RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |


Тарифи на послуги житлово-комунального господарства (ЖКГ) можуть зрости найближчим часом, і українців до цього поступово готують.

Про те, на скільки може подорожчати комуналка - читайте нижче в матеріалі.



Ціни на газ
Щодо цін на газ для населення в Україні діє тарифний мораторій. Відповідно до закону, під час воєнного стану та протягом 6 місяців після його скасування тарифи на газ, тепло та гарячу воду не підлягають підвищенню.

Більшість українців - близько 98% споживачів - одержують газ від державного "Нафтогазу". Для них діє тариф на рівні 7,96 гривні за кубометр. У решти постачальників ціни коливаються від 7,7 до 9,99 гривні за кубометр.

У травні "Нафтогаз" оголосив про продовження тарифу "Фіксований". Таким чином, ціна 7,96 гривні за кубометр діятиме як мінімум до 1 травня 2024 року.

Ціни на воду
Підвищення тарифів на воду планувалося ще наприкінці 2022 року. Тоді Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) намагалася встановити нові розцінки з 1 січня 2023 року для 32 водоканалів, але у результаті вирішила повернутися до цього питання навесні.

Рішення комісії очікувалося у березні, коли опрацьовувалась можливість підвищення у два етапи з 1 квітня та з 1 липня. На практиці це означало б, що для мешканців Києва ціни могли піднятися з 30,38 гривень за кубометр (з ПДВ) до 34,5 гривень і до 39,3 гривень відповідно.

Зазначимо, тарифи встановлюються для кожного водоканалу, тому вони різняться залежно від регіону. Причому вони залежать не лише від обсягів споживання, а й від кількості абонентів (що більше - тим дешевше), а також від джерел водопостачання та стану інфраструктури.

Поки остаточного рішення немає, але все може змінитися найближчими днями.

Зокрема, питання щодо підвищення цін на воду для населення стоїть на порядку денному НКРЕКП на 31 травня. Конкретні розрахунки про те, на скільки можуть здорожчати послуги водопостачання та водовідведення, не опубліковано, але очікується, що у великих містах вартість може зрости в середньому на 30%.

У самій Нацкомісії кажуть, що з 1 червня мають намір привести тарифи до економічно обґрунтованого рівня.

Ціни на світло
На ринку електричної енергії в Україні діє механізм спеціальних зобов'язань. Через це для побутових споживачів діють такі тарифи:

- 1,44 гривні за кВт*год, якщо споживається менше 250 кВт*год на місяць
- 1,68 гривень за кВт*год, якщо споживається понад 250 кВт*год на місяць
В уряді тривають дискусії щодо перегляду. Серед варіантів - підвищення до 2,40 та 2,80 гривень за кВт*год. Хоча остаточного рішення тут також немає, і питання ще не закрите.

За словами голови НКРЕКП Костянтина Ущаповського, ціни необхідно піднімати через дорогі ремонтні роботи на об'єктах енергетичної інфраструктури. І на це треба приблизно 45-46 млрд гривень. Якщо розраховувати, як отримати цю суму, то тариф має становити 2,88 гривень за кВт*год.

Нацкомісія на засіданні 23 травня підняла тарифи на розподіл електричної енергії для більшості операторів (обленерго). Залежно від класу напруги вони збільшаться на 7-34%. З липня ціни піднімуться в середньому ще на 23%.

Двоетапне зростання тарифів на розподіл з 1 червня та 1 липня отримали оператори Вінницької, Волинської, Дніпропетровської, Закарпатської, Київської Львівської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Івано-Франківської, Сумської, Тернопільської, Харківської, Хмельницької, Черкаської областей та Києва.

Водночас для обленерго у прифронтових регіонах нові тарифи діятимуть лише з 1 липня.

Також окремо розглядалось питання встановлення тарифів для компаній, які входять в підсанкційну Групу VS Energy "Житомиробленерго", ПРАТ "Кіровоградобленерго", ПРАТ "Рівнеобленерго", АТ "Чернівціобленерго" та АТ "Херсонобленерго". Запропоновано продовжити чинний тариф на один місяць - до кінця червня 2023р.

Таблиця із запропонованими тарифами на розподіл електроенергії з червня 2023р, грн/МВт-год (за опублікованим проєктом постанови)



Очікується, що рішення щодо операторів стане обґрунтуванням підвищення цін на електроенергію для населення з наступного місяця. Оскільки пільгова ціна згідно з рішенням Кабінету міністрів діє до 31 травня.

Але на думку заступника голови комітету Верховної ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олега Семінського, підвищення можуть відкласти ще на місяць.

Як підвищуватимуться тарифи
Національний банк України закладав у свій прогноз зростання цін на послуги ЖКГ уже цього року.

"На прогнозному горизонті рівень адміністративної інфляції визначатиме, насамперед, урядові рішення щодо приведення тарифів на послуги ЖКГ до ринкових рівнів у зв'язку з потребою усунення дисбалансів в енергетичному секторі", - йшлося в інфляційному звіті за квітень.

Проте наголошується, що з урахуванням високої соціальної значущості тарифів їх підвищення буде поетапним і супроводжуватиметься розширенням соціальної підтримки (субсидій). А мораторій на газ, гарячу воду та тепло можуть скасувати не раніше 2024 року.

Читайте новини "МБ" у Facebook | Telegram | Viber | Instagram
Редактор: Алісія Давид
26-05-2023, 18:16
Коментарів 0 Переглядів 816

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.