годиться для виробництва борошна, не так багато. Через нестабільне літо якість зерна в деяких регіонах залишає бажати кращого. Пшениця є, але не вся відповідної якості. Те саме і з іншими зерновими культурами. Переважно зібрали фуражну пшеницю, а не ту, з якої можна робити борошно першого ґатунку. А саме така потрібна для хліба", – розповідає аграрій.

За його словами, ціна на хліб залежить лише частково від ціни на пшеницю.

"Насправді ціни на хліб лише частково залежать від пшениці. Вона впливає на хліб десь на 20-25%. Все інше – це не про пшеницю. Зарплати, пальне, логістика, податки, відсутність робочої сили – усе це формує кінцеву ціну хліба. Навіть якщо пшениця подорожчає на третину, хліб подорожчає щонайбільше на 10%", – каже Андрій Сливка.

Аграрій розповідає, що основна причина зростання цін – не зерно.

"Зарплати зросли, пальне – теж. Робочих рук не вистачає: багато людей виїхало за кордон. Усе це впливає на кінцеву ціну хліба більше, ніж врожай", – каже аграрій.

"Пальне, зарплати, електрика – все дорожчає"

За прогнозами Всеукраїнської асоціації пекарів, ціни на хліб в Україні можуть зрости на 20% до кінця 2025 року.



"Для пенсіонерів та інших малозабезпечених верств населення це гроші. Проте говорити, що це підірве бюджет української сім’ї, мабуть, було б перебільшенням", – зазначає голова Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.

Чому ж ціни на хліб невпинно повзуть вгору? Це наслідок низки об’єктивних факторів, які "з’їдають" прибутки пекарів.

"Сировина – борошно, дріжджі, цукор, жири – все, з чого складається хліб, дорожчає. Це як конструктор, де кожна деталь б’є по гаманцю. Вартість електроенергії для пекарень і пального для транспортування готової продукції теж зростає. Спекти хліб і довезти його до магазину – це вже чималі витрати", – каже Олександр Тараненко.

Читайте новини "МБ" у Google News | Facebook | Telegram | Viber | Instagram



Повернутися назад