Військові з Буковини разом із Клопотенком готували бограч на Памірі - фото

Фото molbuk.ua
ГО "Сталь" разом із Чернівецькою ОВА провели черговий захід для ветеранів, серед яких і звільнені з полону. Цього разу піднялися на величну гору Томнатик, до радіолокаційної станції "Памір".
Про це повідомляє кореспондентка molbuk.ua, яка також долучилася до акції.
Разом із відомим шеф-кухарем, переможцем "Майстер Шеф" Євгеном Клопотенком готували бограч і качАну кашу.





"Качана каша - суперунікальна. Я її використовую у своєму ресторані вже років шість. Вона надзвичайно смачна і корисна, і справді варта того, щоб її популяризувати. Вона родом із Полтавщини. Щоб її виростити, залучені багато людей. Дуже символічно те, що ми на "Памірі" разом всі приготували качану кашу, поїли і наче об'єдналися ідеєю, що ми одна неподільна Україна. Це і є мій меседж.
Це про те, що ми можемо готувати не лише борщ і вареники, що також суперкруто. А в нас набагато ширша і глибша культура, яку можна в буденних речах проявляти. Це дуже важливо, щоби культура була вживаною і не такою, як "спів, який ніхто ніколи не співає". Таких страв сотні, просто їх не треба робити музейними, а живими, сучасними", - розповів molbuk.ua Євген Клопотенко.

У мандрівку відомий кухар вирушив зі своєю коханою на ім'я Катерина.









Особливим моментом стало підняття державного прапора на одній з найвищих точок області та спільне виконання Гімну України. Це миттєвості, які залишаються назавжди.








Проєкт "Мандротерапія" створений для того, щоб ветерани могли відновлюватися, знаходити нові сенси й відчувати, що поруч завжди є плече.









"Тут ти розумієш, що ти не сам. Коли поруч побратими, коли разом піднімаєш прапор і співаєш гімн — відчуваєш, що маєш силу рухатися далі", - каже ветеран, керівник Ветеран хабу, голова правління ГО "Сталь" Олександр Кошовий.


"Ми називаємо ці виїзди мандротерапією не випадково. Це справжнє лікування — горами, свіжим повітрям, спільною працею і відчуттям життя. Тут ветерани мають можливість бути поруч один з одним, говорити без слів і знаходити сили у простих речах: у смаку страви, звареної разом, у спільному співі гімну, у піднятому над горами прапорі.
Для нас важливо, щоб кожен відчув — він потрібен, він сильний і він не сам. І кожен раз ми бачимо, як в очах хлопців з’являється більше світла та впевненості. Це те, заради чого варто продовжувати наші проєкти", - зазначає голова наглядової ради ГО "Сталь" Альона Атаманюк.

"Здається, це вже 37-ий такий захід у рамках "Мандротерапії". У ньому беруть участь ветерани війни, які проходять реабілітацію після поранень, перебували в полоні, також чинні військовослужбовці. Для них дуже важливо побути на природі, відволіктися від своїх клопотів.
Наступні мандри плануємо наприкінці серпня - на початку вересня. Це будуть сплави гірською річкою та ще багато цікавого. Ми бачимо очі хлопців і розуміємо, що робимо важливу справу. Тож проєкт триває", - каже заступник директора департаменту регіонального розвитку, начальник управління інвестиційної політики та туризму департаменту регіонального розвитку Чернівецької ОВА, ініціатор проєкту "Мандротерапія" Михайло Хмелевський.

Серед тих, хто вкотре долучився до організації проєкту, - національний парк "Черемоський" та його керівник Роман Ярема.



Як приготувати качану кашу з білими грибами та куркою (рецепт від Євгена Клопотенка).

Загальний час: 30-60 хв
Для приготування автентичної української качаної каші, нам потрібно взяти пшоно, приблизно 100 г, 5яєць та 100 г борошна.
Яйця окремо потрібно збити до однорідної маси, борошно насипати в ємність, пшоно насипати в окрему ємність. Ложку за ложкою, в послідовності: спочатку яйце, а потім борошно, додавати до ємності з пшоном та гарно-гарно викочувати рухами по колу. Це треба робити до того часу, поки кожна пшонинка не вкриється тістом.
Після цього кашу треба підсушити в духовці при температурі 60 °С приблизно 40 хвилин, щоб вона була сухою та гарно зберігалася.
Далі качану кашу відварюємо в бульйоні з курячих гомілок з додаванням цибулі, моркви та солі. Варимо приблизно 40 хвилин, до готовності нашої каші.
Окремо замочуємо гриби, приблизно 40 хвилин в гарячій воді, поки вони не розм’якнуть. Далі нарізаємо їх дрібним кубиком.
Поєднуємо качану кашу з білими грибами.
Для того, щоб приготувати м’ясо курячих гомілок, потрібно нарізати цибулю та моркву, покласти в форму, зверху на овочі викласти м’ясо курячих гомілок, посолити, накрити фольгою, відправити до духовки при температурі 180 °С на 40 хвилин.
Готові гомілки викладаємо на качану кашу з білими грибами і затираємо будь-яким твердим сиром. Насолоджуємось українським автентичним смаком.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Повернутися назад