RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нові вибори – старі депутати?


Нові парламентські вибори держава проведе економно: очікують, що членам дільничних комісій не виділять навіть елементарні канцтовари для роботи. Зате "мажоритарники" традиційно годуватимуть електорат гречкою.

28 серпня в Україні офіційно стартувала виборча кампанія з позачергових виборів до Верховної Ради. Ці вибори проводитимуть на основі старого закону "Про вибори народних депутатів України", який передбачає обрання депутатів за змішаною системою: по 225 обранців у мажоритарних округах і за партійними списками.

Попри численні вимоги громадськості та мітинги під парламентом, нардепи не ухвалили законопроект, який би передбачав, що зміни до виборчого законодавства мають стосуватися саме виборів, які відбудуться у жовтні.

За словами народного депутата Віталія Ковальчука, зміна виборчих правил впродовж кампанії спричинить велику кількість судових позовів, що, в свою чергу, поставить під сумнів легітимність виборів.

"Тому правила змінювати потрібно, але застосовувати їх можна буде лише під час проведення виборів майбутніх кандидатів парламенту", – сказав він.

На Буковині залишаться чотири округи

На Буковині парламентські вибори відбуватимуться, як і в 2012 році, на чотирьох округах – з центрами у Чернівцях (виборчий округ №201), Сторожинці (виборчий округ №202), Новоселиці (виборчий округ №203) та Хотині (виборчий округ №204).

– Відповідно до законодавства, на цих виборах округи не формуються, – каже "МБ" член ЦВК Олег ДІДЕНКО. – На виборах народних депутатів будуть використовувати ті ж округи, які були сформовані під час парламентських виборів у 2012 році. Закон визначає порядок формування виборчих округів, в тому числі й призначення їхнього керівного складу. Зараз триває перевірка. У четвер у ЦВК буде проведене жеребкування. Швидше за все, вже у п’ятницю буде сформований склад комісій та визначать керівника складу.

А ось у Криму вибори проводитись не будуть і окружні комісії там не створюватимуть. Проте громадяни України з Криму зможуть проголосувати за кандидатів за партійними списками лише на материковій частині країни. Таким чином, на цих виборах будуть обрані максимум 438 депутатів з 450-ти.

"Хто має більше грошей, той "купуватиме" округ"

Водночас переселенці із зони АТО зможуть взяти участь у виборах в інших регіонах, але проголосувати тільки за кандидатів за партійними списками. За даними Громадської мережі "Опора", таких виборців може налічуватися до 200 тисяч людей.

На думку керівника Буковинського центру виборчих технологій Ігоря БАБЮКА, на цих виборах обов’язково використовуватимуть "дірки" старого виборчого законодавства задля політичних маніпуляцій.

– Наприклад, окружні дільничні комісії формуються політичними партіями: по-перше, тими п’ятьма, які є у Верховній Раді, члени комісій яких пройдуть без жеребкування, і партіями, які висували кандидатів у депутати на виборах у 2012 році. А там, як відомо, є чимало "липових" партій. Якщо від цих партій знову з’являться члени окружних і дільничних комісій, то у нас знову постане стара проблема – комісії не зможуть збиратися. Крім того, буде цікаво, яка політична сила тепер їх подала? Ці маніпулятивні технології будуть використовуватись.

Ігор Бабюк вважає, що "мажоритарка" на цих виборах буде одним із корупційних способів просунутися до парламенту багатіям.

– Фактично, "мажоритарники" і особливо самовисуванці – хто має більше грошей, той "купуватиме" округ. Це такий прошарок, який зазвичай скуповує правляча партія. У цьому випадку це буде Блок Петра Порошенка, – сказав політолог, додавши, що "позитивом на цих виборах буде те, що використання адмінресурсу буде мінімальним".

Політолог також відзначив, що у парламенті нині виносять на розгляд зміни до законодавства про вибори у жовтні цього року: так, через брак коштів у бюджеті пропонують не друкувати інформаційні плакати для кожної дільниці.

– Через важке економічне становище ці вибори відбуватимуться дуже важко. Не буде канц­товарів, грошей на виплати. Верховна Рада грошей на вибори ще не виділила, а Кабмін може взяти кошти з резервного фонду. Та все одно це буде не повний обсяг, якого вимагає Центрвиборчком, – зазначив експерт. 
Микола КОБИЛЮК

Календар виборів до Верховної Ради-2014
 Висунення кандидатів
у нардепи від партій –
до 15 вересня.

 Висунення кандидатів у нардепи шляхом самовисування – до 25 вересня.

 Подача документів для реєстрації кандидатів
у депутати – до 30 вересня.
5-09-2014, 18:13
Коментарів 0 Переглядів 3 191


Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!